• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

10.04.2020

07:21

U OVU LINIJU SA STREPNJOM GLEDA CEO SVET Reč je o čuvenoj krivoj epidemije, a evo kakve PROMENE SE DEŠAVAJU NA NJOJ U SRBIJI

Društvo

U OVU LINIJU SA STREPNJOM GLEDA CEO SVET Reč je o čuvenoj krivoj epidemije, a evo kakve PROMENE SE DEŠAVAJU NA NJOJ U SRBIJI

Podeli vest

Kriva linija epidemije - termin za koji su mnogi prvi put čuli sada, a koji je postao izuzetno važan u borbi protiv koronavirusa.

Širom sveta, zemlje vode borbu da se na toj krivoj ne pokaže visoki skok već da ona, kako stručnjaci kažu, bude zaravnjena. Isto se dešava i u Srbiji.

Epidemiolog Predrag Kon juče je rekao kaže da se beleži peti dan da je kriva obolevanja od korona virusa zaravnjena, ali da i dalje moramo biti vrlo striktni u merama.

Foto: printscreen/covid 19

 



"Mi smo dobro. U celoj ovoj stuaciji mi jesmo dobro. Nadalje moramo da budemo vrlo striktni u svim merama koje smo isplanirali", rekao je Kon na pres konferenciji.

Kako je rekao, svakako da bi bilo bolje da ima i još mnogo manje zaraženih, ali je naveo da smo sada već 5. dan u situaciji da je krivulja zaravnjena.

"Ali, plašimo se da ne uđe u osetljive sredine i da naglo dođe do širenja epidemije. Pre svega u domovima za stare, jer je to najosteljivije mesto koje treba da čuvamo kao oči u glavi. Tu ne sme da nam uđe virus i to moramo kako znamo i umemo da sprečimo", upozorio je Kon.

"Moramo da čekamo, iz dana u dan. Mere su ozbiljne, svi smo toga svesni. Videćemo brojke tokom vikedna i posle toga će morati da se odlučuje", rekao je Kon.

Foto: printscreen

 

O krivoj epidemije pričala je i  direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović.

Navela je da je u našoj zemlji, kada je reč o korona virusu, epidemijska kriva zaravnjena i dodala da je to ohrabrujuće, ali da nema mesta opuštanju.

“To nam daje određena obećanja, ali istovremeno i obavezuje na još veću primenu svih preventivnih mera”, rekla je Jovanović.

Poručila je da građani imaju obavezu prema sebi, ali i prema svojim članovima porodice, prijateljima i saradnicima, da još više poštuju uvedene mere.

“Ako smo imali 201 slučaj potvrđen sa Kovidom 19 koji nam je dao za pravo da kažemo da je došlo do blagog zaravnjenja epidemijske krive, sa primenom propisanih mera, koje su administrativne, ali pre svega preventivne, treba nastaviti još oštrije”, zaključila je Jovanović.

Foto: printscreen

 

Ona je rekla da je u Srbiji do sada skoro 12.500 ljudi testirano na korona virus, i dodala da će u naredom periodu testiranje biti još veće.

“Povećanje testiranja prati pre svega potrebe i indikacije koje je struka definisala. U narednom periodu biće povećan obuhvat testiranja i, naravno, uvek će se poštovati indikacije jer nema potrebe raditi testiranje tamo gde nema nikakvih indikacija”, rekla je sinoć Jovanović za televiziju Pink.

Navela je da se testiraju osobe koje su bile u kontaktu sa kovid pozitivnima, osobe kod kojih se pojavljuju klinički simpotomi bolesti i osobe čije zdravstveno stanje to zahteva.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dule

pre 4 godine

Добро би било да ове графике прикажете на логаритамској скали, били би много информативнији.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija