• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

14.04.2020

15:06

(FOTO) MINISTAR VULIN U KRUŠEVCU: Aleksandar Vučić je uradio sve što treba, vreme je da to uradimo i svi mi

Društvo

(FOTO) MINISTAR VULIN U KRUŠEVCU: Aleksandar Vučić je uradio sve što treba, vreme je da to uradimo i svi mi

Podeli vest

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, danas je sa direktorom Bezbednosno-informativne agencije Bratislavom Gašićem i delegacijom lekara iz Narodne republike Kine, obišao pripreme kruševačke Hale sportova za pretvaranje u privremenu bolnicu, u kojoj će od sledeće nedelje biti smešteni pacijenti inficirani koronavirusom sa lakšom kliničkom slikom.

Ministar Vulin je potvrdio da je, u skladu sa odlukama Kriznog štaba Vlade Republike Srbije, Vojska Srbije pomogla da se uspostavi privremena bolnica u Kruševcu. 

- Krizni štab je taj koji odlučuje gde je potrebno skoncentrisati, ne samo krevete i posteljinu, već ono što je najvažnije - lekare i sve one kadrove bez kojih nema uspešnog lečenja, istakao je ministar i objasnio da će Vojska Srbije ispred objekta davati spoljno obezbeđenje. 
 
On je istakao da će vojnici biti na usluzi građanima Kruševca i svima koji budu ovde smešteni. 

 
- Srbija je navikla da sve što je teško prebaci na predsednika Vučića, svaka teška odluka i svaka velika muka i nevolja uvek se prebaci na Aleksandra Vučića. On je uradio svoj deo posla, obezbedio je respiratore, novac za lekare i za medicinske sestre, povećao im plate, i obezbedio je novac za sve ove krevete, posteljine, dušeke, novac za vojsku i policiju, Bezbednosno informativnu agenciju, a uspeo je i nemoguće - da obezbedi na hiljade respiratora u trenutku kada se najveće sile sveta otimaju za svaki respirator.  Obezbedio je i pomoć koja je došla iz Rusije i iz Kine. Aleksandar Vučić je uradio svoj deo posla, a sad je na svakome od nas da vidi da li je on uradio svoje, da li se pridržava saveta lekara i da li sluša ono što mu kaže krizni štab, da li poštuje policijski čas da li izaziva sudbinu i igra se tuđim i svojim zdravljem - kazao je ministar Vulin i poručio da je vreme da svako od nas preuzme odgovornost. 

Foto: mod.gov.rs

Ako to ne bude bilo tako, niko ne može da nam pomogne, rekao je ministar Vulin i dodao da "možete da se ljutite na Aleksandra Vučića koliko hoćete kad vam kaže istinu, da moramo da budemo strpljivi i da izdržimo i da poštujemo savete lekara, ali on je u pravu" . 

- Puno puta smo čuli ono - ne pitaj šta može država da uradi za tebe, već šta možeš ti da uradiš za državu. Sad je - ne pitaj šta se sve može uraditi za tvoje zdravlje, jer država je uradila sve što može, nego šta si ti uradio za zdravlje sebe i svoje porodice - istakao je ministar odbrane. 
 
On je zahvalio direktoru Bezbednosno-informativne agencije na velikom radu i energiji i na obezbeđivanju pomoći, ne samo u Kruševcu, već i u svim gradovima gde je nešto bilo potrebno da se uradi.
 
- Bez njih ovo ne bi tako išlo i funkcionisalo, a zahvaljujem i građanima Kruševca i našim zdravstvenim radnicima, bez kojih ništa od ovog ne bi bilo moguće, bez njihovog strpljenja. Molim vas, a imam dovoljno iskustva sa ovakvim bolnicama, budite dobri prema svojim lekarima i sestrama i nemojte im otežavati život i postavljati nemoguće zahteve. Nemojte svaku svoju nevolju, bes i gnev iskazivati na njima, jer oni nisu ništa krivi, pobedićemo ili zajedno ili nećemo uspeti. Čuvajte ih bar onoliko koliko oni čuvaju vas - poručio je građanima ministar Vulin. 

Foto: mod.gov.rs

Direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić posebno je zahvalio ljudima iz kineske delegacije koji već četvrtu nedelju širom Srbije pomažu i razmenjuju svoje iskustva sa srpskim lekarima u borbi protiv opakog virusa.

- Naši kineski prijatelji time pokazuju koliko je veliko i jako srpsko - kinesko prijateljstvo. Hvala i ruskim ekspertima koji pokazuju jednu bratsku ljubav prema našem narodu - istakao je Bratislav Gašić, koji je posebno zahvalio ruskim i kineskoj bezbednosnoj službi, koje su mnogo učinile za borbu protiv virusa. 
 
On je dodao da je Sportska hala preuređena i trenutno je na najvišem medicinskom nivou i istakao da su kreveti kupljeni iz donacije Udruženja privrednika, Krizni štab opštine Kruševac je obezbedio jastuke i posteljinu, a medicinska oprema koja je donirana, nakon epidemije biće ustupljena Kruševačkoj bolnici, a kreveti kasarni u tom gradu. 

Foto: mod.gov.rs

Pukovnik Rade Rnjaković, komandant Komande za razvoj rasinske brigade, ujedno komandant Garnizona Kruševac, potvrdio je da su pripadnici Komande za razvoj rasinske brigade, u skladu sa svojom misijom i zadacima pretpostavljene komande i zahtevima i potrebama Kriznog štaba grada Kruševca, značajno učestvovali u organizovanju prostora koji će biti kovid bolnica.
 
- Sve je urađeno prema najboljim standardima, onako kako bi vojska želela da ima svakog dana. I ostale jedinice u Garnizonu Kruševac u ovom trenutku obezbeđuju veliki broj bolnica u gradu i susednim opštinama, i veliki broj socijalnih ustanova, a dnevno se organizujem i na opremanju dezinfekcionog sredstvima na oko 200 pozicija u gradu Kruševcu, koji je, prema rečima pukovnika - privilegovan jer u njemu ima dve jedinice atomsko-biološko-hemijske odbrane, Centar ABHO i 246. bataljon ABHO, "koji su danas na prostoru cele zemlje, pomažu, dezinfikuju gradove i sela i stvaraju uslove da se uništi virusna infekcija", potvrdio je pukovnik Rnjaković. 

Foto: mod.gov.rs

Vođa kineskog tima, profesor na Klinici za infektologiju u kineskoj provinciji Guan Do, Lin Bing Liang, istakao je da je epidemioloska situacija u Srbiji u ključnoj fazi. 
 
- Smatram da smo svi poslednjih mesec dana prošli jedan veoma značajan proces i svima je sada jasno da ukoliko u ovoj ključnoj fazi ne dođe do rešavanja određenih problema, situacija može izmaći kontroli, a ukoliko se budemo ponašali kako treba i budemo primenjivali mere koje su predviđene, situacija će ići u poželjno pravcu potvrdio je doktor Lin Bing Liang. 

Foto: mod.gov.rs

On je istakao da, prema svemu dosad viđenom u Srbiji, veruje da će epidemiološka situacija krenuti u dobrom pravcu i dodao da je terenska bolnica u Kruševcu po pitanju rasporeda prostorija, opreme, zona za prolaske pacijenata i zdravstvenog osoblja, veoma dobra, a veoma dobrim je ocenio i to što se razmišljalo o udobnosti pacijenata i obezbeđivanju načina da se i zabave. 
 
- Učinjene su odlične pripreme i bolnica je u potpunosti spremna za prve lakše obolele od infekcije, potvrdio je kineski stručnjak. 
 
Privremena bolnica u kruševačkoj sportskoj hali ima kapacitet od 130 ležajeva. 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija