• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Blic

22.05.2020

16:48

PAKLENO LETO PRED NAMA! Upravo je objavljena dugoročna prognoza, a ono što predviđaju za Balkan vam se NEĆE DOPASTI!

Društvo

PAKLENO LETO PRED NAMA! Upravo je objavljena dugoročna prognoza, a ono što predviđaju za Balkan vam se NEĆE DOPASTI!

Podeli vest

Iz godine u godinu dolaze nam sve više temperature i toplija leta. Ljubitelje ovog godišnjeg doba obradovaće vest da je pred nama, prema prvim prognozama, najtoplije leto u poslednjih par godina.

Iako je proteklih dana preko Srbije prešao olujni front, zbog čega je bilo mnogo padavina, grmljavina i gromova, za leto koje zvanično počinje 20. juna prognoze su da će biti - najtoplije.

- Prema sadašnjim prognozama, trebalo bi da ovo leto bude toplije od prethodnog, ali i od onog 2018. godine. Temperature su tada, kao i prošlog leta, bile iznad proseka, što se očekuje i ovog leta. Za sada nema detaljnih prognoza, ali sudeći prema prvim najavama, pred nama je još jedno leto sa tropskim temperaturama - kaže za klimatolog Vladimir Đurđević, i dodaje da nas očekuju tri-četiri toplotna talasa.

Prema prognozama meteorologa servisa AccuWeather, topli i suvi talasi preovladaće u većem delu južne Evrope u narednim mesecima, što bi moglo da donese problem poljoprivrednicima.

Foto: Tanjug

- Temperature će se kretati od 30 do čak 40 stepeni u pojedinim delovima, a toplotni talasi, koji će se javljati u nekoliko navrata, zahvatiće severne delove Italije kao i delove Balkana - prognoze su ovog servisa.

Tropske noći smo imali i tokom maja, sa temperaturom od 25 stepeni, koliko je zabeleženo u Kraljevu, a prema najavama, i letnje temperature biće znatno iznad proseka.

- Na osnovu trenutnih analiza, sve te analize upućuju da ćemo imati nešto toplije leto sa temperaturama nešto višim od proseka, čak do dva stepena višim od proseka i sumu padavina nešto nižom od uobičajene. Očekuju se neke količine padavina od 120 do 240 milimetara u nižim predelima - rekao je ranije Jugoslav Nikolić tokom gostovanja u Jutarnjem programu RTS-a.

Sezonske temperature iznad proseka

Prema najavama RHMZ-a za period od 1. juna do 31. avgusta, srednja sezonska temperatura vazduhva biće iznas proseka, sa odstupanjem za oko +2 stepena. Vrednosti srednje sezonske temperature kretaće se od 21 do 24 stepena, dok će u višim predelima ona iznositi od 13 do 17 stepeni.

Broj tropskih dana sa maksimalnom temperaturom od 30 stepeni i višom, kretaće se u nižim predelima u intervalu od 30 do 55 dana.

Foto: Tanjug

Kada je reč o padavinama, prema prvim najavama RHMZ-a za ovaj period, očekuje se sušno leto u većem delu srbije. Sezonska količina padavina biće od 120 do 250 milimetara, dok će u brdsko-planinskim predelima biti nešto više vrednosti, od 190 do 250 milimetara.

Toplotni talasi u julu

Glavni letnji mesec, kada se očekuje pretežno tropsko vreme obeležiće nekoliko toplotnih talasa i temperature iznad proseka.

Srednjaminimalna temperatura vazduha u julu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1,6 stepeni. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost julske srednje minimalne temperature vazduha od 19,1 stepen. Premanajavama RHMZ-a srednja maksimalna temperatura u julu biće iznad proseka, sa vrednostima za oko 2,3 stepena u odnosu na višegodišnji prosek.

Foto: Tanjug

U avgustu nastavak toplog leta

Toplije i prosečno suvo vreme nastaviće se i tokom avgusta, te neće biti prepreka da se i tokom ovog meseca odlučite za godišnji odmor i letnje destinacije.

Najveći broj tropskih dana sa maksimalnom temperaturom od 30 stepeni i višom, tokom protekle godine, bio je u intervalu od 47 dana u Požegi, Kuršumliji i Kragujevcu, do 61 dana u Negotinu, što je za 21 dan više od proseka.

Visoke temperature širom Evrope

Delom Evrope, od juga Francuske pado Ukrajine prema prvim prognozama AccuWeathera očekuje se vruće i suvo vreme, a najavljeni su i brojni toplotni talasi. Sa druge strane opasnost od razornih požara ovaj meteorološki servis najavio je za Španiju i Portugal

Za razliku od juga, za područje od severa Francuske pa do severa Poljske predviđaju se razorne oluje.

Delom Skandinavije i baltičke regije očekuje se mirno leto u pogledu nepogoda. Veći deo leta proći će sa prosečnim temperaturama uz mogućnost nekoliko blažih toplotnih talasa, najavio je meteorološki servis AccuWeather.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
srle

pre 3 godine

Ma da.. Stalno su temperature iznad proseka, skoro jun mesec a ja se smrzavam, treba mi grejanje.. I ovaj cuveni pesak iz Sahare, teski metali i sta vec nam izbacuju.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija