• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević K. Milanović

28.05.2020

23:20

SJAJNE VESTI EPIDEMIOLOZI IZRAČUNALI KADA NEĆE VIŠE BITI OBOLELIH! U SRBIJI OD 25. JUNA bez zaraženih koronom

Društvo

SJAJNE VESTI EPIDEMIOLOZI IZRAČUNALI KADA NEĆE VIŠE BITI OBOLELIH! U SRBIJI OD 25. JUNA bez zaraženih koronom

Podeli vest

Jedini uslov jeste da nastavimo da poštujemo preporučene mere zaštite i da se ponašamo odgovorno, kažu lekari

Posle 25. juna u Srbiji neće biti više novozaraženih koronavirusom, tvrde epidemiolozi sa Medicinskog fakulteta u Beogradu!

Stručnjaci napominju da su do ove prognoze došli matematičkim proračunima u kojima se gleda odnos obolelih i izlečenih, ali i uz pomoć epidemiološke krive, koja se prati iz dana u dan. Da bi se njihova prognoza ostvarila, jedini uslov je da se i dalje pridržavamo preporučenih mera zaštite i da se ponašamo odgovorno, dodaju epidemiolozi.

Verujem da ćemo tokom juna dnevno imati do pet novozaraženih građana

Dr Zoran Radovanović

Sve manje zaraženih

Profesorka Medicinskog fakulteta Tatjana Pekmezović potvrdila je ovakve proračune i istakla da se krajem juna očekuje da ne bude više novih slučajeva.

- Postoje matematički modeli koji omogućavaju takvo proračunavanje. Mi se bavimo epidemiološkom naukom, koja uključuje i modelovanje i predviđanje kraja epidemije. Matematički proračun koji su uradili epidemiolozi Medicinskog fakulteta pokazuju da, ukoliko se nastavi sa pridržavanjem mera, poslednji slučaj zaraženih trebalo bi da bude 25. juna - objasnila je prof.

Pekmezović i napomenula da su njihove analize pre dve nedelje pokazale statistiku koju imamo ovih dana, odnosno, da se broj novozaraženih kreće oko jedan odsto.
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar ističe da su ove procene vrlo izvesne ukoliko budemo nastavili da se pridržavamo svih mera koje je preporučila struka.

Završetak epidemije krajem jula

Epidemiolog Zoran Radovanović ističe da će biti proglašen kraj epidemije nakon što prođe 28 dana bez novih slučajeva koronavirusa.
- Prema definiciji, epidemija se odjavljuje kada od poslednjeg slučaja prođe dvostruki inkubacioni period, a kod koronavirusa je to 28 dana. Ako poslednji novooboleli bude krajem juna, to znači da će kraj epidemije biti krajem jula - napominje Radovanović.

 

- Život se postepeno vraća u normalu. Ako i dalje budemo odgovorni, krajem juna nećemo više imati pozitivnih na koronavirus, kao što predviđa Katedra za epidemiologiju Medicinskog fakulteta. I to će biti naša velika pobeda - kaže Lončar.

Blizu kraja

Epidemiolog Zoran Radovanović objašnjava da postoje različiti modeli za izračunavanje krive epidemije i kako će se ona kretati. Kao glavni pokazatelj za računanje, koristi se broj obolelih u toku 24 sata.

- Postoje tri matematička modela koja epidemiolozi koriste za analizu i proračun koji predviđa do kada ćemo imati nove slučajeve koronavirusa. Na osnovu opštih informacija kretanja bolesti moguće je približno odrediti kog datuma će se to dogoditi. Svakog dana od pojave prvog slučaja infekcije u model se ubacuje brojka novootkrivenih pacijenata. Uz pomoć ovog broja i ukupnog broja obolelih dobijamo krivu, koja s vremenom počne oblikom da podseća na zvono. Kada kriva počne da pada, prema tom silaznom kraku otprilike možemo da izračunamo do kada ćemo imati pozitivne osobe - kaže Radovanović i dodaje:

- Verujem da ćemo tokom juna dnevno imati do pet novozaraženih građana, a znajući to, sasvim je logično očekivati da krajem narednog meseca krenu dani kada među testiranima neće biti pozitivnih.

 

NOVO UBLAŽAVANJE MERA OD 1. JUNA
Proverite da li ste imali
koronu za 1.200 dinara

Zbog dobrih rezultata i pada zaraženih u odnosu na broj testiranih Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19 juče je doneo odluku da javna okupljanja na otvorenom od 1. juna budu dozvoljena za najviše hiljadu ljudi! Takođe, od 1. juna svi građani koji nemaju simptome, a žele da urade brzi serološki test na antitela, to će moći da urade na lični zahtev po ceni od 1.200 dinara.
- Ova vrsta testiranja, poznata i kao "elisa testiranje", moći će da se obavi u svim domovima zdravlja, institutima i zavodima za javno zdravlje, u Zavodu za zaštitu zdravlja radnika železnice i Zavodu za zaštitu zdravlja studenata - objasnila je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.
Inače, poslednja 24 sata, do juče do 15 sati, testirano je još 5.714 osoba, od kojih je 48 zaraženo koronavirusom. Nažalost, jedan pacijent je izgubio bitku sa kovidom-19, pa je ukupan broj preminulih 240. Na bolničkom lečenju nalazi se 622 zaraženih.
- Procenat novoobolelih u odnosu na broj testiranih je 0,92 odsto, što je blagi pad u odnosu na juče, kada je bio 0,99 odsto. Od izbijanja epidemije do juče testirano je ukupno 229.485 osoba, a virus je otkriven kod 11.275. Na respiratorima se trenutno nalazi 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija