• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf.rs

27.05.2020

07:45

BESMISLENO JE DA BACITE 6.000 DINARA! Doktor Nestorović otkriva da postoje samo 2 slučaja u kojima se treba testirati na koronu!

Društvo

BESMISLENO JE DA BACITE 6.000 DINARA! Doktor Nestorović otkriva da postoje samo 2 slučaja u kojima se treba testirati na koronu!

Podeli vest

Pulmolog ocenio da novac za testiranje na koronu ne treba izdvajati u slučaju da osoba ne oseća simptome bolesti, te da se tako dobijeni rezultati ne mogu koristiti ni za epidemiološku analizu

Testiranje građana na novi korona virus na njihov lični zahtev naišlo je na veliko interesovanje javnosti u Srbiji. Dnevno se obavi više od sto testova, po ceni od 6.000 dinara. Da li je to pametno ulaganje, ko bi trebalo da se testira, kao i da li su rezultati tih testova značajni za naučno istraživanje u našoj zemlji pitali smo prof. dr Branimira Nestorovića, člana Kriznog štaba, po čijoj je odluci testiranje na zahtev omogućeno.

- Ako nisi bolestan, što da radiš test? Mogu da razumem da neko ko je zimus imao upalu pluća želi da uradi test na antitela, da vidi da li je preležao, ne da radi bris iz nosa kojim se dokazuje infekcija. Ali, onaj ko je zdrav, ko nema nikakve simptome, da daje 6.000, to je potpuno besmisleno. To nema nikakvu svrhu - kazao je u razgovoru za Telegraf.rs ističući da smisao vidi u slučaju putnika u međunarodnom saobraćaju, koji su ranije istaknuti kao većina zainteresovanih za testiranje.

DVA DANA SAM IMAO PROLIV I TEMPERATURU, LIČILO MI JE NA KORONU! DR NESTOROVIĆ PONOVO ŠOKIRAO NACIJU: IMAO SAM VIRUS I NISAM BIO U SAMOIZOLACIJI!

Na pitanje o tome da li neko ko je u strahu, a nije bio "među kontaktima" obolelog, čime nije dospeo u službenu evidenciju, testiranjem na lični zahtev može poslužiti za epidemiološku analizu u Srbiji, Nestorović odgovara odrično.

- Ne, to samo smanjuje broj pozitivnih. Nema značaja. Sad se već zna da je veliki broj ljudi se šetao sa pozitivnim testom, koji je bio zdrav. Devet desetina onih koji imaju pozitivan test nemaju nikakve tegobe, neki kažu čak i više. Prema tome, ako si bolestan, a ne osećaš ništa, ne treba da se testiraš - kaže pokazujući razumevanje za još jedan slučaj:

- Eventualno, ako imaš nekog starog kod kuće, da se za to vreme izoluješ, da ne ideš kod njega. Ako neko sumnja, a ima stare roditelje, može da uradi test, ali moram da kažem da nije jasno ni da li prenose zarazu oni koji imaju pozitivan test, a nisu bolesni. Ima studija da je pacijent u izolaciji bio sa mnogima u konaktu, i nikog nije inficirao, a bio asimptomatski.

U POČETKU JESTE BILO CRNO, AL' NA ZAPADU SU MRAČILI DIBIDUS! Dr Nestorović nastavlja da šokira: VAKCINA BILA GEJTSA JE KILAVA, NE BIH JE PRIMIO, NEMA ŠANSE!

U vezi sa brojnim asimptomatskim slučajevima koji se javljaju po "džepovima" epidemije, kao što je slučaj u Smederevu, Nestorović kaže da nije sigurno da li je izolacija za kontakte novoobolelih sada uopšte potrebna, ali da se zbog te nesigurnosti postupa kao na početku.

- Mi ih izolujemo za sad, nije sigurno da treba, ali se ponašamo kao na početku. Većina njih, iako su pozitivni, dobrog su opšteg stanja. Tri nedelje nemamo nijednog novog na resipiratoru, zar to nije dokaz da virus više nije to što je bio - kazao nam je stojeći pri stavu da se epidemiji bliži kraj, te da novog talasa neće biti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija