• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.04.2020

12:33

ŠEF EKSPERTSKOG TIMA U SRBIJI OTKRIO: Kina će imati vakcinu otprilike krajem juna!

Društvo

ŠEF EKSPERTSKOG TIMA U SRBIJI OTKRIO: Kina će imati vakcinu otprilike krajem juna!

Podeli vest

Šef kineskog ekspertskog tima u Srbiji dr Pengom Džićiang kaže da je najefikasnija zaštita od korona virusa maska, smatra da su mere koje su preduzete u Srbiji dobre i najavljuje da bi Kina mogla imati vakcinu protiv korona virusa otprilike krajem juna.

Dr Peng, koji radi u Centru za kontrolu zaraznih bolesti provincije Guangdong, napominje da korona virus moće da se uništi nakon sat vremena izlaganja temperaturi od 56 stepeni, a da se najlakše može preneti prva dva dana od pojave bolesti i pet nakon pojave.

Tada je virus i najopasniji, kazao je dr Peng u intervjuu magazinu Odbrana.

Najefikasnija mera zaštite od korona virusa je maska, kaže dr Peng i poručuje: "Nosite maske. Samo maske. Kad nosite masku, to je jedan od najefikasnijih metoda zaštite".

Mere koje su preduzete u Srbiji eu po njegovoj oceni dobre i efikasne, a prenosećii iskustva iz Kine napominje da je izolacija najbolja mera za rešavanje problema širenja ove epidemije.

- U Kini svi su shvatili da treba da sarađuju sa vladom, da poštuju mere koje je ona donela i da je to dobro za društvenu zajednicu, tako da su se u skladu sa tim i ponašali - rekao je Peng.

Dodao je da u borbi mora da učestvovuje cela društvena zajednica, mnoge institucije, a ne samo zdravstveni sistem.

- Samo zajedničkom društvenom akcijom uspeli smo da pobedimo ovaj virus u Kini - poručio je.

Peng je naveo i da nije velika verovatnoća da neko ko je već bio zaražen i ozdravio bude ponovo zaražen.

Kaže i da i Kina i Amerika pripremaju svoje vakcine.

- Amerikanci imaju svoj tip, a mi svoj. U Kini su već urađena ispitivanja vakcine na životinjama, a sada se počinje kliničko ispitivanje na ljudima dobrovoljcima - rekao je Peng i dodao da je vakcina najbolje rešenje, a da se može očekivati otprilike krajem juna.

Peng je rekao da je kineska vojska mnogo doprinela borbi protiv epidemije stvaranjem mobilnih bolnica i uključivanjem velikog broja ljudi za pružanje pomoći i spasavanje.

- Od izuzetnog su značaja njihova disciplina i iskustvo u sprovođenju određenih mera - rekao je Peng i pohvalio angažovanje Vojske Srbije, posebno oko privremenih bolnica


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija