• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: večernji list

10.04.2020

07:59

BELI LUK, VRUĆA KUPKA I ALKOHOL POMAŽU PROTIV KORONE - Stručnjaci su konačno dali ODGOVOR ŠTA JE OD OVOGA TAČNO

Društvo

BELI LUK, VRUĆA KUPKA I ALKOHOL POMAŽU PROTIV KORONE - Stručnjaci su konačno dali ODGOVOR ŠTA JE OD OVOGA TAČNO

Podeli vest

Pitanja koja smo svi čuli u proteklih nekoliko nedelja, a odgovori su različiti. Ipak, sada su odgovore dali oni koji su za to najstručniji - Svetska zdravstvena organizacija.

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) sakupila je najčešće mitove oko zaštite protiv bolesti Covid -19 koje kruže svetom i objasnila zašto su - prema do sada potvrđenim dokazima u istraživanju novog virusa - ti navodi netačni, ali i opasni.

Kao najvažnije mere zaštite preporučuje temelno i često pranje ruku sapunom i vodom ili sredstvom na bazi alkohola kao i držanje socijalne distance. 

1. Oboljevaju li samo stariji? Ne. Oboljevaju svi. Osobe svih uzrasta mogu se zaraziti novim koronavirusom (2019-nCoV). Čini se da su starije osobe i ljudi s postojećim medicinskim stanjima, poput astme, dijabetesa, i srčanih bolesti, podložniji težem obliku bolesti. SZO savetuje pripadnicima svih uzrasta da preduzmu korake kako bi se zaštitili od virusa.

2. Može li beli luk sprečiti infekciju koronavirusom? Ne. To je zdrava namirnica i ima neke antimikrobna svojstva, ali nema dokaza da je u ovoj epidemiji pomogao ljudima da se ne zaraze.

Foto: Pixabay

 


3. Konzumacija alkohola štiti od bolesti Covid-19. Ne. Alkoholna pića ne štite i mogu biti opasna. Česta ili preterana konzumacija alkohola može povećati rizik od zdravstvenih problema.

4. Izlaganje suncu ili temperaturama većim od 25 °C sprečava koronavirusnu bolest (Covid-19). Ne. Možete uhvatiti Covid-19 bez obzira na sunčano ili vruće vreme. Zemlje s toplim vremenom prijavile su slučajeve Covida-19. Najbolji način zaštite je često i temeljno pranje ruku sapunom i vodom i izbegavanje dodirivanja lica, kao i mere socijalne distance. 

5. Je li vruća kupka korisna za zaštitu od infekcije? Ne, vruća kupka neće sprečiti zarazu. Telesna temperatura ostaje oko 36,5 ° C do 37 ° C, bez obzira na temperaturu kupke ili tuša. Zapravo, kupanje  i tuširanje ekstremno vrućom vodom može biti štetno, jer može izazvati opekotine. 

Foto: Shutterstock

 

6. Virus se ne širi na područjima s visokom temperaturom i vlagom u zraku. Prema dosadašnjim dokazima koronavirus se širi u svim područjima, uključujući i ona s vrućom i vlažnom klimom.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija