• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević - K. Milanović

17.04.2020

23:30

TAKO SE TO RADI! STROGE MERE DAJU REZULTATE, CELA EVROPA,  A I SVET MOGU SAMO DA NAM ČESTITAJU!  Smrtnost od korone u Srbiji je najmanja

Društvo

TAKO SE TO RADI! STROGE MERE DAJU REZULTATE, CELA EVROPA, A I SVET MOGU SAMO DA NAM ČESTITAJU! Smrtnost od korone u Srbiji je najmanja

Podeli vest

Prema zvaničnim podacima, smrtnost obolelih pacijenata u Srbiji je 1,93%, dok je u EU 8,86, a u svetu 6,2% * Uvedene mere su dale rezultate, bez njih bi situacija bila katastrofalna, kaže infektolog prof. dr Mijomir Pelemiš

U borbi protiv koronavirusa Srbija je među najboljim zemljama Evrope i sveta, s najmanjom stopom smrtnosti!

Prema zvaničnim podacima, procenat smrtnosti obolelih od korone u Srbiji trenutno je 1,93 odsto, dok je evropski prosek 8,86 odsto, a svetski čak 6,25 odsto. Od većine zemalja u Evropi bolji smo i po broju izlečenih pacijenata: za samo mesec dana od početka epidemije izlečeno je čak 509 građana Srbije. Na ove ohrabrujuće rezultate uticale su, pre svega, stroge mere koje je Vlada Srbije donela na preporuku najpriznatijih srpskih lekara.

SJAJAN GEST! Kokeza i Pantelić se izlečili od korone, A SADA HOĆE DA POMOGNU DRUGIMA!

Domaći stručnjaci smatraju da najveći uspeh leži u merama koje je sprovela država i u vrlo uspešnom održavanju tzv. epidemijske krive. Od prvog registrovanog slučaja 6. marta do danas zabeleženo je 5.318 inficiranih i 103 umrlih (pogledajte okvir).

Infektolog i klinički farmakolog profesor dr Mijomir Pelemiš ističe da je epidemiološko stanje u zemlji zadovoljavajuće.

Srbija među najsposobnijim zemljama


Epidemija kovida-19 pokazala je da je Srbija mnogo sposobnija da se prilagodi krizama nego neke uljuljkane zemlje, ali i da čak i male države treba da proizvode ono što je najpotrebnije, poručila je prof dr Danica Grujičić.
- Dobro je što je država uložila u Institut "Torlak" jer Srbija, baš kao i Rusija, treba da bude suverena i u proizvodnji vakcina - smatra prof. dr Grujičić, i dodaje:
- I dok su Kina i Rusija pomagale, EU je pokazala sebičnost, potvrdivši da je veštačka tvorevina gde se vlast i moć koncentriše u uskom krugu ljudi. Ne samo da EU nije adekvatno pomogla Italiji, koja je u Evropi najviše postradala od koronavirusa, nego su, povrh svega, neki u Nemačkoj rekli da Italiji zbog mafije i ne treba pomagati - istakla je ona.

- Ima mesta optimizmu, ali nema mesta opuštanju. Mislim da su uvedene mere dale rezultate, bez njih bi situacija bila katastrofalna, a kriva bi se samo penjala, ne bi bilo zaravnjenja. Očekivali smo da će s povećanjem broja testiranih biti više pozitivnih. Broj testiranih i treba da bude stalno u porastu, jer ćemo tako otkrivati i asimptomatske nosioce virusa i sprečiti dalje širenje infekcije - smatra naša sagovornik, i napominje da očekuje smanjenje broja obolelih i smanjenu aktivnost virusa u narednom periodu.
I njegov kolega infektolog i bivši direktor Infektivne klinike u Nišu dr Žarko Ranković naglašava da bi našu trenutnu epidemijsku krivu mnoge zemlje poželele.
- Najbitnije je da za ovih mesec dana vanrednog stanja nismo imali eksponencijalni rast na krivoj. To znači da broj obolelih, ali i umrlih nije drastično rastao iz dana u dan, da nam kriva na grafikonu nije izgledala kao sveća koja ide konstantno ka vrhu. Na sreću, takav scenario smo izbegli. Naša krivulja imala je svoje oscilacije, što je dovelo do njenog zakrivljenja, a čemu struka i teži. Ovakva situacija je rezultat odličnih mera, koje je od početka pojave virusa sprovela država, Ministarstvo zdravlja, Institut "Batut" i krizni štabovi - naglašava dr Ranković.

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA "Srpsko-američki odnosi pred izazovima COVID-19"! Pratite na Informer.rs

Prema njegovim rečima, dalji tok epidemije zavisiće i od samih građana.
- Struka i Vlada Srbije su preduzeli sve što je bilo u njihovoj moći i za ovih mesec dana su mukotrpno radili na tome da kontrolišu kretanje broja inficiranih i preminulih. Sve ostalo je na društvu. Dokle god građani budu odgovorni i slušaju preporuke struke, situacija će biti pod kontrolom, a kriva će početi polako da ide i nizbrdo - smatra ovaj čuveni infektolog.

Stopa smrtnosti

Evropska unija 8,86
Svet 6,25
Srbija 1,9

Čuveni epidemiolog dr Radmilo Petrović, mesec dana od izbijanja epidemije u Srbiji, ocenio je da se, i pored najnovijih podataka, vidi svetlo na kraju tunela.

- Vidi se kraj najintenzivnijeg delovanja kovida-19 kod nas i virus će postepeno početi da jenjava, ali je teško zaključiti dokle će trajati. Biće sve više pacijanta sa netipičnim simptomima, jer virus polako gubi na snazi. Postoji mogućnost da se ti asimptomatski slučajevi nastave i preko leta, pa da se s povratkom hladnog perioda korona ponovo javi. Međutim, postoji i druga mogućnost, da virus kao i prethodni koronavirusi SARS i MERS posle izvesnog broja izgubi na zaraznosti - procenjuje Petrović.

 

Stabilizuje se situacija na jugu zemlje


U Srbiji je u poslednja 24 sata testirano 3.194 građana, od kojih je 445 pozitivno na koronavirus, što je ukupno 5.318 zaraženih osoba. Nažalost, od poslednjeg izveštaja još četiri pacijenta, tri muškaraca i jedna žena, izgubili su bitku sa zarazom, a njihova prosečna starost je 64 godine. U bolnicama širom zemlje nalazi se 3.511 pacijenata, od kojih se 120 nalazi na respiratorima sa teškom kliničkom slikom.

Kako je rekla dr Darija Kisić Tepavčević, do sada je kod sedam novorođenčadi potvrđeno prisustvo virusa, a već su tri bebe otpuštene iz bolnice.
Epidemiolog Branislav Tiodorović istakao je da na jugu Srbije, koji je sada glavno žarište korone, ima više nego dovoljno slobodnih kapaciteta da se prime svi oboleli.

- Kapaciteti na jugu zemlje su spremni da prime sve građane kod kojih postoji sumnja ili im je potvrđen koronavirus. U KC Niš hospitalizovani su teški i srednje teški pacijenti, dok se oni sa lakšom kliničkom slikom smeštaju u privremene bolnice. Proširujemo kapacitete privremenih bolnica, iako nismo popunili ni postojeće. Velika pomoć je i kovid-bolnica u Leskovcu, koja će moći da primi 220 pacijenata - rekao je Tiodorović.Tekst




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija