• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

02.06.2020

10:06

TAJNA KOJU DUNAV KRIJE 76 GODINA konačno će biti rešena: Ipak, to sa sobom nosi i JEDNU VELIKU OPASNOST

Društvo

TAJNA KOJU DUNAV KRIJE 76 GODINA konačno će biti rešena: Ipak, to sa sobom nosi i JEDNU VELIKU OPASNOST

Podeli vest

Potopljeni nemački ratni brodovi sa opasnim teretom biće izvađeni iz Dunava. Sada je to sasvim izvesno, operacija će biti izvedena kod Prahova, na mestu gde je Dunav najuži i najbrži.

Nemci su pre 76 godina u operaciji poznatoj pod nazivom „Dunavski vilenjak“, potopili celu svoju Crnomorsku flotilu koju, bez velikih oštećenja, nisu mogli da provuku kroz Đerdapsku klisuru. 

Brodovi kod Prahova koje su Nemci na kraju Drugog svetskog rata namerno žrtvovali nose opasan teret, pa će i vađenje biti vrlo delikatno. Kako naglašava gost Jutarnjeg programa, Veljko Kovačević iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, o brodovima se dosta zna, ali se ne zna tačna lokacija neeksplodiranih ubojnih sredstava i drugih eksploziva koji mogu da ugroze bezbednost same akcije vađenja brodova.

„Znamo da je bilo 220 brodova. Znamo da je odmah posle Drugog svetskog rata Jugoslovenska armija izvadila 30 brodova i da je pod vodom ostalo oko 183. Ono što smo utvrdili batometrijskim snimanjem je da imamo 23 broda koja nam ugrožavaju bezbednost plovidbe u svakom smislu i ugrožavaju životnu sredinu i to je razlog zašto nameravamo naredne godine da krenemo da radimo“, navodi gost Jutarnjeg programa.

Foto: printscreen RTS

 

Ova 23 broda kada je nizak vodostaj sužavaju profil plovnog puta sa 180 na 100 metara što dovodi do velikih usporavanja u rečnom saobraćaju. Izračunato je da nam to na godišnjem nivou generiše preko pet miliona evra gubitaka.

Projekat vađenja olupina će imati dve faze. Trenutno je u toku prva faza, dodaje Kovačević. Ugovorena su podvodna snimanja koja imaju za cilj da ustanove gde se tačno nalaze i koja neeksplodirana ubojna sredstva. Kada budu stigli izveštaji od specijalizovanih kompanija koje su na tenderu dobile posao, biće obavljeno ažuriranje postojeće tehničke tenderske dokumentacije i zatim će biti raspisan tender za vađenje samih brodova. Ono što ekipe sada utvrde odrediće metodologiju vađenja brodova.

„Brodovi se vide kada je vodostaj nizak i ima ih od rečnog dna do vodenog ogledala zato što je sistem potapanja koji su Nemci primenili bio upravo taj da potapaju jedan na drugi kako bi napravili barijeru da Crvena armija ne može dalje da napreduje Dunavom“, objašnjava Kovačević.

 
Neeksplodirane mine se lako lociraju, ali kada dođe do vađenja, nastaju problemi. Kada je nemačka delegacija ronilaca pre dve godine posetila ovu lokaciju kod Prahova, i oni su potvrdili da ne mogu da garantuju kako će se podvodne mine ponašati kada posle 75 godina dođu u kontakt sa vazduhom. Zato je neophodno razraditi posebnu metodologiju vađenja podvodnih mina, ističe gost Jutarnjeg programa.

Što se tiče kasetnih bombi, one su locirane 2010. godine kroz projekat koji je finansiran kroz IPA sredstva i jedan deo je već izvađen. One koje su bile blizu pogona Naftne industrije Srbije i blizu luke Prahovo su izvađene, ostale su samo one koje su u blizini ova 23 broda.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija