• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Nedeljnik.rs

01.12.2020

14:09

KIOSCI NAJBEZBEDNIJI NAČIN KUPOVINE U VREME KORONE! Stručnjaci poručuju: OVI OBJEKTI SE NALAZE NA OTVORENOM I ZATO SU NAJMANJE RIZIČNI!

Društvo

KIOSCI NAJBEZBEDNIJI NAČIN KUPOVINE U VREME KORONE! Stručnjaci poručuju: OVI OBJEKTI SE NALAZE NA OTVORENOM I ZATO SU NAJMANJE RIZIČNI!

Podeli vest

Zbog opasnosti od zaraze virusom COVID 19, državni organi savetuju građane da ostanu kod kuće i da izlazak iz domova treba svesti samo nabavku neophodnih namirnica. Građani zato s pravom pitaju kako bezbedno otići u kupovinu, odnosno smanjiti rizik od prenošenja zaraze koronavirusom. Stručnjaci imaju odgovor: KUPOVINA NA KIOSKU JE NAJBEZBEDNIJA!

 

U brojnim evropskim zemljama pogođenim koronavirusom zabranjen je rad buticima, restoranima i kafićima, ali i dalje nesmetano rade supermarketi, apoteke i – kiosci.

Uličnim kioscima na kojima se prodaju novine u Italiji i Grčkoj nije ograničen rad, kao ostalim trgovinama, a razlog je jednostavan - NALAZE SE NA OTVORENOM I BEZBEDNIJI SU ZA KUPOVINU!

Prema dosadašnjim podacima čak i u Italiji i Španiji, koje su najugroženije virusom COVID 19, gotovo da nije zabeležen slučaj da se neki radnik ili radnica u kiosku zarazila koronom.

Zato se na kioscima u ovim, ali i drugim evropskim zemljama, pored novina i drugih karakterističnih proizvoda, sve češće mogu kupiti i druge neophodne namirnice, ali i zaštitna oprema i dezinfekciona sredstva.

Da su kiosci najbezbednije mesto za kupovinu u vreme epidemije, smatra i Dr Svetlana Mladenović Janković, rukovodilac Centra za promociju zdravlja u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu.

Ona za "Nedeljnik" ističe da je dobro iskoristiti, ukoliko postoji mogućnost da se nabavka obavi na otvorenom, bez ulaska u objekte, poput kupovine na kiosku ili takozvanim šalterima.

Ovo su saveti doktorke Mladenović Janković:

– Ukoliko je kupovina u zatvorenim objektima, najčešće je na samom ulazu istaknut maksimalan broj potrošača koji u istom trenutku mogu da se nađu u prodavnici, pa to treba i ispoštovati.

– Ukoliko se čeka u redu ispred objekta ili u samoj radnji, vodite računa da rastojanje između vas i osoba oko vas bude 1-2 metra.

– Kupovinu je poželjno obaviti u što kraćem vremenu kako bi se izbeglo predugo zadržavanje u zatvorenom prostoru, pa unapred pripremljen spisak može biti od koristi.

– Kako bi izbegla kontaminacija proizvoda, potrebno je izbegavati premetanje proizvoda po rukama i njihovo vraćanje na police.

– U svakom slučaju, korišćenje gela za dezinfekciju ruku pre i neposredno nakon kupovine doprinosi manjem riziku od potencijalne infekcije.

– Izbegavajte da dodirujete lice tokom nabavke kako ne biste preneli viruse koji se mogu naći na policama, proizvodima i novčanicama.

– Po dolasku kući, nakon temeljnog pranja ruku vodom i sapunom poželjno je da metalna, staklena i plastična pakovanja proizvoda prebrišemo vlažnom maramicom za dezinfekciju, i da voće i povrće dobro operemo, kao i radnu površinu na kojoj je obavljeno raspakivanje.

– Dobra higijena, lična zaštita i socijalna distanca deluju preventivno u svakoj situaciji, pa i tokom kupovine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija