• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. CRNOMARKOVIĆ

20.04.2020

18:31

(VIDEO) DIJETA U DOBA KORONE! DAN 33: Uskrs u znaku mesa! Evo šta da jedete za praznični svečani ručak a da ne unesete mnogo kalorija!

Društvo

(VIDEO) DIJETA U DOBA KORONE! DAN 33: Uskrs u znaku mesa! Evo šta da jedete za praznični svečani ručak a da ne unesete mnogo kalorija!

Podeli vest

Dragi moji gurmani i gurmanke, i svi drugi ljubitelji dobrog šoua koji me pratite iako možda ni ne volite da jedete niti imate problem sa kilažom, došao je naš prvi veliki izazov. To je bio najveći hrišćanski praznik Uskrs, za koji i debeli i mršavi, i stari i mladi, i bogati i siromašni, imaju obilnu trpezu i jedu dok ne puknu

Kao što sam vam već najavio, mi smo odlučili da se za Uskrs minimalno opustimo i da jedemo neko lepo meso, ali bez prežderavanja jer je ono u potpunosti nepotrebno a i poništilo bi nam celu nedelju truda. Zbog toga sam se odlučio za takozvanu ružu buta, što je možda najkvalitetniji i najnemasniji deo svinje. 

Pošto sam našao ukusno meso koje nije preterano kalorično, sledeći zadatak je bio da to spremim na dijetalan način, odnosno da zbog masnoće tokom same pripreme ne pokvarimo celu stvar. Držeći se osnovnih postulata "Crni dijete" a to je da ništa ne pržimo na ulju, puteru ili masti, a pritom želeći da but ne bude suv i tvrd kao opanak i da može da se jede, primenio sam posebnu tehniku spremanja mesa.

Na ruže buta sam prvo rukama uvaljao mešavinu začina koju čini kombinacija vegete i bibera a po volji možete dodati i nešto drugo što volite, i potom sam kompletno meso premazao senfom. Na tepsiju sam stavio papirnu foliju, sipao dva ipo decilitra vode, stavio namazano meso i sve to prekrio aluminijumskom folijom. Tako sa sve folijom, meso je bilo u rerni sat vremena na 200 stepeni, a potom još sat vremena bez folije. Neko okvirno pravilo je koliko kilograma ima meso koje spremate, toliko sati pečenja je ukupno potrebno.

Kada je meso bilo gotovo, prebacio sam ga iz one moče koja se iscedila iz njega na papir kako bi se potpuno ocedilo i krenuo sam sa pravljenjem krompira koji nisam jeo, ali nisam sam, i to što sam na dijeti mi ne daje za pravo da budem sebičan. Krompir sam prvo bario 10 minuta, što je izuzetno dobro jer iz njega tako izađe jedan deo nepotrebnog skroba, a potom sam ga iscedio, isekao i stavio u tepsiju gde se spremalo meso. Nakon toga tepsiju na kratko stavite u rernu da se zapeče i dobijete najukusniji krompir na svetu koji pokupi svu onu moču iz mesa i zbog toga nam je na ovoj dijeti zabranjen, ali naši voljeni mogu u njemu da uživaju.

Samo meso je bilo sočno i bez trunke masti a uz njega sam jeo jaja, salatu i pirinčane galete umesto hleba i imao sam sigurno "najpošteniji" obrok od kada sam na ovoj dijeti. Nisam uneo veliki broj kalorija, dao sam svom organizmu ogromne količine proteina, a imao sam pravi svečani slavski ručak sa izuzetno kvalitetnim i ukusnim mesom. Naravno da nije isto kao kada bih uz ovo jeo i predjelo, kajmak, ajvar, pite, krompir i raznorazne salate sa majonezom ali je ovo dijeta i ne možemo da jedemo sve što poželimo jer nas je takav način ishrane i doveo dovde. Iskreno gledajući, Uskrs se proslavlja u srcu i sa svojom porodicom a ne tako što ćemo se naždrati do "ivice šloga". 

Videli ste kako sve može da bude lepo, svečano i ukusno, a opet dijetalno i ne preterano kalorično. Malo smo se opustili, sada nastavljamo još jače i disciplinovanije u narednim danima, kako bismo na merenju imali rezultat. Samo jako i nema odustajanja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Goga

pre 4 godine

Bravo,i jasam tako pekla jagnjeći but ,bez trunke masnoće ,jako je sočan i ukusan ,krompir nisam pekla jel nikome u kući nebi valjalo da ga jede ,buckasti smo i bez njega.

(VIDEO) DIJETA U DOBA KORONE! DAN 31: Ja je volim ja je nikom ne dam! Crni objašnjava zbog čega moramo da jedemo jaja i kako da ih spremamo
Društvo

(VIDEO) DIJETA U DOBA KORONE! DAN 31: Ja je volim ja je nikom ne dam! Crni objašnjava zbog čega moramo da jedemo jaja i kako da ih spremamo

Dragi moji gurmani i gurmanke, i svi ostali mnogobrojni pratioci, možda ste primetili da me juče nije bilo i odmah da vam kažem neće me biti ni sutra. Prethodnih 31. dan sam sve podredio ovome i to ću činiti i u narednim mesecima, ali pravoslavlje ima dva najveća praznika i to su Uskrs i Božić i tada mi ne pada na pamet da radim, i smatram da niko ne bi trebalo tada da radi

18.04.2020

19:30

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija