• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

31.03.2020

13:49

PRVI SRPSKI RESPIRATOR STIŽE ZA ČETIRI NEDELJE! Veliki uspeh Instituta "Mihajlo Pupin", a evo koliko će proizvoditi dnevno!

Društvo

PRVI SRPSKI RESPIRATOR STIŽE ZA ČETIRI NEDELJE! Veliki uspeh Instituta "Mihajlo Pupin", a evo koliko će proizvoditi dnevno!

Podeli vest

Prvi srpski respirator ćemo definitivno napraviti u rekordnom roku, a cilj je da se završi u naredne četiri nedelje, kaže Vladimir Vojvodić iz Fonda za inovacionu delatnost.

- To je strateški važan uređaj – da u Srbiji imamo ekspertizu pravljenja jednog takvog uređaja, koji će biti od koristi ne samo u ovoj pandemiji nego i u sličnom scenariju - navodi Vojvodić.

Prvi srpski respirator razvijaće preduzeće "SmartResearch" iz Instituta "Mihajlo Pupin". Kako tvrde u toj kompaniji, oni bi mogli proizvoditi između deset i 100 respiratora dnevno, prenosi Dnevnik.

Fond za inovacionu delatnost odobrio je 53 miliona dinara za finansiranje 12 inovativnih projekata preduzeća čiji je cilj suzbijanje efekata pandemije izazvane virusom korona.

U kratkom periodu biće razvijeno i dostupno za korišćenje 12 rešenja, poput prvog srpskog respiratora, nove vrste zaštitne maske s izmenjivim HEPA filterom za višestruku i dugoročnu upotrebu, kabine za dezinfekciju, koja je namenjena upotrebi na javnim mestima i lokacijama od interesa, mobilni pult za beskontaktno merenje temperature i ručnu dezinfekciju, prenosivi ozonizatori za brzu i bezbednu dezinfekciju objekata od kritičnog značaja.

Po stupanju na snagu vanrednog stanja u Republici Srbiji, u ponedeljak, 16. marta 2020. godine, a na inicijativu kabineta predsednice Vlade Republike Srbije, Fond za inovacionu delatnost je u rekordnom roku pripremio i u utorak 17. marta objavio javni poziv. Zbog neophodnosti brzog odgovora na novonastale izazove, poziv je bio otvoren do 24. marta.

I pored kratkog perioda, pristiglo je blizu 300 predloga inovativnih projekata, što je pokazalo visok potencijal naših inovativnih preduzeća.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija