• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.05.2020

14:06

VIRUS NIJE OSLABIO, MORAMO ČEKATI DRUGO POLUVREME! Tiodorović o izjavi doktora Nestorovića DA SVI TREBA DA IZAĐEMO I DA SE ZARAZIMO

Društvo

VIRUS NIJE OSLABIO, MORAMO ČEKATI DRUGO POLUVREME! Tiodorović o izjavi doktora Nestorovića DA SVI TREBA DA IZAĐEMO I DA SE ZARAZIMO

Podeli vest

Epidemiolog Branislav Tiodorović upozorio je danas da koronavirus nije oslabio, ali i naveo da slabi epidemija i da je manje ljudi koji imaju znake oboljenja, kao i da ukidanjem vanrednog stanja nisu ukinute vanredne mere.

On je za TV Prva rekao da je manje izvora infekcije i situaciju je opisao kao kraj prvog poluvremena.

"Ali, moramo čekati drugo poluvremene, moramo videti u junu šta će se dešava, hoćemo li biti izdržljivi kao u sportu, pa da onda stvarno pobedimo tog teškog i strašnog protivnika", rekao je Tiodrović.

Foto: printscreen TV Prva

Upitan o izjavi doktora Branimira Nestorovića koji je rekao da bi svi trebalo da se zarazimo, a koja je izazvala polemiku u javnosti, Tiodrović kaže da je to stav Nestorovića, kao kliničara, a da je on na stanovištu epidemiologa i da svako odgovara za svoju izjavu i prognozu.

Tiodorović je rekao da je na stanovišti svetskih i domaćih epidemiologa, a to je da se moraju primenjivati mere dok god traje epidemija i dok postoje izvori infekcije i oboleli.

"Sve što je rekao Nestorović to je njegov stav, kliničarima je uvek teže u smislu da moraju da dijagnostifikuju i leče. Mi epidemiolozi sagledavamo ukupnu populaciju i pratimo šta se u populaciji dešava, a tu ima neočekivanih stvari", rekao je Tiodorović.

Foto: printscreen TV Prva

Kaže da kliničari vide ono što je vrh ledenog brega, a epidemolozi vide daleko ispod tog brega.

"Da li su varijacije na temu takve kao što je rekao Nestorović, da se svi zarazimo, to može da se odnosi na decu, na mlade ljude, a čak i to je pitanje. Dobijamo kontradiktorne izveštaje od onih zemalja, iz onih naučnih krugova koji to prate u celom svetu, ima i drugih tumačenja", rekao je Tiodorović.

Naveo je da se epidemološka situacija u Srbiji može oceniti kao nesigurna, ali da je pod kontrolom.

"Tako bi trebalo da ostane ako se budemo pridržavali mera", rekao je Tiodorović.

Kaže da ćemo do kraja maja imati potpuno kontrolisanu situaciju, ali i upozorio da to stanje možemo pokvariti ako se ne budemo pridržavali mera, te da posebno u tom smislu treba obratiti pažnju na javni prevoz i avio-prevoz kada bude uspostavljen.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Da bi smo

pre 3 godine

Sacuvali starije potrebno da mladi sto pre steknu imunitet kako nebi zarazeni prenosili na starije. Stoga je potrebno da mladi pocnu sa druzenjem kako i predlazu strucnjaci koji ne zavise od SZO i raznih drugih podobnih nestrucnjaka, a stariji ce sacekati jos neko vreme da sve to prodje.

Vlado

pre 3 godine

Sad svi pametni doktori moraju da ispravljaju ono, što je turista Nestorović ...!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija