• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

24.05.2020

07:36

KAKO ĆE IZGLEDATI SVADBE OVE GODINE? Obavezno rastojanje od 2 metra, nošenje MASKI I RUKAVICA,  a ovo je MAKSIMALAN BROJ GOSTIJU KOJI MOŽETE IMATI!

Društvo

KAKO ĆE IZGLEDATI SVADBE OVE GODINE? Obavezno rastojanje od 2 metra, nošenje MASKI I RUKAVICA, a ovo je MAKSIMALAN BROJ GOSTIJU KOJI MOŽETE IMATI!

Podeli vest

Tokom vanrednog stanja interesovanje mladenaca za stupanje u brak znatno je opalo. I logično je, ovakva situacija zbog epidemije zaustivila nam je život na nekoliko meseci, a sada kada su venčanja ponovo moguća, zbog ograničenog broja ljudi koji mogu da budu na jednom mestu, to nikako ne odgovara onima koji su za gala slavlja.

Donedavno, svečanom činu venčanja mogli su da prisustvuju samo matičar, budući supružnici i njihovi kumovi i to isključivo u službenim prostorijama.

Sada na venčanju može da bude do 100 gostiju, s obzirom na to da je pre dva dana u Službenom glasniku objavljena nova naredba o zabrani okupljanja na javnom mestu kojom je taj broj povećan sa 50.

Ono što je i dalje obavezno to je da prilikom javnih okupljanja moraju biti primenjene sve preventivne mere - rastojanje veće od dva metra i korišćenje zaštitne opreme (maske i rukavice).

Prolećne svabde pomerene za leto

Prolećne svadbe pomerene su na leto, a neki mladenci su odložili za narednu godinu.

Oni koji planiraju svadbu za septembar i oktobar, brine novi talas virusa, koji lekari očekuju na jesen.

Problematičan je i sam koncept venčanja i svadbe - treba da se radujemo, grlimo, nazdravljamo te se mnogi s razlogom pitaju koliko je to ostvarivo u realnosti.

Da su budući mladenci odlučili da sačekaju na svadbu potvrđuje pomoćnica ministra državne uprave i lokalne samouprave Marina Dražić.

Prema njenim rečima, od 16. marta do ukidanja vanrednog stanja u Srbiji je zaključeno 424 brakova, od kojih je 89 u Beogradu. Poređenja radi, samo u februaru venčao se 1.981 par u našoj zemlji, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

- Bilo je i otkazanih venčanja, pre svega jer su želeli da sačekaju da se venčaju nakon prestanka vanrednog stanja. Takođe, mladencima je omogućeno da u dogovoru sa matičarima zakažu drugi termin za zaključenje braka - ističe Dražić.

Foto: pexels.com

Prva venčanje pod maskama

Primera radi, u Kragujevcu su tokom vanrednog stanja od 16. marta do 6. maja bila dva venčanja. Matičarka iz ovog grada Tanja Vuković Živanović priča kako je prvi put u karijeri venčala parove sa zaštitnim maskama.

- Bilo nas je petoro u sali i svakako je utisak bio lep. Oni srećni bez obzira na okolnosti i osmeh je bio prisutan ispod maske. S druge strane, termine u maju odložili su za jesen mladenci koji žele izlazak matičara na teren, odnosno planiraju proslavu u restoranima - ističe Vuković Živanović.

Dodaje da je nakon ukidanja vanrednog stanja povećano interesovanje mladenaca te se venčanja obavljaju gotovo svakodnevno u ovoj matičnoj službi.

Aktuelni temrini

- Imajući u vidu da je najavljeno da će od 15. juna biti omogućeno venčanje sa 150 prisutnih, svakodnevno između 10 i 15 parova zakazuje termina za taj period - navodi matičarka.

Budući mladoženja Miloš iz Arađelovca zakazao je svadbu za septembar i očekuje između 400 i 500 gostiju.

Kako kaže, ne pristaje na „polovičnu svadbu“, te u slučaju obaveze nošenja zaštitnih maski, slavlje će biti pomereno.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!
Fudbal

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!

Kod nas je Kevin Panter igrao za 160.000 dolara, doveo ga je Šakota. Odradio je fantastičan posao, a onda je došao i rekao: 'Voleo bih da ostanem u Crvenoj zvezdi, ali imam veću ponudu, otkrio je Nebojša Čović, prvi čovek kluba sa Malog Kalemegdana.

20.04.2024

13:47

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija