• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Crnomarković

07.05.2020

10:41

ČEKA VAS 14 DANA KARANTINA GDE GOD DA KRENETE! Komplikovane procedure za prelazak granice - NIŠTA OD PUTOVANJA VAN SRBIJE! (INFOGRAFIKA)

Društvo

ČEKA VAS 14 DANA KARANTINA GDE GOD DA KRENETE! Komplikovane procedure za prelazak granice - NIŠTA OD PUTOVANJA VAN SRBIJE! (INFOGRAFIKA)

Podeli vest

U svim zemljama u okruženju svako ko pređe granicu ide pravo u 14 dana izolacije! Samo je u Sloveniji karantin skraćen na sedam dana! Do Grčke je trenutno nemoguće stići, a sve i da nekako dođete, i tamo morate u izolaciju

 

Državljani Srbije trenutno neće moći da uđu ni u jednu zemlju u okruženju ili u Evropi, a da ih ne sačeka karantin od 14 dana, kažu za Informer u Ministarstvu spoljnih poslova.

Pravila i procedure

Dvonedeljnog karantina oslobođeni su isključivo diplomate i humanitarci, dok i naši građani koji imaju boravišnu ili radnu dozvolu u nekoj od zemalja moraju u kućnu izolaciju ili karantin. Pa tako, put do Grčke za naše građane je trenutno nemoguć, jer je svim strancima zabranjen ulaz u Severnu Makedoniju i Bugarsku, gde je takođe obavezna izolacija. Čak i ako nekako stignu, grčke vlasti svakog stranca upućuju u karantin. Kroz Hrvatsku i Sloveniju možete proći samo u tranzitu bez zadržavanja, kako biste stigli do zemlje u kojoj imate prijavljen boravak ili radnu dozvolu (Italija, Nemačka, Švajcarska). Isto je i sa Mađarskom ako putujete za Austriju (pogledaj grafiku).

- Državljani Srbije mogu da napuste zemlju bez ikakve dozvole domaćih državnih organa. Međutim, da bi mogli da uđu u neku od susednih država ili u neku u regionu, u zavisnosti od razloga ulaska, potrebna je prethodno dobijena saglasnost te zemlje. Pravila i procedure za ulazak u zemlje u okruženju u vreme pandemije razlikuju se od zemlje do zemlje i menjaju se, te je preporuka našim građanima da se pre putovanja raspitaju kod diplomatsko-konzularnog predstavništva određene zemlje u Srbiji šta im je sve potrebno od dokumentacije - objašnjavaju u Ministarstvu spoljnih poslova i dodaju:

- Naši državljani koji nemaju prebivalište van Srbije, a moraju da otputuju zbog lečenja, neophodno je da pribave saglasnost zemlje u koju idu da se leče. Saglasnost se pribavlja diplomatskim putem, uz prethodno obezbeđenu i potvrdu bolnice koja prihvata pružanje zdravstvene usluge srpskom državljaninu.

Četiri sata traje tranzit kroz Mađarsku

Naši građani koji imaju regulisan boravak u Austriji mogu da koriste tranzit kroz Mađarsku, s tim da se na teritoriju Mađarske može ući isključivo u periodu od 14 do 18 časova i da se teritorija Mađarske mora napustiti najkasnije do 22 časa.


U MUP-u Srbije saznajemo da oni ne brane ljudima da napuštaju zemlju, ali da je prilikom povratka naših državljana takođe obavezan dvonedeljni karantin. Kako bi se ovaj problem rešio, premijerka Ana Brnabić je najavila da će na sledećoj sednici Kriznog štaba biti jasno određene mere pod kojima će se građani vraćati u Srbiju a da ne budu u karantinu.

Nove mere

- Izaći ćemo u petak ili u ponedeljak sa jasnom preporukom. Razmišljamo da dokaz bude ili negativan test na koronu koju je osoba prethodno uradila u zemlji iz koje dolazi ili ćemo mi raditi test - rekla je Brnabićeva.

Članica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa prof. dr Darija Kisić Tepavčević kaže da će Srbija još neko vreme sačekati sa izdavanjem potvrde za rezultate na koronavirus za put u inostranstvo na lični zahtev.

GDE, KAKO I KO MOŽE PUTOVATI VAN SRBIJE:

Foto: Informer

Foto: Informer

Foto: Informer

Foto: Informer

Foto: Informer

Foto: Informer

Foto: Informer

BONUS VIDEO




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragana

pre 3 godine

Bas me zanima do kada ce to trajati.Verovatno do pocetka sezone i onda ce korona magicno nestati kao i sada kod nas sto je iako se sustinski nista promenilo nije.Cirkus

Maxmen

pre 3 godine

Pa zar se mora toliko ici na more,ako vam je do trosenja novca idite po Srbiji ,stvarno ima toga novog da vidite,hotela,planina,jezera,banja,reka,seoski turizam itd,itd.??

OBJAVLJEN RED VOŽNJE GSP OD PETKA! Pogledajte detaljan spisak linija! (FOTO)
Beograd

OBJAVLJEN RED VOŽNJE GSP OD PETKA! Pogledajte detaljan spisak linija! (FOTO)

U petak će javni gradski prevoz početi da saobraća po letnjem redu vožnje, uz dodatne redukcije. To znači da će van jutarnjeg i popodnevnog špica biti ostvaren svaki drugi polazak autobusa, tramvaja ili trolejbusa, dok će od 10 do 13 sati i posle 21 čas vozila saobraćati na svakih pola sata. Na gradske ulice vratiće se i tramvaji 6, 7, 9, 12 i 14, koji su bili ukinuti zbog rekonstrukcije Savskog trga.

07.05.2020

09:53

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija