• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Blic/Žena

02.04.2020

06:57

DEMONSTRATIVNO JE NAPUSTIO KONFERENCIJU, A EVO ŠTA STUDENTI KAŽU O NJEMU! Evo ko je doktor Goran Stevanović kog zovu sprski Doktor Haus!

Društvo

DEMONSTRATIVNO JE NAPUSTIO KONFERENCIJU, A EVO ŠTA STUDENTI KAŽU O NJEMU! Evo ko je doktor Goran Stevanović kog zovu sprski Doktor Haus!

Podeli vest

Za njega kažu da uspostavljava dijagnoze kada niko drugi ne može, rešava nerešiva medicinska stanja i spasava pacijente od kojih su drugi digli ruke. I zato je dobio nadimak - srpski doktor Haus. Ovaj vrsni stručnjak, direktor Klinike za tropske i infektivne bolesti i član Vladinog Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti KOVID- 19, od početka pandemije gotovo da ne izlazi sa Klinike kojom rukovodi.

Doktor Stevanović ne krije da se od početka pandemije i sam suočava sa najvećim izazovom u karijeri. Kada se pojavio novi koronavirus smirivao je javnost rečima da je Srbija spremna i za najcrnji scenario, ali je ulivao nadu da do toga neće doći. Prekjuče, međutim, nije skrivao ljutnju, pa su mnogi ostali zatečeni oštrim tonom kojim se obratio građanima Srbije na redovnoj konferenciji za novinare.

Neodovornost nas vodi u najgori scenario

- Ako nastavimo ovako neodgovorno da se ponašamo prema sebi i prema drugima, nama se zaista bliži scenario Italije i Španije! Olako smo shvatili opasnost od ove bolesti, i dalje se intenzivno družimo, i dalje pokušavamo na bilo koji način da izbegnemo mere samoizolacije i distanciranja koje su neophodne da bismo sprečili širenje ove bolesti. Ako nastavimo tako da se ponašamo, ne postoji zdravstveni sistem koji će uspeti da kompenzuje ovoliki broj obolelih, rekao je Stevanović, a obraćanje medijima završio je rečima da „mora da ide i da pomogne svojim kolegama koji su svakog dana pod maskama i skafanderima, dok epidemiolozi moraju da pokušaju da nađu kontakte svih novozaraženih“.

On je već upozorio da epidemija ovakvih razmera, u uslovima savremene medicine, može da se poredi samo sa epidemijom velikih boginja 1972. godine.

- A što se tiče obuhvata populacije i posledica po kompletno svetsko stanovništvo ovo može da se uporedi sa epidemijom španskog gripa iz 1918. kada je preminulo pet miliona ljudi, ali tada nisu postojali medicinski uslovi kakvi postoje danas.

Iskrenost, ma koliko bila bolna

Oni koji ga bolje poznaju kažu da je njegov moto da uvek bude potpuno iskren i prema pacijentu i prema porodici, pa nisu iznenađeni što ni u ovim teškim trenucima ne želi da ulepšava stvari.

Foto: Beta/Slobodan Miljević

Razložno i sa argumentima, objasnio je i zašto su nam potrebne privremene bolnice, poput one na Sajmu, pa su građani, čini se, sa manje straha počeli da razmišljaju o njima:

- Nemaju svi pozitivni pacijenti uslove za budu potpuni izolovani kod kuće. Glavna svrha privremenih bolnica je da oni koji imaju minimalne tegobe, a pozitivni su na virus, budu izolovani da se bolest dalje ne širi i da zaraženi budu pod stalnim zdravstvenim nadzorom.

Brine o pacijentima, ali i o svojim ljudima

Najbliži saradnici doktora Gorana Stevanovića za njega kažu da je veliki posvećenik poslu, da je tu za svako njihovo pitanje i dilemu. Da brine o pacijentima, ali i o svom kolektivu. Da zna ko od njih kod kuće ima malu decu ili bolesne roditelje, da vodi računa da svi budu podjednako opterećeni. Upravo to je, ističu, jedan od razloga što su medicinske sestre i lekari sa Infektivne klinike uspeli da se tako brzo organizuju u novonastaloj situaciji.

Foto: Beta/Slobodan Miljević

Doktor Stevanović rođen je 1972. godine u Beogradu, gde je završio osnovnu i srednju školu. Tokom školovanje bio je među najboljim učenicima u svojoj generaciji, a na beogradskom Medicinskom fakultetu diplomirao je 1996. sa prosečnom ocenom 9,42. Još tokom studija objavio je nekoliko stručnih radova na studentskim kongresima i časopisu „Medicinski podmladak“.

Nakon usavršavanja, 2003. godine počeo je da radi kao asistent na Medicinskom fakultetu u Beogradu, na predmetu infektivne bolesti. U zvanje docenta na Katedri za infektivne bolesti izabran u julu 2013. godine. Objavio je više stručno-naučnih radova kao autor ili koautor u časopisima sa recenzijom, učestvovao na međunarodnim i domaćim kongresima. Sekretar je Srpskog udruženja za antimikrobnu hemoterapiju i predsednik Komisije za unapređenje kvaliteta rada Kliničkog centra Srbije. Otac je troje dece.

Šta kažu studenti o njemu

Posle jučerašnje konferencije koju su lekari napustili, mnogi su počeli sa kritikama na račun doktora Stevanoviča Međutim, studenti sa Medicinskog fakulteta su stali u njegovu odbranu. 

 

 

Oni su napisali kako mu pružaju maksimalnu podršku zbog prozivki koje je dobio na svoj račun. Dodali su da je pre svega doktor Stevanović dobar čovek i prava osoba koju je Vlada Srbije izabrala za člana kriznog štaba. 

Studenti su kazali da profesoreva stručnost nikada nije bila sporna, pogotovo njegovo znanje i kredibilitet te su iskritikovali one koji su mu uputili reči koje nisu bile na mestu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Boss

pre 4 godine

Neki novinari prave pricu tamo gde nikad ne bi trebalo da je bude. Trenutak kad bi trebalo svi da budemo ujedinjeni slozni slusamo preporuke struke. Pravimo se pametni. Slusam pricaju krse se ljudska prava varendnim stanjem. Alo sta imate umesto mozga. Ovo je ozbiljna stvar.

Fikus

pre 4 godine

Sramno i nezamislivo da takvog čoveka i lekara treba po medijima da brani struka od šake polupismenih bitangi koje ništa korisno i pametno u životu nisu uradile. Ista priča je i sa doktorkom Darijom Kisić koju danima bukvalno čereči i po blatu razvlači šaka idiota. A kad se čovek zapita zašto im to rade, iz aviona se vidi da je sve to samo zato što sarađuju sa Vučićem? Da li ovaj narod ima mozga?

Penzionerj

pre 4 godine

Odgovoran i strucan. Jasno i glasno obavesti gradjane da imamo veliku opasnost i da je na nama kako ce dalje teci situacija. Nema potrebe za postavljanje pitanja a narocito pojedinih bezobraznih novinara. Jeste teko ali samo napred.

violeta

pre 4 godine

Reakcija Dr. Stevanovica mi uopste nije smetala, cak je bila na mestu ! Sedam pacijenata mu je tog dana preminulo, reaguje ljudski i ne dozvoljava nabedjenim novinarima da pametuju, da se izivljavaju svakakvim pa i priglupim pitanjima ! Dosta je javasluka , stranackih obojenosti i gluposti ! Bravo Doktore, svaka cast, samo napred!

tasha

pre 4 godine

Bravo za doktora Stevanovica! Svetski covek I strucnjak. Serbia is proud to have you !

NS

pre 3 godine

Jedini doktor kojem verujem u podpunosti. Vredan svakog postovanja. Samo ljudi sa velikim iskustvom i znanjem mogu da veruju u sebe i ne padaju pod uticaj politike. Veeliko postovanje doktore! Znamo da cete ostati takvi kakvi jeste, a drugacije ne bi mogli ni umeli, na nasu veliku srecu! Hvala Vam!!!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica, priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija