• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.05.2020

18:08

ULOŽIŠ 1.200, ZARADIŠ 9.000 EVRA! Ovaj posao može svako da radi,  A PARE SAMO KAPLJU!

Društvo

ULOŽIŠ 1.200, ZARADIŠ 9.000 EVRA! Ovaj posao može svako da radi, A PARE SAMO KAPLJU!

Podeli vest

Kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela ministar Milan Krkobabić izjavio je danas da je ulaganje u proizvodnju lekovitog bilja poput belog sleza retko dobro ulaganje jer je na uloženih 1.200 evra po hektaru, očekivana zarada čak 9.000 evra.

Nacionalni tim za preporod sela Srbije zato je pozvao povratnike iz inostranstva i sve druge zainteresovane da započnu proizvodnju lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja, da se udruže u specijalizovane zadruge i da čekuju dobru zaradu.

Srbija je jedan od najznačajnijih centara biodiverziteta u svetu sa 3.272 razlicith vrsta, navodi se u saopštenju i dodaje da se smatra da je 700 vrsta lekovitih biljaka, od kojih je 420 zvanično registrovanih i opisanih, dok se u prometu nalazi 280.

Površine pod gajenim lekovitim, aromatičnim i začinskim biljkama u Srbiji variraju od 2.000 do 3.000 ha godišnje, pri čemu se najviše gaji 20-25 vrsta: pitoma nana, kamilica, morač, timijan, beli slez, peršun, neven, mirođija, bosiljak, origano, žalfija...

U te površine nije uračunata začinska paprika koja se gaji na oko 5.000 hektara. Procenjuje se da je u toj proizvodnji angažovano oko 50.000 ljudi.

Foto: Reuters

 

Površine pod lekovitim, aromatičnim i začinskim biljem u Srbiji mogu biti i dva-tri puta veće, a Srbija je u 2017. godini izvezla lekovito bilja u vrednosti od 16 miliona dolara.

Krkobabić ukazuje na činjenicu da se potrošnja lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja, kao i šumskih plodova u svetu svake godine povećava za oko pet procenata i uveren je da bi Srbija to trebalo da iskoristi.

Recimo, za gajenje nevena na jednom hektaru neophodno je ulaganje od oko 800 evra, a može se ostvariti prihod od 5.000 evra. Za gajenje sedmogodišnjeg matičnjaka potrebno je uložili 1.200 evra, a zarada je 6.000 evra godišnje.

Pored neophodnih agronomskih znanja, poljoprivredno gazdinstvo koje počne proizvodnju lekovitog bilja trebalo bi da uloži još oko 4.000 evra za nabavku sušare kapaciteta dve tone, a destilator čija je cena oko 15.000 evra može lakše da se nabavi ako se poljoprivredna gazdinstva udruže, kaže minstar bez portfelja.

SRBIJA IMA STABILAN BUDŽET, USKORO POČINJE ISPLATA 100 EVRA! Lični podaci građana biće zaštićeni!

On pominje i jednu od najuspešnihijih specijalizovanih zemljoradničkih zadruga "Zaplanjski zasad" iz Gadžinog Hana, koja je od Kabineta za regionalni razvoj dobila podsticajna sredstva za kupovinu mehanizacije za obradu zemljišta, mlin za usitnjavanje suve mase lekovitog bilja i destilator za viši stepen prerade, a to je proizvodnju eteričnih ulja, koju su počeli prošle godine.

Direktor zadruge Zoran Ilić ističe da je prodaja celokupne proizvodnje 15 zadrugara i 78 kooperanata na oko 35 hektara unapred dogovorena i to po garantovanim cenama, zahvaljujući ugovoru sa Institutom Josif Pančić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija