• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Magazin Novosti

22.05.2020

07:36

ZBOG JEDNOG POTEZA SLOBODANA MILOŠEVIĆA, U DALEKOM SIBIRU SVI SU ČULI ZA SRBIJU Ovde su Romanovi proveli poslednju zimu, a crkvu krasi i SRPSKA ZASTAVA

Društvo

ZBOG JEDNOG POTEZA SLOBODANA MILOŠEVIĆA, U DALEKOM SIBIRU SVI SU ČULI ZA SRBIJU Ovde su Romanovi proveli poslednju zimu, a crkvu krasi i SRPSKA ZASTAVA

Podeli vest

Tobolsk je duhovna prestonica Sibira, a najlepša, saborna Sofisko-uspenska crkva spašena je od vlage i rekonstruisana.

To se dogodilo zahvaljujući Slobodanu Miloševiću, tadašnjem predsedniku Srbije, koji je poslao inženjere da spasu ovaj pravoslavni biser od propadanja.

Tobolsk je osnovao je car Ivan Grozni odmah posle Jeremahove pobede nad Turkemnistancima. Rusi ga nazivaju "Anđeo" i "Dedica Sibira". Ovde je rođen čuveni naučnik Mendejeve. Ovde je napisana priča o konjiću Grbonjiću. Ovde je Dostojevski ležao u tamnici. Ipak, za ovaj grad mnogi su čuli tek kada je snimljen ruski blok-baster "Tobolsk" u kojem jednu od glavnih ulogu igra čuveni brkati kuvar Barinov.

Nažalost, i pored odličnog filma, prva asocijacija na Tobolsk je porodica Romanov koja je u ovom gradu provela poslednju zimu, pre nego što su ih komunisti streljali. U njihovu čast, od pre dve godine kroz Tobolsk prolazi Imperatorska tura.Iz Tobolska je Rusija vladala teritorijom od Urala do Pacifika. Danas u njemu živi 10.000 ljudi, a nekada je vrilo. Istorijski centar čini Kremlj - tvrđava na brdu iznad ušća reke Tobol u Jirtiš, sa gostionicom za karavane i prvom kamenom crkvom Sofijsko-uspenskom.

Posetioci obično u nju uđu kroz nekadašnji Gostiljni dvor, u kojem su odsedali karavani i odu pravo do prelepe Crkea Svete Sofije iz 1681. godine. U ovoj crkvi sa tirkiznim kupolama i zlatnim krstom se svakog dana održava večernja služba, a koja se prenosi preko razglasa na trgu.

- Ovde su svi čuli za Srbiju, jer je vaš predsednik Slobodan Milošević devedesetih godinama, kada je nama bilo najteže, poslao inženjere da spasu crkvu od propadanja - kaže vodič Irina Sergejeva Vladimirovna.

Devedesetih godina je bilo teško u Srbiji, ali još teže u Rusiji. Crkvu je "izjedala" vlaga, a  Slobodan Milošević poslao srpske inženjere da pomognu u rekonstrukciji Sofijsko-uspenske crkve.

- Tobolsk je bio grad-pobratim Peći i mi redovno pišemo Ujedinjenim nacijama tražeći da se zaštiti Pećka patrijaršija - ističe Irina.

I zaista, tragovi Srbije mogu se sresti na svakom koraku u ovom dalekom delu Rusije.

Na ovom hodočasničkom putovanju, turisti vide ne samo u privatne odaje Romanovih u kojima su živeli u zatočeništvu, već i mesto gde su, pod okriljem noći 4. avgusta 1917. godine, ukrcan u parobrod "Rus", kojim su prevezeni do Tobolska. Tu se nalazi spomenik koji čuva sestrinstvo iz Preobraženskog manastira sa kozacima, ali i još jedno iznenađenje - srpska zastava!

-  Našem sestrinstvu iz Preobraženskog manastira često dolaze posestrime iz manastira Lelić, a kozaci u muzeju čuvaju srpsku zastavu koju su im poklonila braća iz Srbije - kaže monahinja Olga iz tobolsko- tjumenske eparhije.

U Tobolsku se nalazi i spomenik vojskovođi Eremaku koji je osvojio Sibir. Na njegovo postamentu je seo admiral Kolčak tokom dvogodišnjeg izgnanstva koje je proveo u vozu kroz Sibir. On je tada shvatio da se više ne vredi boriti protiv komunista.

Na postamentu je na trenutak sedeo i Vladimir Vladimirovič Putin, a meštani tvrde da je tom prilikom odlučio da se ponovo kandiduje za predsednika.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija