• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Kurir

04.05.2020

12:55

ODLAZAK KOD ZUBARA VIŠE NEĆE BITI ISTI! Bez ove 2 stvari nećete moći u ordinaciju, a nove mere nalažu i tuširanje!

Društvo

ODLAZAK KOD ZUBARA VIŠE NEĆE BITI ISTI! Bez ove 2 stvari nećete moći u ordinaciju, a nove mere nalažu i tuširanje!

Podeli vest

Od uvođenja vanrednog stanja veliki broj privatnih stomatologa nije zatvarao svoje ordinacije, a jedino što su pružali od usluga bile su hitne intervencije, koje se rade u slučaju bola, otoka ili krvarenja.

Takođe, nemali je i broj ordinacija koji je Stomatološkoj komori Srbije (SKS) upravo prijavio da pruža takve intervencije, a da bi uopšte mogli da rade, morali su da imaju svu neophodnu zaštitnu opremu i da se pridržavaju svih propisanih mera.

Ostale usluge poput izrade novih zuba, izbeljivanje ili stavljanje korektivnih proteza, ostavili su za nešto bolje dane. Međutim, izgleda da su, bar sudeći po objavama na društvenim mrežama, ti dani došli jer su mnogi oglasili da počinju sa radom. Međutim, zvanične preporuke Ministarstva zdravlja tim povodom, kako se saznaje, još nema.

Foto: Pixabay

U poznatoj stomatološkoj ordinaciji na Savskom vencu kažu da je sve spremno za prve pacijente.

- Većina naših kolega danas počinje sa radom. Sve smo pripremili, očistili, dezinfikovali. Mi smo se i dosad pridržavali svih propisanih mera u radu. Uvek smo, i pre pandemije koronavirusa, nosili maske i rukavice prilikom rada, s tim što ćemo konkretno mi sad koristiti i vizire i drugu potrebnu opremu. Pridržavaćemo se i svih propisanih mera i insistiraćemo da ih se i pridržavaju i pacijenti - kažu u toj ordinaciji.

Na sajtu Stomatološke komore Srbije među preporukama i merama navodi se i da pacijenti treba da se istuširaju pre nego što dođu kod stomatologa, da ne nose previše nakita, da stomatolog, ukoliko primeti da se pacijent previše znoji, može da odloži lečenje.

Mere i preporuke za rad stomatoloških ordinacija

- Postavljanje dezo-barijere za noge i sredstava za dezinfekciju ruku na ulazu u ordinaciju

- Preporučuje se postavljanje pregrade od pleksiglasa na prijemnom pultu gde pacijenti imaju blizak kontakt sa zaposlenima.

- Svi zaposleni, uključujući i administrativne radnike, moraju sve vreme da nose hirurške maske i rukavice, dok stomatolog prilikom samog rada mora da nosi i zaštitne naočare/vizir, a kod pacijenata povećanog rizika i hiruršku kapu, kaljače i jednokratni mantil

- Pacijenti bi trebalo da dođu sami, ali ako nisu u mogućnosti onda sa samo jednim pratiocem.

- Svi pacijenti i pratioci bi trebalo da nose rukavice i maske dok se nalaze u objektu

- Pacijent, pre nego što krene ka prostoriji za pregled ili lečenje, mora da opere ruke sapunom i vodom u trajanju od jednog minuta, a potom da ih dezinfikuje

Foto: pexels.com

- Razmak između mesta za sedenje u čekaonici mora biti najmanje dva metra

- Prorediti zakazivanje kako bi se ograničio ukupan broj ljudi u čekaonici i ordinaciji

- Ostaviti dovoljno vremena (najmanje 10-15 minuta) da bi se ordinacija dezinfikovala između zakazanih pacijenata.

- U telefonskom razgovoru s pacijentom, prilikom zakazivanja termina, proveriti da li ima bilo kakve simptome infekcije, a ukoliko je odgovor potvrdan odložiti termin

- Ukoliko je lečenje neophodno, stomatolog treba da primeni sve stroge mere predostrožnosti kod tretmana pacijenta sa infekcijom koja se prenosi kapljično

- Ako nije u mogućnosti, pacijenta treba uputiti u ustanovu ili ordinaciju koja to jeste - Pacijent popunjava upitnik o koronavirusu i potpisuje saglasnost za lečenje u uslovima pandemije kovida-19

Sve mere za rad stomatoloških ordinacija donela je Stomatološka komora Srbije (SKS) uvidom u objavljena istraživanja i preporuke donete od strane nadležnih svetskih i evropskih institucija i eksperata na temu kovid-19, a mogu se naći na sajtu SKS.

Takođe, stomatolog može da izmeri temperaturu pacijentu i odloži lečenje ako je povišena i uputi ga kod lekara opšte prakse. Ako smatra da je neophodno, može i da zatraži test na koronavirus pre lečenja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rajko

pre 3 godine

Svaka zubarska ordinacija ce morati da ima tus kabinu i svoj personal koji ce samponirati i prati pacijente

deda Raša

pre 3 godine

Jos toga ima da se uvede u obavezu. One stolice su đavolaste, posebno kad doca voli horizontalni položaj, pa možda ce u obavezu doći i sexsi donji veš.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)
nije prošao

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)

Carinski službenici su 23. aprila 2024. godine na graničnom prelazu Horgoš, u saradnji sa policijom, otkrili neobičan pokušaj jednog putnika, da u ličnom prtljagu prokrijumčari preko 300 komada starinskog pokućstva, bodeža u koricama, časovnika i nakita, za koje se pretpostavlja da bi pored materijalne, mogli imati i antikvitetnu vrednost.

24.04.2024

15:10

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija