• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf

15.04.2020

08:18

(FOTO/VIDEO) MESEC DANA OD PROGLAŠENJA VANREDNOG STANJA Imali smo ih tri i sva su uvedena u martu

Društvo

(FOTO/VIDEO) MESEC DANA OD PROGLAŠENJA VANREDNOG STANJA Imali smo ih tri i sva su uvedena u martu

Podeli vest

Danas je tačno mesec dana kako Srbija živi u vanrednom stanju, koje je uvedeno zbog epidemije korona virusa, koji je u našoj zemlji odneo 94 života. Virus je do sad potvrđen kod 4.465 osoba.

Vanredno stanje je proglašeno u nedelju, 15. marta u večernjim satima, a ovu odluku saopštio je na konferenciji za novinare predsednik Aleksandar Vučić, nakon što je održao niz sastanaka sa službama bezbednosti, poglavarom SPC i predstavnicima dva krizna štaba, koji učestvuju  u borbi protiv korona virusa.

- Srbija je od danas u ratu protiv nevidljivog protivnika, opasnog, opakog, kog naša zemlja mora da pobedi - poručio je Vučić 15. marta.

 

Odluka o uvođenju vanrednog stanja stupila je odmah na snagu, pošto je iste večeri u 21. 10 objavljena u Službenom glasniku Srbije.

Foto: Tanjug

Odluku su potpisali Predsednik Aleksandar Vučić, predsednik Narodne skupštine Maja Gojković i predsednik Vlade Ana Brnabić.

Odmah sutradan zatvoreni su vrtići, škole, fakulteti, teretane, i prekinuta su sportska dešavanja. Bolnice je počela da čuva vojska, a uvedeno je i kažanjavanje svih koji prekrše izolaciju...

 

 

Ovo je inače, četvrto vanredno stanje u zemlji, od uvođenja višestranačkog sistema. Mnogo je rigoroznije od prethodna tri, jer je uveden i policijski čas,  i potpuna zabrana izlaska na ulice starijim od 65 godina.

Inače, sva četiri vanredna stanja proglašena su u martu mesecu.

Prvo vanredno stanje je uvedeno 9. marta 1991. godine, posle prvih velikih demonstracija opozcije. Drugo je bilo 24. marta 1999. godine, kada je počelo NATO bombardovanje, a treće 12. marta 2003. godine, kada je ubijen premijer dr Zoran Đinđić.

Foto: Tanjug

U trenutku kada je proglašeno vanredno stanje, Srbija je imala 48 zaraženih građana.

Kako bi se sprečilo dalje širenje zaraze, kao jedna od najrigoroznijih mera, 18. marta je uveden policijski čas. Prvo je važio svakog dana od 20 časova do 5 ujutro, zatim je produžen od 17 časova, a u međuvremenu je uvedena i totalna zabrana kretanja tokom vikenda. Predstojeći vikend, koji će biti i najduži pod policijskim časom, jer će trajati od petka u 17 sati do utorka u 5, treći je vikend kada nećemo moći da napuštamo svoje domove.  

 

 

Inače, predsednik Aleksandar Vučić izrazio je krajem prošle nedelje nadu će vanredno stanje biti ukinuto pre kraja meseca.

- Jedva čekam taj dan i nadam se da ćemo biti u položaju da pre kraja meseca ukinemo vanredno stanje. Ovo je moja nada, ne moja prognoza - rekao je Vučić novinarima u Nišu.

Podsetimo, u Srbiju je korona virus stigao u petak, 6. marta. Tada je potvrđen prvi slučaj zaraze kod preduzetnika I. Đ. (43) iz Bačke Topole. On je u međuvremenu izlečen. 

Do sada je ovaj virus odneo 94 života, a njime je bilo ili je još zaraženo ukupno 4.465 osoba. Na COVID 19 testirano je 23.398 naših građana. Hospitalizovano je 3.006 osoba, a procenat smrtnosti je 2,11 odsto, piše Telegraf.

Pogledajte kako je izgledala Srbija tokom ovih mesec dana vanrednog stanja.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija