• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

29.04.2020

16:23

MERE SE VRAĆAJU NA POČETAK AKO NEMAMO IMUNITET! Epidemiolog o pitanju koje sve zanima!

Društvo

MERE SE VRAĆAJU NA POČETAK AKO NEMAMO IMUNITET! Epidemiolog o pitanju koje sve zanima!

Podeli vest

Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je danas da ne isključuje mogućnost da mere, jednom ublažene, ponovo budu vraćene na snagu, ali da to u ovom trenutku ne može sa sigurnošću da se prognozira.

- Da li ćemo vraćati mere? To je pitanje koje je pitanje nad svim pitanjima. Ne možemo još da znamo. To treba da se dogodi, a moramo svi da prođemo", rekao je Kon novinarima i ukazao:

- Ako nemamo imunitet u populaciji, krećemo ispočetka. Ne baš ispočetka, jer sad znamo određene stvari.

Kolektivni imuntitet se, kaže, stvara ili zaražavanjem ili vakcinom, ostaje da se vidi.

Zabrana kontakta i nadalje postoji, ukazao je, a najvažnije je, prema Konu, zapamtiti sledeće - moramo štiti starije kakva god je situacija.

ZA ĐURĐEVDAN POLICIJSKI ČAS OD 18h DO 5h! ZA PRVI MAJ ODLUKA PADA SUTRA!

- Mora da nam ostane u svesti da i dalje moramo da ih štitimo. Ne moraju samo oni sami, nego i mi. Mešanje, kontakti, pogotovo sa njima, treba u glavi da nam budu zabranjeni.

On ističe da ne možemo da se poredimo sa početkom epidemije, jer sada imamo potpuno nov epidemiološki nadzor, koji nije postojao ranije i nismo više u takvoj brizi.

- Istovremeno postoje razna uverenja i da ne bi funkcionisali tako, sačekaćemo testiranja da vidimo prokuženost. Da virus može da se vrati, to je poznato i blisko lekarima i plaši nas. Ali, ne treba preterivati pre rezultata. Da je moguće, moguće je ukoliko je osetljivost dovoljno velika i pojave se uslove za lako prenošenje, to je suština - zaključio je dr Kon.

BONUS VIDEO




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rajko

pre 3 godine

I ja sam ljudsko bice i evo drugi mesec kako sedim u samoizolaciji. Nije lako ali kad se mora mora pa zato ne razumem ljude koji traze da se mere ublaze ili ukinu. Zar nije dovoljan primer iz Nemacke, Brazila i ostalih koji su ublazili ili ukinuli mere pa im se sad ponovo vraca virus? Kakve ce te mere traziti kad se korona vrati i kad pocnemo da umiremo?

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija