• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

03.05.2020

09:23

OD TESTOVA IMUNITETA MNOGO TOGA ZAVISI! Doktor Kon otkriva: TADA ĆEMO ZNATI ŠTA DA OČEKUJEMO NA JESEN I ZIMU! (VIDEO)

Društvo

OD TESTOVA IMUNITETA MNOGO TOGA ZAVISI! Doktor Kon otkriva: TADA ĆEMO ZNATI ŠTA DA OČEKUJEMO NA JESEN I ZIMU! (VIDEO)

Podeli vest

Najnoviji podaci o broju i stanju obolelih od kovida 19 ohrabruju, rekao je epidemiolog Predrag Kon za RTS. Ističe da se tome težilo i da sada možemo malo da se obradujemo, ali da se još uvek ne smemo opuštati.

Predrag Kon je gostujući u Dnenviku RTS-a rekao da smo ušli u mirniju fazu epidemije. Ipak, kaže da je bitno da još uvek postoje čepovi gde se virus može brzo da se proširi, kao što su gerontološki centri.

Kada je reč o navikama za budućnost, Kon je rekao da je pranje ruku i korišćenje dezinfekcionih sredstava nešto što ćemo morati da nastavimo da radimo. Takođe, naglašava da je važna i fizička udaljenost i izbegavanje nepoznatih kontakata.

"Moraćemo da uđemo u prelazni period u kojem ćemo nositi maske u zatvorenom prostoru", rekao je Kon.

Foto: printscreen RTS

Govoreći o javnom saobraćaju, Kon je rekao da su jasno razrađene mere i da će npr. u Beogradu u početku javni prevoz koristiti samo zaposleni.

"To omogućuje da se smanji broj korisnika i da bude vrlo kontrolisana upotreba saobraćaja, što je bitno u samom početku", rekao je epidemiolog Kon.

Ističe da su preporuke konkretne i za ostale delatnosti.

Uspostavljanje aviosaobraćaja izazov  

Navodi da aviosaobraćaj mora da se otvori, ali da još uvek nema letova i da je to izazov, pošto još uvek nije jasno da li će se primenjivati mere karantina ili samoizolacije.

Na pitanje kada će epidemija proći, Kon je rekao da je ovaj talas pri kraju, i da će se naredne dve nedelje smanjivati aktivnost virusa, a posle će se pojavljivati pojedinačni slučajevi.

Foto: printscreen RTS

Kon poručuje da je Srbija sada neuporedivno spremnija za eventualni drugi talas i da će testiranje imuniteta tokom leta dati odgovore o pripremama za jesen i zimu.

Rekao je da je najveći izazov tokom ovog talasa bio sprovođenje mera socijalnog distanciranja i da je u tome pomoglo uvođenje vanrednog stanja.

Kon ima poruku za građane: "Da izdržimo još ovih nekoliko nedelja i da se poštuju ove mere jer su one za sve nas".




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
slađa

pre 3 godine

Nema testiranja. Uplićete se u kontradiktornosti svakog Božjeg dana. Vi ni sada ne znate ništa o korona virusu, pa ekperimentišite sa nekim drugim narodom.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija