• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

05.05.2020

10:02

(VIDEO) AKO KRENETE NA MORE OVE GODINE, ovo može da vas košta i nekoliko hiljada evra!

Društvo

(VIDEO) AKO KRENETE NA MORE OVE GODINE, ovo može da vas košta i nekoliko hiljada evra!

Podeli vest

Svi koji na letovanju u inostranstvu dobiju koronu sami plaćaju bolničko lečenje, koje košta najmanje nekoliko hiljada evra, kažu u osiguravajućim kućama

Svako ko ovog leta bude rešio da otputuje u inostranstvo treba da bude svestan da rizikuje da izgubi hiljade evra, jer nijedna osiguravajuća kuća u okviru putnih osiguranja ne pokriva troškove lečenja koronavirusa! To praktično znači da turista u slučaju da se zarazi sam plaća bolničke troškove u inostranstvu, a oni se mere u hiljadama evra!

Testiranje

Putno osiguranje pokriva samo troškove testiranja na koronavirus
Nataša Đurđević, Delta đenerali

U uslovima za putna osiguranja jasno piše da osiguravajuća kuća nema nikakve obaveze prema osiguraniku u slučajevima koji su posledica zemljotresa ili druge prirodne katastrofe, elementarne nepogode i epidemija i pandemija. Dakle, ukoliko u toku leta i dalje bude na snazi pandemija, što je vrlo verovatno, jasno je da osiguranja za koronu neće biti!

Kako ističu u osiguravajućim kućama, ne postoji opcija da se u putno osiguranje uvrsti i osiguranje koje bi pokrilo lečenje od kovida-19.

Šta sve ne pokriva osiguranje

* hronične bolesti i njihove posledice koje su počele i bile poznate na početku osiguranja
* zemljotrese, prirodne katastrofe, pandemije i epidemije
* bolesti i nesrećne slučajeve koji su posledica ratova ili sličnih događaja
* aktivno učestvovanje osiguranika u neredima
* povrede koje su posledica zemljotresa
* psihoanalitički ili psihoterapijski tretman
* sve vrste alergija kod starijih od 15 godina
* nekomplikovane ubode insekata
* svaki operativni ili medicinski tretman koji može bez rizika da se odgodi do povratka osiguranika u zemlju porekla

- Ukoliko se odlučite da ovog leta krenete na more, a na letovanju dobijete koronavirus, važno je da znate šta putno osiguranje pokriva u ovakvoj situaciji. Polisa "Unika" putnog osiguranja pokriva bolničko i vanbolničko lečenje naših građana za vreme boravka u inostranstvu koje je neophodno usled iznenadne bolesti ili nesrećnog slučaja. Standardni paket putnog osiguranja pokriva troškove lečenja u inostranstvu do iznosa od 30.000 evra. Izuzetak su epidemije i pandemije proglašene na teritoriji na kojoj korisnik osiguranja boravi - navode u "Unika" osiguranju.

Oni dodaju da to znači da su polisom osiguranja pokriveni samo troškovi testiranja.

- Ukoliko se utvrdi da je klijent oboleo od koronavirusa, dalji zdravstveni tretman se vrši u skladu sa zdravstvenim protokolom zemlje u kojoj osiguranik boravi, a obaveze osiguranja po tom pokriću prestaju - kažu u ovoj osiguravajućoj kući.

Foto: Tanjug

Grujičić: Letujte u Srbiji

Profesor dr Danica Grujičić svakodnevno upozorava zašto građani Srbije ovog leta ne treba da putuju u inostranstvo.
- Ako planirate odmor, ostanite u Srbiji. Ne znamo kako će se ovaj virus širiti po drugim zemljama. Prvo leto kod mojih pacijenata posle zračenja, recimo, teško se podnosi. Sada svi zajedno ovo preživljavamo i mislim da je bolje za sve naše građane da letuju ovde, ima planina, ima raznih odmarališta, jezera, ostanite ovde tokom letnje sezone - rekla je doktorka Grujičić.

I Nataša Đurđević, direktorka direkcije za komunikacije u osiguranju "Delta đenerali", navodi da njihovo putno osiguranje pokriva troškove ispitivanja, dijagnostikovanja i drugih neophodnih medicinskih tretmana dok se ne otkrije kovid-19.

- Ukoliko osoba oboli od koronavirusa u inostranstvu, u obavezi je da prati i poštuje zdravstvena pravila zemlje u kojoj se nalazi. Primera radi, u našoj zemlji lečenje i dijagnostikovanje bolesti kovida-19 organizovano je isključivo kroz sistem državnih zdravstvenih ustanova, što je regulisano državnim zdravstvenim osiguranjem, a ne privatnim. Takva je situacija i u većini drugih zemalja u svetu - objašnjava Đurđevićeva.

U Udruženju osiguravača Srbije potvrdili su nam da polisa putnog osiguranja ne pokriva lečenje od korone samo zato što je u pitanju pandemija.

- I sve osiguravajuće kuće širom sveta tako rade. Da li će se nešto promeniti tokom leta, pratićemo i videti. Za sada je još rano da o tome govorimo - ističu u UOS.

Otkazivanje putovanja do 31. maja

Foto: Pixabay

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (JUTA) poslala je preporuku svim agencijama članicama da se putovanja otkažu do 31. maja, a pitanje je da li će moći da se realizuju i ona do 15. juna.
Kako saznajemo, razlog za ovu odluku je činjenica da trenutno ne postoji način za realizaciju putovanja.
- Jednostavno ne vidimo način da se realizuju putovanja. Čak iako se otvori avio-saobraćaj, ako ostane pravilo karantina, neće biti turističkih putovanja - rekao je Aleksandar Seničić, direktor Jute.
Do sada je rezervisano 240.000 turističkih aranžmana. Od tog broja 10.000 se odnosi na Italiju, kojoj je uplaćeno tri miliona evra.
Ukupna vrednost svih rezervisanih aranžmana je oko 150 miliona evra.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 3 godine

Ja imam godišnje putno osiguranje koje sam sklopio pre korone i traje do novembra. Ne može sada da mi menjaju uslove!

ZZ

pre 3 godine

koje more .. sta zezate narod .. sve granice zatvorene .. zatvoren aerodrom u Beogradu ..

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija