• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. KLJAJIĆ - M. DOBROMIROVIĆ

22.04.2020

23:00

SRBIJA BI U RATU PREGAZILA HRVATSKU! Komšije priznale da su slabije! ŠOKANTNA ANALIZA ZAGREBAČKIH MEDIJA!

Društvo

SRBIJA BI U RATU PREGAZILA HRVATSKU! Komšije priznale da su slabije! ŠOKANTNA ANALIZA ZAGREBAČKIH MEDIJA!

Podeli vest

Hrvatska i Srbija su u isto vreme počele obnovu lovačke avijacije, ali su Srbi u tome uspeli i uveliko su nabavili 'migove', helikoptere i dronove, piše portal 'Dnevno'

Srbija bi u eventualnom ratu lako porazila i pregazila Hrvatsku jer je u relativnom kratkom roku strahovito unapredila svoje ratno vazduhoplovstvo, dok je hrvatska avijacija na izdisaju!
Ovo tvrde zagrebački mediji, koji su napravili uporednu analizu snage srpske i hrvatske avijacije. U tekstu pod naslovom 'Gubimo svoje nebo: Krstičević zabio zadnji ekser u kovčeg hrvatskog ratnog vazduhoplovstva', portal 'Dnevno' piše o tome kako hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević planira da odloži nabavku vojnih aviona. Hrvatski stručnjaci uvereni su da to može biti kraj ratnog vazduhoplovstva ove zemlje.

I Istok i Zapad

U tekstu se dalje ističe da su Srbi u kratkom vremenu obnovili lovačko vazduhoplovstvo nabavkama modernizovanih 'migova 29' iz Rusije i Belorusije, ali i kineskih bespilotnih letelica velikog radijusa delovanja od kojih neke imaju mogućnost delovanja navođenim raketama i bombama.

Upis u vojne škole i na Akademiju

Ministar odbrane Aleksandar Vulin objavio je da je Srbija potpuno spremna za upis budućih srednjoškolaca i kadeta u ustanove vojnog školstva i da će čitav proces biti kontrolisan u skladu sa preporukama zdravstva.

- Sa velikim nestrpljenjem i zadovoljstvom čekamo momke i devojke koji su se prijavili za Vojnu akademiju, Vojnu gimnaziju i Srednju stručnu vojnu školu. Vojno školstvo pokazuje da se može prilagoditi - rekao je Vulin.

'Dosad smo na srpske vojne nabavke i zastarelost vojnog hardvera gledali sa visine i sa podsmehom, ali posle poslednjih nabavki koje je Srbija realizovala sa svih strana sveta i u svim vojnim sektorima malo kome će biti do smeha. Vodili su računa da malo kupuju s Istoka, a malo sa Zapada. Prilikom nabavke devet helikoptera odlučili su se za 'pumu', ali su od Rusa nabavili i Mi-35 i Mi-17. Kao što su balansirali pri kupovini helikoptera, tako su se u nabavci PVO sistema vodili logikom malo Istok, a malo Zapad', piše u analizi.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, komentarišući ove navode, kaže da je politika Srbije politika oslanjanja na sebe.

- Pokazalo se da slobodna zemlja donosi bolje i pametnije odluke nego zemlja kojoj se nešto naredi da uradi ili kupi. Politika vojne neutralnosti znači da nismo deo ni NATO pakta, niti bilo kog drugog pakta. Zato smo izborili poziciju da možemo da se naoružavamo i opremamo tamo gde mislimo da je to dobro za nas. Mi sami biramo svoje prijatelje, a neprijatelji nas sami izaberu i mi uopšte ne treba da brinemo o njima - naglašava Vulin.

Činjenice

Šta smo nabavili
* ruske 'migove 29'
* beloruske 'migove 29'
* kineske dronove
* helikoptere 'puma'
* ruske helikoptere 'Mi-17' i 'Mi-35'

Uvek pobednici

Legendarni pukovnik JNA Veselin Šljivančanin podseća da je Srbija bila učesnica dva svetska rata i da je uvek bila na pravoj strani, pobedničkoj strani.

- Srbija nikada nije otimala tuđe. Uvek je brinula o svojoj teritoriji, građanima i slobodi. Kao ozbiljna država, Srbija i sada brine da vojska bude moderno opremljena i naoružana. To je vojska pokazala i u sadašnjem vanrednom stanju zbog koronavirusa. Naša armija počela je da se vraća na svoje mesto posle 2012. godine, kada smo počeli da je ubrzano obnavljamo. A Hrvati? Pa njima je uvek smetala moćna, moderna i napredna Srbija, pa im zato smeta i naša vojska - kaže Šljivančanin.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija