• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

15.05.2020

13:14

DANAS JE MEĐUNARODNI DAN PORODICE! Paunović: U najtežim životnim okolnostima shvatamo da je najveća vrednost očuvanje porodice!

Društvo

DANAS JE MEĐUNARODNI DAN PORODICE! Paunović: U najtežim životnim okolnostima shvatamo da je najveća vrednost očuvanje porodice!

Podeli vest

Direktor Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije Suzana Paunović izjavila je da se Međunarodni dan porodice ove godine obeležava u svetlu pandemije virusa COVID-19, koja nije samo najveća zdravstvena kriza, već i socijalna i ekonomska. Pandemija ostavlja posledice na čitavo društvo, u kojem porodica igra važnu ulogu

U najtežim životnim okolnostima shvatamo da je najveća vrednost očuvanje porodice. 

Borba za porodicu, zdravlje i živote naših najbližih postala je globalni cilj koji je ujedinio čitavo čovečanstvo. Sve države uključujući i Srbiju usmerile su napore da odgovore na krizu na način koji će imati najmanje posledica po život i zdravlje ljudi, trudeći se da obezbede porodicama uslove da zadovolje svoje potrebe u okviru svog doma, navela je Paunović.

Kroz globalnu kampanju "Ostani kod kuće" naglašen je značaj sigurnog okruženja u porodici, svom domu. Značaj porodice je pokazao svoj puni smisao tokom pandemije i učinio da članovi porodice budu još više međusobno povezani, bez obzira da li žive u okviru istog domaćinstva ili ne, rekla je Paunović.

Porodica je u novonastalim okolnostima dobila nove uloge, kao i njeni članovi. Ona jepostala mesto za realizaciju radnih zadataka, obrazovanja, društvenih obaveza, zdravstvenih mera, koje uključuju i pojačanu brigu o najstarijim članovima. Sve ovo je doprinelo učvršćivanju porodičnih vrednosti, razvijanju tolerancije i solidarnosti, dodala je Paunović.

Foto: Shutterstock

Brojna istraživanja sa pravom ističu da su žene stub odbrane od epidemije. Osim što prvenstveno vode brigu o deci, starijim i bolesnim članovima domaćinstva, ne smemo zaboraviti da ženečine najveći deo radne snage u zdravstvu koje je sistem na prvoj liniji odbrane od epidemije, istakla je Paunović.

Država nastoji da porodicama koje su ranjivije, među kojima su porodice sa osobama sa invaliditetom, višečlane porodice, one koje su u riziku od siromaštva obezbedi  uslove da ovaj period prevaziđu sa što manje posledica. U ovim okolnostima neke porodice su nažalost ostale bez svojih članova, ili preživele stresne situacije u kojima su članovi bili zaraženi virusom što ih čini dodatno ranjivijim.

Paunović je poručila porodicama da jačaju svoju posvećenost, podršku i ljubav prema svojim članovima. Zahvaljujući zdravim porodicama čitavo društvo napreduje i jača, što je zadatak nesamo države i društva, već svakog pojednica.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija