• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

17.05.2020

07:06

STRAH JE UOBIČAJENA LJUDSKA REAKCIJA, NEMA ČOVEKA KOJI GA NE OSEĆA! Dr Srđa Janković otkrio kako mu je pandemija PROMENILA NAČIN ŽIVOTA

Društvo

STRAH JE UOBIČAJENA LJUDSKA REAKCIJA, NEMA ČOVEKA KOJI GA NE OSEĆA! Dr Srđa Janković otkrio kako mu je pandemija PROMENILA NAČIN ŽIVOTA

Podeli vest

Epidemija korone dala je nekim aspektima mog profesionalnog iskustva potpuno novi značaj. Malo ko od nas je doživeo nešto slično. Želeo sam da pružim svoj doprinos, a i ako bih osetio umor, setio bih se kolega koje u Covid ambulantama spasavaju živote obolelih, kaže za "Blic" imunolog Srđa Janković, govoreći iz ličnog ugla o borbi sa virusom u prethodna dva meseca.

Kako ste kao lekar doživeli prethodna dva meseca?

- Iako zarazne bolesti prate čovečanstvo od pamtiveka, tekuća pandemija je u mnogo čemu iskustvo sa kakvim se niko od nas dosad nije susreo. Svest o tome, kao i mogućnost da svi zajedno delamo kako bismo sačuvali što više ljudskih života, veoma je jak izvor motivacije. Stoga sam prethodna dva meseca doživeo pre svega kao vreme velike borbe u kojoj svako ima priliku da pruži doprinos, ali i velike želje da i ja pružim svoj doprinos, ma koliko bio skroman.

Kako je izgledao vaš radni dan?

- Moje radno vreme bilo je podeljeno između Univerzitetske dečje klinike i obraćanja javnosti putem medija u vezi sa suzbijanjem epidemije. Docnije sam uključen i u Krizni štab. To znači da sam uvek gledao da organizujem dan tako da najbolje rasporedim obaveze i dosta sam se kretao.

Koliko ste odsustvovali od kuće, koliko ste spavali, koliko ste navike menjali za vreme trajanja vanrednog stanja?

- Svakako da smo svi promenili navike u ovom periodu i prilagodili se, koliko je moguće, potrebama situacije. Mogu da kažem da sam s porodicom uglavnom provodio jutro i veče. Verovatno sam spavao nešto manje nego u redovnim okolnostima, ali ne u toj meri da bi mi tako nešto predstavljalo problem. Motivacija koju sam maločas pomenuo je najveći deo vremena bila sasvim dovoljna da odagna svaki osećaj umora. Osim toga, ako bih se i osetio umorno, pomislio bih na koleginice i kolege u ambulantama, na prvoj liniji odbrane protiv epidemije, i na sve druge koji su provodili po čitave dane pružajući doprinos na svojim radnim mestima.

Foto: printsvreen

Jeste li bili odvojeni od porodice kao neki lekari?

- U mom slučaju se za time nije ukazala potreba, mada sam u svakom trenutku na tako nešto morao da budem spreman u slučaju da se ipak ukaže.

Jeste li imali slično iskustvo poput ovog s koronom u karijeri?

- Ne mogu da kažem da sam ikada doživeo išta slično, i mislim da to umnogome važi za sve nas. Ipak, pojedini aspekti mog profesionalnog iskustva sada su dobili nov značaj i mogao sam da ih sagledam u sasvim novom svetlu.

Koliko ste naučili i koliki je bio izazov?

- Poznato je da u vanrednim i kriznim situacijama ljudi najbrže i najviše napreduju u svakom pogledu. Mogu da kažem da sam i ja to osetio, kako u smislu sticanja znanja i iskustva, tako i u smislu boljeg upoznavanja sebe.

Da li možete da nam otkrijete jeste li imali neki strah u vezi sa koronom i šta je to bilo?

- Strah je uobičajena ljudska reakcija i ima svoje mesto u našim životima, nimalo nevažno mesto. Nema čoveka koji strah ne oseća, a hrabrost, kao što je nadahnuto primetio Karl Gustav Jung, nije nepostojanje straha, već sposobnost da mu se voljom odupremo. Ipak, ne mogu reći da sam osećao ili da osećam neposredan strah od same zaraze, niti bi takav strah bio iole svrsishodan, jer joj nisam ni bio neposredno izložen. Ali određena doza usredsređenosti i svesti o važnosti naših odluka, mera i postupaka, svega onoga što činimo, svakako je bila prisutna sve vreme. I sada je.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba!
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba!

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija