• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 24sata.hr

25.05.2020

08:15

PITALI SU SE DA LI MOŽEMO PONUDITI NEŠTO "PAMETNIJE", ALI OVO SPASAVA ŽIVOTE! Kisić Tepavčević: Virus otporniji nego što smo mislili, vraća se na jesen

Društvo

PITALI SU SE DA LI MOŽEMO PONUDITI NEŠTO "PAMETNIJE", ALI OVO SPASAVA ŽIVOTE! Kisić Tepavčević: Virus otporniji nego što smo mislili, vraća se na jesen

Podeli vest

Ukoliko se korona vrati i na jesen, imaćemo bolji start - nešto stečenog kolektivnog imuniteta, ali i mnogo više znanja o njoj, pa će i epidemijski rok biti blaži, kaže dr Darija Kisić Tepavčević, srpska epidemiološkinja i članica kriznog štaba.

- Tokom prethodnih meseci je određeni broj osoba došao u kontakt s virusom, preležao bolest, ozdravio i stekao imunitet. Taj lični imunitet štiti pojedinca, ali i gradi kolektivni imunitet koji predstavlja bedem za širenje infekcije u populaciji. Pretpostavlja se da je nivo kolektivnog imuniteta od 60-70 posto potreban da spreči širenje SARS-CoV-2. Izvesno je da su sve države sveta sad značajno ispod tog nivoa kolektivnog imuniteta, ali sve ukazuje da se navikavamo na virus.

- U Republici Srbiji u ukupnoj strukturi laboratorijski potvrđenih slučajeva infekcije sve je veći udeo osoba koje imaju blagu kliničku sliku, ili čak nemaju nikakve simptome. Takođe, sve je manji broj inficiranih s najtežim oblikom bolesti, i sve je manje zahteva za mehaničkom ventilacijom. Epidemiološka istraživanja su pokazala da je u odnosu na početak epidemije došlo do produžavanja inkubacijskog perioda, što je takođe jedan od indirektnih pokazatelja manje aktivnosti virusa.

- Još uvek nisu rađena ispitivanja koja direktno pokazuju da je došlo do odgovarajućih mutacija u genomu virusa, koje su direktno uticale na smanjenje njegove virulencije, ali svi klinički i epidemiološki indikatori ukazuju na to - rekla je dr Kisić Tepavčević.

Foto: printscreen RTV Pink

Kako kaže, svi su se nadali da će toplo vreme uticati na nestanak virusa, kao što se dogodilo s njegovim prethodnikom.

- Ipak SARS-CoV-2 je dosad pokazao da je otporniji u spoljnjoj sredini nego što se mislilo, i da je potrebna po njega nepovoljna kombinacija temperature, vlažnosti vazduha i UV indeksa. Ipak, toplo vreme značajno utiče na smanjenje mogućnosti prenošenja kapljičnih infekcija jer virus brže pada na tlo, a i manje vremena provodimo u zatvorenim prostorima, gde je širenje lakše. No najvažnije je sledeće - virus može da opstane, i množi se, samo u našem organizmu. Mi smo, dakle, ti koji moramo da mu stanemo na put, i ne dozvolimo mu da pronađe novu osetljivu osobu koja će mu omogućiti uslove za opstanak i daljnje širenje.

Ako preživi visoke temperature i UV zrake, izvesno je da će se virus pojaviti ponovo, verovatno na jesen.

- Međutim, u tom slučaju počinjemo sa nešto stečenog kolektivnog imuniteta, i epidemijski tok bi po pravilu bio blaži. Dosta toga smo, svi zajedno, naučili o ovom virusu. Sad znamo kako mu stati na put. Na početku je većina ljudi sa sumnjom gledala u preporuke fizičke distance, nošenja maski i pranja ruku. Pitali su se da li je moguće da u 21. veku ne možemo ponuditi ništa “pametnije”. Ipak, iskustvo je pokazalo da ove preventivne mere spasavaju živote - rekla je ona.

Na pitanje da li ne možemo ako samo prolazimo pored zaraženog, već ako boravimo s njim barem desetak minuta, ona je kazala da je o tome odgovore dala SZO.

- To je i definicija bliskog rizičnog kontakta koju je dala Svetska zdravstvena organizacija - kontakt bez maske s potencijalnim rezervoarom zaraze na udaljenosti manjoj od dva metra, i na više od 15 minuta. Vidimo da to baš i nije tako jednostavno, ali ako živimo ili radimo s osobom koja u sebi ima virus, prenos je itekako moguć ukoliko se ne pridržavamo mera prevencije.

 

I u Hrvatskoj se protiv korone bori stručnjak dr. Alemka Markotić, da li su žene u ovakvim situacijama sposobnije od muškaraca, i osećate li da vas se, zato što ste žena, manje cene kao stručnjaka?

- Ja sam prilično iznenađenja pitanjima koje se odnose na povezanost pola sa zanimanjem ili određenim angažmanima, aktivnostima, i ne vidim neki smisao u tome. Mislila sam, i nadala se, da je to pitanje davne prošlosti. Ja nikada nisam imala osećaj da me neko manje ili više stručno ceni zbog toga što sam žena. A iskreno, ja baš volim što sam žena!




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Djoka Mali

pre 3 godine

Ajde vraze vraziji... ti si sinonim korone.

zoran

pre 3 godine

Pomalo je dosadno ovo novo lice...ne skidaju se sa tv i novina kao da su zaraženi.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija