• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Kurir

13.04.2020

23:00

SRBIJA JE OSTRVO IZOLOVANO OD KORONE! Stručnjaci donose odlične vesti: IZBEGLI SMO NAJGORI SCENARIO!

Društvo

SRBIJA JE OSTRVO IZOLOVANO OD KORONE! Stručnjaci donose odlične vesti: IZBEGLI SMO NAJGORI SCENARIO!

Podeli vest

Očigledno da je stanje kod nas stabilnije nego u mnogim drugim evropskim zemljama, za šta su zaslužne mere koje su donete, kao i disciplinovanost najvećeg broja stanovnika, kažu stručnjaci

Pojedine zemlje, koje su približne po broju stanovnika našoj državi, imaju čak pet puta više zaraženih od koronavirusa i čak 13 puta više umrlih od Srbije.

Stručnjaci kažu da će se zvanična statistika tek utvrditi kada prođe pandemija, ali da je očigledno da je stanje u Srbiji stabilnije nego u mnogim drugim evropskim zemljama, za šta su zaslužne mere koje su donete, kao i disciplinovanost najvećeg broja stanovnika.

- U Srbiji je virus pod kontrolom. Kada pogledate kartu Evrope, mi smo ostali kao ostrvo izolovano od korone. Dobro su prošle i Češka i Slovačka. Imali smo dobru organizaciju, malo sreće sa lepim vremenom - rekao je prof. dr Branimir Nestorović, član kriznog štaba.

On je dodao da je epidemija u opadanju onog momenta kada u jednom danu broj otpuštenih i izlečenih pređe broj novozaraženih i da je u Srbiji skoro takva situacija:

- Imali smo pre neki dan 242 izlečena i otpuštena i 230 novoinficiranih. I tu smo negde. Kada gledate sve te krive u Evropi, vidimo da smo mi sada u fazi u kojoj se nalazila Italija pre dve nedelje, kada je broj počeo da pada. Nama ne raste broj zaraženih - istakao je dr Nestorović.

Da je Srbija izbegla najgori scenario, koji su preživele pojedine evropske zemlje, govori i zvanična statistika. Primera radi, u Švajcarskoj, koja ima oko 8,5 miliona stanovnika, nekih milion i po više od Srbije, čak 25.415 stanovnika je zaraženo. To znači da imaju preko šest puta više inficiranih u odnosu na Srbiju. Još gora situacija je sa smrtnim slučajevima. Broje čak 1.106 preminulih, što je 13 puta više od Srbije. U Belgiji je od korone umrlo više od 3.600 ljudi, što je 42 puta više nego u Srbiji. Ali treba uzeti u obzir da Belgija ipak ima 11,4 miliona stanovnika, a Srbija oko sedam. I pored toga, smrtnost u Belgiji je preko 10 odsto, a u Srbiji oko dva odsto, što je velika razlika.

Infektolog dr Dragan Delić kaže za Kurir da brojevi mogu prevariti i da će crta moći da se podvuče tek kada prođe epidemija:

- Naša sreća je što je virus kod nas došao kasnije nego u nekim zemljama i mogli smo da učimo na njihovom iskustvu. Preduzete mere su sigurno dovele do nekih rezultata i stanje u Srbiji je stabilno.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija