• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.04.2020

14:13

STRUČNJACI KONAČNO REŠILI DILEMU da li možete da se zarazite preko namirnica iz prodavnice i da li treba da ih dezinfikujete

Društvo

STRUČNJACI KONAČNO REŠILI DILEMU da li možete da se zarazite preko namirnica iz prodavnice i da li treba da ih dezinfikujete

Podeli vest

Ako vam je već postalo rutina da brišete pakovanja robe koju donesete iz prodavnica ili dostavljenih paketa, možda je vreme da to preispitate, kažu stručnjaci, posebno ako vam je to uzrok dodatnog svakodnevnog stresa.

Američka državna agencija za hranu i lekove (FDA) ističe da nema stvarnog rizika zaraze korona virusom tim putem, navodi CNN.

"Uveravamo vas da nema dokaza da su ljudska ili životinjska hrana i pakovanja hrane povezana s prenošenjem korona virusa", objavila je FDA na svom Tviter nalogu.

Džejmi Lojd-Smit, jedan je od naučnika koji su učestvovali u analizi koliko virus SARS-CoV-2 ostaje na raznim površinama.

Uprkos tome što je istraživanjem utvrđeno da se virus zadržava na kartonskim površinama do 24 sata, na metalu i plastici dva do tri dana, Lojd-Smit ne pere ambalažu iz prodavnica.

"Ja to ne radim,“ rekao je naučnik i dodaje da se prema svojim rukama ponaša kao da su potencijalno kontaminirane, dok barata namirnicama i vadi ih iz ambalaže, pa kad završi s tim poslom, uvek ih opere.

Virolog Džon Vilijams, koji decenijama proučava korona viruse, takođe nije zabrinut.

Foto: tanjug/d.anicic

 



"Mi malo kuvamo kod kuće, malo naručujemo hranu za naš dom prepun studenata koji su se vratili iz koledža", kaže Vilijams i dodaje da ni oni ne brišu pakovanja iz restorana.

Mogucnost da neko „ostavi“ dovoljno virusa na nekoj namirnici ili pakovanju vrlo su mali, i na to gledam kao na "hipotetički rizik", kaže Lojd-Smit.

"Prema tome, pažljiv sam, redovno perem ruke, ali ne zato što mislim da zrače virusima".

Njegov savet za postupanje promenio bi se, kaže Lojd-Smit, kad bi se radilo o starijoj osobi ili nekom čiji je imunitet narušen.

"Jednostavna i razumna mera predostrožnosti za namirnice koje ne moraju u frižider jeste da ih ostavite da stoje jedan ili više dana netaknute pre nego što ih raspakujete", dodaje on. "Takav postupak značajno bi smanjio količinu eventualne kontaminacije".

Zabrinutost zbog mogućeg prenosa virusa preko raznih površina pojavila se u martu kad je objavljena studija u časopisu New England Journal of Medicine.

"Studija je pokazala da se pod određenim uslovima u laboratoriji, koji su na neki način veštački, SARS-CoV-2 zadržava do tri sata u aerosolima, do četiri sata na bakru i do 24 sata na kartonu i dva-tri dana na plastici i nerđajućem čeliku", kaže Lojd Smit.

Eksperiment nije uzeo u obzir druge faktore koji mogu da umrtve virus, poput sunca ili dezinfikacionih sredstava, niti je određivao promenu količine virusa tokom vremena, kaže Lojd-Smit.

Stručnjak za sigurnost hrane sa Univerziteta Severna Karolina Bendžamin Čepmen upozorava da ulogu igraju i temperatura, vlaga, pa i koliko je bilo virusa na početku.

Foto: tanjug/d.anicic

 



Količina virusa SARS-CoV-2 relativno brzo se smanjuje u poređenju s, na primer, noro virusom koji opstaje danima u dovoljnoj koncentraciji da zarazi drugu osobu, kaže virolog Vilijams.

Studija je pokazala da se broj korona virusa smanjio stotinu puta na kartonu za osam sati, a to znači da je 99,9 odsto virusa nestalo nakon osam sati, a isto se odnosi i na čelik ili plastiku, dodao je Vilijams.

Međutim, ako imate naročitu potrebu da se usmerite na nešto što će stvoriti presudnu razliku, stručnjaci savetuju da je važnije da "fanatično“ perete ili dezinfikujete ruke nakon svakog mogućeg kontakta s koronavirusom.

"Izgledi da dobijete virus preko kontaminirane ambalaže su veoma, veoma mali", ponavlja Vilijams, uz opasku da „neki ljudi nose i tregere i kaiš kako im ne bi pale pantalone, zar ne?“.

Ako ipak strahujete zbog rizika da su namirnice kontaminirane - tada dezinfikujte ambalažu spolja, dodaje Vilijams.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Stojan

pre 3 godine

"Virolog Džon Vilijams, koji decenijama proučava korona viruse...." "Izgledi da dobijete virus preko kontaminirane ambalaže su veoma, veoma mali" Kad toliko proucava korona viruse kako to da nisu uspeli da naprave vakcinu.? I onda takav strucnjak savetuje da su izgledi da se dobije virus preko ambalaze veoma mali. Ako postoji bilo koji izgled zaraze onda je to ogroman rizik za osobu koja se zarazi.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija