• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DAKIĆ

27.04.2020

23:00

BRAĆO SRBI, ZAJEDNO ĆEMO POBEDITI KORONU! Snažna poruka majora dr Valerija Hakimova prvog čoveka ruskog EPIDEMIOLOŠKOG TIMA!

Društvo

BRAĆO SRBI, ZAJEDNO ĆEMO POBEDITI KORONU! Snažna poruka majora dr Valerija Hakimova prvog čoveka ruskog EPIDEMIOLOŠKOG TIMA!

Podeli vest

Na kraju svakog dana sa našim srpskim kolegama pravimo planove i idemo tamo gde smo najpotrebniji. Obilazimo domove zdravlja, bolnice, razgovaramo s lekarima i dajemo svoje preporuke, otkriva ruski ekspert, koji od 3. aprila pomaže Srbiji u bori sa epidemijom

Drago mi je da smo došli da pomognemo našoj slovenskoj braći Srbima u borbi protiv koronavirusa! Ako svi budu poštovali mere Vlade i preporuke stručnjaka, zajedno ćemo pobediti ovaj virus!

Ovo u razgovoru za Informer poručuje major dr Valerij Hakimov, šef epidemiologa ruskog ekspertskog tima, koji već tri nedelje sa svojim kolegama boravi u Srbiji.

Slovenske duše

I kada smo ušli u prvu bolnicu, radili smo toliko prisno sa srpskim kolegama da nam ni prevodilac nije bio potreban. Razumeli smo se kao slovenske duše
Dr Valerij Hakimov

Oni su u našu zemlju došli 3. aprila po nalogu predsednika Ruske Federacije Vladimira Vladimiroviča Putina i ministra odbrane Sergeja Šojgua da pomognu Srbiji da se izbori sa epidemijom koronavirusa.

Poštovanje mera

Major Hakimov jedan je od vodećih ruskih epidemiologa pri ruskom Ministarstvu odbrane. Za sve građane u Srbiji ima jasnu poruku kako da se izborimo s virusom:

- Važno je da slušate savete i poštujete mere Vlade Srbije i preporuke stručnjaka i Ministarstva zdravlja, da svi striktno pratimo mere lične higijene i distanciranja, sve je to veoma bitno. I nadam se da, ako sve to budemo poštovali, možemo zajedno da pobedimo koronavirus - ističe dr Hakimov.


Na pitanje da li i u kom obimu možemo očekivati novi talas virusa na jesen kaže da je to teško prognozirati jer zavisi od mnogo faktora.

Major Hakimov ističe da je izuzetno srećan i ponosan što je došao da pomogne svojoj "slovenskoj braći Srbima".

- Drago mi je da sam došao u Srbiju. Voleo bih da smo došli u mirnodopsko vreme kada je sve u redu, ali mi je drago i da imamo priliku da pomognemo našoj slovenskoj braći u ovom teškom trenutku. Prvi put sam u Srbiji i ovo je divna zemlja, imate odlične ljude, vrsne lekare, a i vojska vam je odlična!

On ističe da su po dolasku u Srbiju imali mnogo posla, ali da je situacija sada mnogo bolja.

- Na početku smo zaista imali dosta posla. Međutim, naše srpske kolege veoma brzo su razumele i prihvatile međunarodno iskustvo u borbi s virusom i danas primećujemo da je u bolnicama proces organizovan prema preporukama koje smo dali i koje predlaže SZO - objašnjava ruski ekspert.

Mića iz Paraćina došao da nas pozdravi i da nam pomogne

Ruske eksperte posebno je dirnuo topao prijem na koji su naišli u Srbiji. Tako doktor Hakimov najviše pamti jednog Miću iz Paraćina...
- U koji god da smo grad došli, našli bismo čoveka koji odlično govori ruski, koji je posetio Rusiju ili radio u Rusiji. I tako se desilo da smo došli u bolnicu u Paraćin da radimo, kada se pojavio čovek koji je pet godina radio u Rusiji. Čuo je da dolazimo, pa je želeo da nas pozdravi i pomogne nam ako treba oko prevoda. Međutim, mi se s našim bratskim narodom razumemo i bez prevodioca. Veoma nas toplo dočekuju svuda, nailazimo na topli, bratski prijem i to nam pruža veliko zadovoljstvo.

Na pitanje kako ocenjuje mere koje je Srbija preduzela kaže:

- Mi nismo došli da ocenjujemo već da pomognemo. I kada smo bili u avionu pre sletanja, imali smo utisak da idemo da se nađemo u nevolji bratskom srpskom narodu. I kada smo ušli u prvu bolnicu, radili smo toliko prisno sa srpskim kolegama da nam ni prevodilac nije bio potreban. Razumeli smo se kao slovenske duše - kaže Hakimov. On ističe da Srbija ima vrsne medicinske i vojne stručnjake, sa kojima prethodne tri nedelje blisko sarađuju.

Zajedničke odluke

- Na kraju svakog dana mi zajedno s predstavnicima srpskog Ministarstva zdravlja i Ministarstva odbrane planiramo akcije i dejstva za naredni dan i idemo tamo gde smo najpotrebniji. Sa našim srpskim kolegama analiziramo podatke i posebnu pažnju obraćamo na mesta s najvećim brojem obolelih. Sledećeg dana se upućujemo u žarišta da pronađemo u čemu je uzrok ove situacije i kako možemo da pomognemo. Obilazimo domove zdravlja, bolnice, razgovaramo s lekarima, epidemiolozima i dajemo svoje preporuke, zajedno sa srpskim kolegama tražimo rešenje problema. Čak i ako nekada u samom procesu imamo različita viđenja, na kraju sve zajednički rešavamo - kaže Hakimov.

Njegova želja za kraj razgovora je jasna. Da se vrati u Srbiju neko lepše vreme i da i on i srpske kolege imaju što manje posla:

- Mi umemo između sebe da kažemo: Dok se svi u karantinu i izolaciji odmaraju, mi lekari radimo. Zato stalno kažemo ljudima 'Ostavite nas malo bez posla, molimo vas. Dosta je bilo... '
 


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija