• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.04.2020

21:24

SRBIJA GA IMA U IZOBILJU, A U CELOM SVETU VLADA NESTAŠICA! Kako je naša država preduhitrila SZO!

Društvo

SRBIJA GA IMA U IZOBILJU, A U CELOM SVETU VLADA NESTAŠICA! Kako je naša država preduhitrila SZO!

Podeli vest

Srbija se uspešno bori sa epidemoijom virusa korona, kaže državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić i dodaje da je država reagovala i pre nego što su stigle pojedine preporuke Svetske zdravstvene oranizacije koje se odnose na dostupnost lekova za lečenje kovid -19, ali i lekova za lečenje drugih pacijenata.

SZO je, naime, izdala upozorenje da će neizbežno doći do nestašice lekova za lečenje kovid 19 (hlorokina) i preporučila da se zemlje prilagode novoj globalnoj potražnji.

"Nestašice leka hlorokin u Srbiji nije bilo i neće biti, jer smo uspeli da nabavimo esencijalne supstance i započnemo proizvodnju. Proizveden je u dovoljnim količinama za lečnje kovid -19, ali i za druge pacijente gde se u terapiji primenjuje taj lek, kao što su lupus, reumatidni artritis", rekao je Vekić za Tanjug.

Osim pokretanja domaće proizvodnje Srbija nije imala nestašicu hlorokina i zahvaljujući tome što su formirani centralni magacini, odakle su lekovi ravnomerno distribuirani prema kovid bolnicama.

Vekić kaže da je naša zemlja sa mnogim merama koje su uvedene išla korak ispred i da bi, gledano statistički, imala i bolje rezultate da nije bilo nepromišljenih poteza menadžera u pojedinim gerontološkim centrima.

VAŽAN LEK SE VRAĆA U APOTEKE, ALI NE MOŽE SVAKO DA GA KUPI! Ako ga koristite na svoju ruku, MOŽE DA BUDE OPASAN! (VIDEO)

"Generalno da nismo imali nepromišljenih gestova pojedinih menadžera u gerontološkim centrima mi bismo imali odlične rezultate. Dosta toga sjajno urađeno", naveo je on.

Napominje da Srbija sve podatke o zaraženim pacijentima, o broju umrlih transparentno objavljuje , a da se u mnogim zemljama u komšiluku "rezultati friziraju, lažiraju".

Preporuka SZO od 9. aprila bila je da se vodi računa o ključnim lekovima koji se koriste za lečenje pacijenata koji ne boluju od kovid-19.

Nadležni podsećaju da je Srbija još 15. marta to uradila tako što je povukla tromesečne zalihe lekova, a povlačeni su i sa tržišta sa kojima ranije naša zemlja nije imala poslovanje.

Vekić kaže da je danas i zvanično iz Ministarstva zdravlja otišao dopis ka Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje da se krene sa snadbevanjem apoteka hlorokinom, za pacijente koji nisu zaraženi virusom korona (lupus, reumatidni artritis).

"Pretpostavljam da će već prekosutra lek biti u apotekama, tako da će svi pacijenti koji imaju indikaciju da uzimaju taj lek moći i u apoteci da ga podignu", zaključio je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija