• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

28.04.2020

09:46

OGLASIO SE EPS Evo zašto su neki računi za struju STIGLI VEĆI NEGO INAČE

Društvo

OGLASIO SE EPS Evo zašto su neki računi za struju STIGLI VEĆI NEGO INAČE

Podeli vest

Neki od građana požalili su se da im je ovog meseca stigao veći račun za struju.

Više od mesec dana na snazi je vanredno stanje, te kod kuće provodimo znatno više vremena nego inače. Đaci ne idu u školu, penzioneri ne izlaze gotovo uopšte, dok mnogi rade od kuće, a posle završetka radnog vremena ostaju u svojim domovima jer tada počinje policijski čas.

Ipak, mnoge Beograđane, ali i stanovnike drugih delova Srbije, malo su iznenadili nešto veći računi za struju koje su dobili prethodnih dana.

- Video sam po društvenim mrežama da se spominju viši računi za struju, pa sam brže bolje otišao da pogledam koverat koji mi je pre neki dan stigao. Za naše tročlano domaćinstvo, prethodnih meseci račun nam je bio 5.000 dinara, dok je ovaj koji je stigao za mart iznosio 6.000 dinara. Jeste povećanje, ali ne drakonsko. Svi smo bili non-stop u kući, realno smo mislim i trošili više, posebno na bojler - rekao je sugrađanin Luka V.

Osim toga, tokom perioda koji provodimo u izolaciji, bilo je i naglih zahlađenja, te su viši iznosi na računima za struju stizali i onima koji nemaju centralno grejanje.

Foto: Beta

 



- Uključivala sam klimu i grejanje zbog dece jer je bilo hladno, a i u kući smo stalno, ne krećemo se, pa nam je hladnije i iz tog razloga. Poslednji račun nam je bio oko 20 odsto viši od prethodnih - kazala je jedna sugrađanka iz Mirijeva.

Iz JP "Elektroprivreda Srbije" potvrđuju da je potrošnja struje sada veća i za više od 20 odsto nego u uobičajenim okolnostima, pogotovo ako se uporedi sa istim periodom prošle godine.

- Prosečna potrošnja električne energije u kategoriji domaćinstava za mart mesec je bila 386 kilovat-sata, što je za 20 više nego prošle godine - rekli su za "Blic" iz ovog preduzeća i dodali da "podaci ukazuju na to da je smanjena potrošnja za grejanje, ali da je povećana u svim ostalim vidovima potrošnje u domaćinstvima".
 

Osim toga, iz EPS-a kažu i da je pored uvećanja ukupne potrošnje u domaćinstvima, najveće povećanje u višoj, odnosno skupljoj tarifi.

Još jedan razlog za više račune je i češća upotreba šporeta. Naime, kada smo na poslu, a deca u školi veći deo dana, dosta je onih koji ne kuvaju baš svaki dan.

- Inače ne kuvamo svaki dan, ali sada da, jer smo stalno u kući i to je već dodatnih 200 kilovata na standardnu potrošnju - objašnjava još jedna porodica.

Ostaje da se vidi da li će se trend povećane potrošnje električne energije nastaviti i sa dolaskom toplijeg vremena i postepenim skraćivanjem policijskog časa, prenosi Blic.rs.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Amater

pre 3 godine

EPS PRECUTKUJE DA RACUN USLED VANREDNOG STANJA NEMORA DA SE PLATI VEC PO ZAVRSETKU A NA RACUNIMA IZRICITO STOJI DA SE PLATI DO 28 APRILA.TOLIKO O POSTENJU.

Petar

pre 3 godine

Ne lupaj molim te !!! I iz Banke ti stize Obavestenje o rati kredita, al' ti ne skidaju ratu !!!! To precutkujes, postenjacino !!!!

baron

pre 3 godine

Brojila se ne očitavaju u isto vreme.Tako da se jedan mesec brojilo očita 01 u mesecu drgi mesec 7-8 i samim tim Vas računar prevede u višu tarifu jer ste ispunili cenzus.Odavno pratim šta se radi sa očitavanjem brojila.Zato očitam svki mesec 01 svoje brojilo i prijavim stanje na obračun.To je jedina tajna sve ostalo je priča za malu decu.

Jelena

pre 3 godine

@baron Na zalost nije jedina tajna. Napon struje je nizi od propisanog pa se samim tim i broj utrosenih kilovata povecava. Objasnjenje EPS-a ne drzi vodu da su usled vanrednog stanja ljudi po kucama i vise trose struje. Sta je sa onima koji su i pre vanrednog stanja 99% vremena provodili po kucama,zasto su njihovi racuni uvecani?

deda Raša

pre 3 godine

Naplatili zastitne maske.Obrazlozenje im je glupavo, Neka oni omoguce potrosacima uvid u stanje brojila. Odokativno su procenili potrosnju,ljuti sto im potrosaci nisu dostavili stanje na strujomerima. Videcemo kako ce stanje biti iduceg ocitavanja.

srpkinja

pre 3 godine

Oni su poznati po nefer ponasanju i bezobrazlucima jer drze monopol i niko ih ni zasta nece proveravati. Pa se moze...

boky

pre 3 godine

pokvareno saopsteno penzionerima da ne moraju da plate do 28. platio sam par dana kasnije, naravno smradovi mi obracunali kamatu i ukinuli popust od 5 % lazljiva stoka. ne znas ko vise laze drzava ili elektroprivreda.

Čarapan

pre 3 godine

EPS je monopolistička firma i rade šta hoće čitaju kad žele i koliko žele jer prosečan građanin nemože sam da izčita stanje jer je brojilo zatvoreno .Tako je kod bar kod nas u okolibi Kruševca .Meni je došlo oko 10000 dinara iako prosečno stiže oko 6000 dinara.Policijski čas nema neki uticaj kod nas na selu ,mi nismo tu došli iz nekog grada zbog vanrednog stanja, mi tu živimo.

Čedo

pre 3 godine

ЕПС обмањује потрошаче. Тражили су да потрошачи сами очитају бројила и меилом им доставе податке. Очитао сам бројило 01.04.2020. и истог дана доставио податке о потрошњи. Када сам 22.04.2020. добио рачун уочио сам да су ми обрачунали око 350 KW више него што сам потрошио. Зашто на тај начин поткрадају потрошаче?

acac

pre 3 godine

ja sam dobio za 25$ veci racun.razlog jednostavan.eps ima kvartalni obracun pa je morao da "nabilduje"racuna.proverio na satuvise oko 150 kwh.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija