• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

10.04.2020

09:47

I DECA TREBA DA NOSE MASKE! SVAKO MOŽE DA PRENESE ZARAZU! Doktor Janković apeluje: PREKID KONTAKATA JE SUŠINSKI VAŽAN, AKO HOĆEMO DA POBEDIMO KORONU! (VIDEO)

Društvo

I DECA TREBA DA NOSE MASKE! SVAKO MOŽE DA PRENESE ZARAZU! Doktor Janković apeluje: PREKID KONTAKATA JE SUŠINSKI VAŽAN, AKO HOĆEMO DA POBEDIMO KORONU! (VIDEO)

Podeli vest

Doktor Srđa Janković, imunolog sa Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, na drugoj web konferenciji koju organizuje Forum pacijenata Srbije, apelovao je na prekid kontakata, odnosno distanciranje što je suštinski važno ako želimo da pobedimo epidemiju


Kako je na početku naveo, struka je mnoge situacije predviđala kao mogućnost.

- Želeli smo da tu krivu spoljštimo, i ovome smo se nadali - naveo je govoreći o rezultatima posle pete nedelje epidemije.

Janković je istakao da nam treba prekid kontakata.

- Treba nam što bolje ograničavanje na one najnužnije kontakte, dakle - distanciranje, to je suštinski važno ako želimo da pobedimo epidemiju sa što manje izgubljenih ljudskih života - rekao je on i dodao da opravdava sve mere dokle god će one sšasavati ljudske živote.

Terapija krvnom plazmom

Terapija lečenjem obolelih od korona virusa krvnom plazmom, kreće za deset dana, a dr Janković je objasnio kako će ona funckionisati.

- Ona ne zamenjuje druge vidove terapije, pre će služiti kao dopuna, mora se davati onima kod koji postoje valjani razlozi da smatramo da će im najviše pomoći. Tu plazmu sa gotovim antitelima dajemo pacijentu i on blokira virus. Ta aatitela žive neko vreme, ona mogu da potraju u organizmu dve, tri nedelje, ali ono što urade treba da doprinese boljitku u organizmu pacijenta - objasnio je dr Janković.

Na pitanje koliko je imnutitet važan i možemo li jačanjem imuniteta da se zaštitimo od korona virusa, doktor odgovara:

- Ne postoji specifično sredstvo da se zaštitimo od korona virusa, ništa nam ne može podariti mogućnost da budemo neprobojni ili zaštićeni od kovida, možemo samo da pazimo na sebe što više. Ako uspemo da živimo zdravije, da se hranimo zdravije, više spavamo, da svako pronađe svoj optimalan način nošenja sa stresom, to će se odraziti na naš imunitet pozitivno - rekao je dr Srđa Janković.

U Univerzitetskoj dečjoj klinici Tiršova situacija je dobra, naveo je imunolog.

- Za sada uspešno ostaju izolovani pacijenti koji se leče od hroničnih bolesti. Glavni cilj nam je ispunjen, a to je da zaštitimo naše pacijente i da im pružimo i terapiju, i pregled i trijažu i da se svi na vreme leče - rekao je on.

Najčešća pitanja roditelja su da li su deca zaštićena i da li mogu da obole.

- To nas roditelji najviše pitaju, ali rizik oboljevanja kod dece je izuzetno mali. Deca koja su teže bolesna, sada se nalaze u izolaciji, zbrinjavaju se danonoćno. Poželjno je da svi, pa i oni, nose maske. Deca mogu da rasejavaju virus oko sebe, preporuka za njih je ista kao i za odrasle. Sada je svuda značajan rizik - objasnio je imunolog.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija