• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RINA

20.05.2020

11:54

(VIDEO/FOTO) OVO ĆE BITI NAJDUŽI TUNELI U SRBIJI! Kineski radnici krote čuvenu srpsku planinu na najtežem delu novog autoputa

Društvo

(VIDEO/FOTO) OVO ĆE BITI NAJDUŽI TUNELI U SRBIJI! Kineski radnici krote čuvenu srpsku planinu na najtežem delu novog autoputa

Podeli vest

Sa ukidanjem vanrednog stanja intezivirani su se radovi na gradnji deonice auto-puta od Preljine do Požege.

Najveći izazov kineskim radnicima je kako savladati planinu Jelicu. Upravo tu su najintezivniji radovi poslednjih dana na probijanju dva tunela Munjino brdo i Laz koji će kada budu završeni biti najduži u Srbiji i to 2.800 i 2.900 metara.

„Tunel Laz ima dve tunelske cevi na teritoriji grada, a jedna cev će upravo biti najduži tunel u Srbiji. Radnici su vredno radili i ušli su po 30 metara u obe tunelske cevi. Vrlo je značajan sam početak tih radova a tome je prethodili i priprema gradilišta na zaštiti ulaznih portala, i sve ono što je omogućilo da počne otkopavanje cevi. Sada se nadamo da će radovi ići značajno brže”, rekao je pomoćnik gradonačelnika grada Čačka Milan Bojović.

Foto: rina

 

Prema njegovim rečima Grad Čačak je preduzeo sve što je do njega, pa čak i za vreme vanrednog stanja radilo se na eksproprijaciji zemljišta.

„Na ovoj deonici Preljina - Požega od 137 rešenja za privremenu eksporprijaciju, 90 odsto je završeno, a slična je situacija i sa Moravskim koridorom gde smo od 1.067 rešenja za trajnu eksproprijaciju 70 posto završili. Izmene zakonskih rešenja usvojena su pre vanrednog stanja i to je omogućilo da se ubrzaju procesi”, istakao je Bojović.

Moravski koridor i auto - put Koridor 11 imaju veliki značaj za Čačak ne samo zbog smanjenog vremena puta nego i zbog izmeštanja saobraćaja.

Foto: rina

 


„Otvaranje deonice auto - puta Miloš Veliki značajno je skraćen put od Čačka do Beograda i to za sat vremena, zatim došao je veliki broj investitora u grad, a nastavak radova od Preljine do Požege, za koje čitavo rukovodstvo kaže da je jedno od najznačajnih gradilišta na teritoriji RS, kao i početak radova na Moravskom koridoru, najave izgradnje brze saobraćajnice Kragujevac - Mrčajevci, Čačak kao grad pozicionira na mapi države kao saobraćajno čvorište, a za nas to je i veliki potencijal za razvoj privrede, zapošljavanje sugrađana i razvoju turizma. Petlja Pakovraće biće direktna veza sa Ovčar Banjom, Zlatiborom, Crnom Gorom. Izgradnja deonice od Preljine do Pakovraća značajno će smanjiti gužve kroz grad i ubrzati put od Beograda ka Zlatiboru i Crnoj Gori, smanjiće se broj vozila sigurno za 15.000”, rekao je Bojović.

Inače, deonica auto - puta od Preljine do Požege najteža na Koridoru 11, ima tri tunela, 35 mostova, 4 nadvožnjaka i dve petlje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!
Live TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!

Pripadnici Ministarstva unutrsanjih poslova nakon 27 sati deetaljne pretrage terena u potrazi za Dankom Ilic, obustavili su dalju pretragu s obzirom na to da svi dosadasnji pezultati ukazuju da se devojcica ne nalazi na ovom podrucju. Policija nastavlja inzenzivan operativan rad, a istraga je usmerena u drugom smeru. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Blažo Marković, bivši predsednik sindikata MUP-a i Mihajlo Janjic iz Centra za drustvenu stabilnost.

28.03.2024

08:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija