• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/TV Pink

15.05.2020

10:43

SLOVENCI IMAJU 3 ODSTO IMUNIH NA KORONU, A ŠTA JE SA SRBIJOM? Doktorka Kisić:  Volela bih da sve ide brže, ali ovo je realnost!

Društvo

SLOVENCI IMAJU 3 ODSTO IMUNIH NA KORONU, A ŠTA JE SA SRBIJOM? Doktorka Kisić: Volela bih da sve ide brže, ali ovo je realnost!

Podeli vest

Korona je u Srbiji je i dalje prisutna, vidimo da i dalje imamo sporadična žarišta, ali procenat pozitivnosti je dobar i ide željenim tokom, rekla je za TV Pink zamenica direktora Insituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević

 

- Volela bih da sve ide brže, ali ovo je realnost i ukoliko se ovako nastavi očekujemo i gašenje u narednom periodu - rekla je dr Kisić.

Komentarišući to što je Slovenija proglasila kraj epidemije, dr Kisić je rekla da je Slovenija imala malo manju dinamiku testiranja, ali i dodala da je bilo teže slike to bi se svakako videlo.

- Lepo je to da vidimo da se epidemija u okruženju gasi. Virus prelazi na južnu hemisferu, a tamo je i zdravstveni sitem manje razvijen, pa zato imamo i dalje širenje. Mada to širenje nije karakteristično samo za koronu, grip takođe imamo i tokom leta, i to je normalan tok i dešavanje - rekla je dr Kisić.

Kako kaže, ako korona opstane, javljaće se u sezoni kada i grip, i dodaje da je to nešto što najverovatnije možemo i očekivati.

- U toku je studija u kojoj je cilj da sagledamo kolektivni imunitet. Slovenija je na primer otkrila da je kod njih stopa kolektivnog imuniteta manja od 3 posto, a eto ugasili su epidemiju - rekla je dr Kisić.

Kako kaže, aktivnost virusa je oslabila, on je manje prisutan, ali dodaje ne bi preporučila nikada svesno oboljevanje.

- Očekujemo i nadamo se da ćemo što pre doći do toga da nemamo obolele. Ne možemo očekivati linearan pad, procenat ispod 2 posto je odličan. Procenat pozitivnosti je stabilan već nekoliko nedelja I to je dobro - rekla je dr Kisić.

Ona je istakla da i dalje treba da se pridržavamo mera opšte prevencije. 

- Moramo da budemo svesni da je virus tu i da uradimo sve da se ne bi zarazili. Polazimo od toga da nam nje najbitnije sopstveno zdravlje kao I zdravlje naše porodice - rekla je dr Kisić.

Kako kaže, što se tiče putovanja u toku leta, teško je davati sada preporuke.

- Ukoliko on i dalje bude na letu u tim zemljama bolje je ostati kod kuće. Što se tiče putovanja ni jedna zemlja nema koncenzus i svima je cilj da im se ne unese rezervoar zaraze. Većina zemalja je uvela testove umesto obavezne izolacije. Od juče je donesena odluka da ukoliko neko želi da prekine izolaciju, može da se testira, ali onda mora da plati. Ono je besplatno za decu I za studente - rekla je dr Kisić.

Kako kaže, to je sada stav na nivou Evrope i vidimo, dodaje, da neke zemlje između sebe počinju da popuštaju sa tim merama.

- I Srbija takođe otvara granice od 1. juna sa zemljama u okruženju. Nema idealnog rešenja, svi se prilagođavamo - rekla je dr Kisić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

DA LI SMO SE PREVIŠE OPUSTILI? Doktorka Kisić zabrinuta: NADAM SE DA SE U SRBIJI NEĆE DOGODITI ONO ŠTO JE ZADESILO NEKE ZEMLJE!
Društvo

DA LI SMO SE PREVIŠE OPUSTILI? Doktorka Kisić zabrinuta: NADAM SE DA SE U SRBIJI NEĆE DOGODITI ONO ŠTO JE ZADESILO NEKE ZEMLJE!

Zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević je rekla da smo u periodu godine kada se zbog toplog vremena generalno smanjuje verovatnoća širenja kapljičnih infekcija i da je smanjena aktivnost virusa u populaciji. Ipak, kaže da ne smemo da zaboravimo da je on i dalje prisutan i da svi treba da pruže maksimum da spreče zarazu

12.05.2020

09:32

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija