• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

29.04.2020

09:20

NI KAFIĆI NI RESTORANI NISU NEOPHODNI, TREBA BITI NA OTVORENOM Dr Darija Kisić Tepavčević upozorava: Virus cirkuliše, ne smemo zaboraviti na njega

Društvo

NI KAFIĆI NI RESTORANI NISU NEOPHODNI, TREBA BITI NA OTVORENOM Dr Darija Kisić Tepavčević upozorava: Virus cirkuliše, ne smemo zaboraviti na njega

Podeli vest

Mere vlade za suzbijanje epidemije se ublažavaju, ali to ne znači da treba da se opustimo. Prof. dr Darija Kisić Tepavčević poručuje da je odgovornost za prenošenje koronavirusa sada na nama samima. Kaže da je bolje trenirati napolju, nego u teretani i piti kafu u bašti kafića, nego u zatvorenom prostoru. Klima u autobusima neće raditi, ali treba držati otvorene prozore, poručuje doktorka.

U prethodnom danu na koronavirus testirano je još 5.446 ljudi, od kojih je 222 bilo pozitivno. Do sada je virus otkriven kod 8.497 osoba. Preminulo je ukupno 168 osoba.

Juče je prvi put od početka testiranja procenat pozitivnih bio ispod pet odsto, što ohrabruje, kaže prof. dr Darija Kisić Tepavčević.

"Svi ti indikatori ohrabruju, uz napomenu da virus cirkuliše i da ne smemo da zaboravimo na njega i da se opustimo, jer on pronađe put do osetljive osobe", upozorava Kisić Tepavčevićeva.

Ovaj virus je na globalnom nivou poznat oko četiri meseca, i za to vreme dosta se toga o njemu naučilo. Iako su postojale različite teorije o tome kako se prenosi, danas se definitivno zna da se prenosi kapljičnim putem - direktno, ili svežom kontaminacijom predmeta. To nije nepoznat put prenošenja - tako se prenose i grip i male boginje.

Dr Kisić Tepavčević ukazuje da su neke mere za koje se u početku govorilo da su banalne, efikasna zaštita, i da treba da se primenjuju u trenutku kada se vraćamo svakodnevnim aktivnostima - odlazak kod frizera, u teretanu.

U teretanama ne treba koristiti centralnu klimatizaciju, jer ona povećava rizik transmisije, treba održavati razmak između vežbača, uvesti dezobarijere i koristiti sredstva za dezinfekciju.

Od 8. maja sa radom počinju i tržni centri. Tamo će moći da se ide samo sa maskom.

Iako preporuke za ponašanje u ovakvim prostorima postoje, najvažnije je izvršiti samoprocenu rizika, ističe dr Tepavčević.

Foto: prinstscreen RTS

Bolje vežbati napolju, ići u baštu kafića 

Bolji izbor od teretane je trening na otvorenom, a isto važi i za kafiće i restorane.

"Nisu ni kafići ni restorani neophodni, ako postoji potreba, biće dostupni. Bezbednije je biti na otvorenom, biće preporuka o ponašanju i bezbednoj udaljenosti, to su faktori koje stalno ponavljmo, koje primenjujemo u kućnim uslovima", navodi doktorka.

Kada je reč o boravku napolju, Kisić Tepavčevićeva navodi da nije neophodno nositi masku, i da ako se šetamo sa ukućanima to ne predstavlja rizik. Ipak, od naše procene zavisi sa kime ćemo šetati i da li to predstavlja rizik.

Od 4. maja kreće gradski saobraćaj u Novom Sadu i Kragujevcu, a 8. maja u Beogradu i Nišu.

Doktorka navodi da će se ulaziti na jedna vrata, i da će oni koji nemaju masku moći tu da je uzmu. Biće potrebno da se održava razdaljina, a klimatizacija se neće koristiti. Ako vremenski uslovi dozvoljavaju, treba držati otvoren prozor.

Nova-stara pravila u vrtićima

Od 11. maja počinju da rade vrtići i produženi boravak u školama. Doktorka Kisić Tepavčević navodi da će se preduzimati mere kao kada dete duže vreme nije išlo vrtić: Pregled pedijatra, čišćenje svih prostorija, provetravanje, korišćenje dezobarijere i sredstava za dezinfekciju.

Preporuka je da se ne upotrebljavaju igračke koje ne mogu da se peru kao što su platnene i mekane igračke, a pravilo za spavanje je "glava-noge", kako bi se smanjio rizik.

Doktorka Darija Kisić Tepavčević poručuje da je odgovornost za zdravlje dece i najbližih na nama.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija