• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: lepa i srećna

08.05.2020

08:38

JEDAN OBIČAJ ČUVA OD BOLESTI Danas je Markovdan, evo gde treba da odspavate da biste bili zdravi cele godine

Društvo

JEDAN OBIČAJ ČUVA OD BOLESTI Danas je Markovdan, evo gde treba da odspavate da biste bili zdravi cele godine

Podeli vest

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Markovdan.

Markovdan se, po Gregorijanskom kalendaru, slavi na dan 8. maja, kada je Sveti Marko umoren u Misiru i to dok je služio liturgiju.

Marko je bio saputnik i pomoćnik apostola Petra koji je u svojoj poslanici Marka nazvao svojim duhovnim sinom. Kad su ga vernici zamolili da napiše nauku gospoda Isusa Hrista i njegov život i čudesa, Marko je napisao jevanđelje koje je i apostol Petar posvedočio kao istinito. Poslat je za episkopa i propovednika u Misiru, gde je širio hrišćanstvo, činio čudesa i dobra dela. Međutim, neznabošci su ga uhvatili i ubili, i to na Uskrs kad je služio liturgiju u aleksandrijskoj crkvi.

Markovdan se u Srbiji obeležava i praznuje od davnina. Verovalo se da će onoga ko se danas ogreši i ne ispoštuje apostola Marka stići kazna u vidu oluja i gromova koji će mu uništiti imanje. Zato na današnji dan zemljoradnici ništa ne rade na svojim njivama.

Mada je ovaj običaj da se odmara prenet i na druga zanimanja, postoji verovanje da na Markovdan nikako ne valja dremati preko dana jer ćete onda biti pospani preko cele godine.

Jedino ako je na Đurđevdan neko dočekao jutro u postelji ili mu je tog dana neko "predao san", kako narod kaže – što je značilo da će tokom cele godine biti dremljiv, a mozda i bolešljiv – taj treba da odspava i na Markovdan, pa će se tako izbaviti od pospanosti i bolesti.  Dobro bi bilo, kaže verovanje, da odspavate na istom mestu gde ste spavali i na Đurđevdan.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija