• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Beta

02.06.2020

13:19

SRBIJA JE TENKOVSKA SILA U REGIONU! Bolji od američkog Abramsa, srpski M-84 ratovao i u Zalivskom ratu! (VIDEO)

Društvo

SRBIJA JE TENKOVSKA SILA U REGIONU! Bolji od američkog Abramsa, srpski M-84 ratovao i u Zalivskom ratu! (VIDEO)

Podeli vest

Vojske u regionu aktivno koriste više od 920 tenkova, od čega po brojnosti prednjače Rumunija i Srbija dok najozbiljnije planove modernizacije ima Mađarska, koja je jedina naručila nove tenkove Leopard 2A7

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, osam zemalja regiona ima ukupno 924 tenka, uglavnom nasleđenih iz vremena Hladnog rata, a najbrojniji tenkovski park ima Rumunija sa 400 oklopnjaka.

Prema navodima u izveštaju Military balance za 2020. godinu, na drugom mestu liste je Vojska Srbije sa 212 tenkova, na trećem mestu je Bugarska sa 90, Hrvatska ima 75, BiH 58, Mađarska 44, Makedonija 31 a Slovenija 14 tenkova.

Portal navodi da Rumunija, iako ima najviše tenkova, većinom koristi zastarele sovjetske modele T-55AM i domaću moderenizovanu verziju TR-85, dok je svega 50-ak tenkova modernizovano nakon Hladnog rata na standard TR-85M1 i oni imaju savremene nišanske sprave, elektroniku i ojačani oklop.

- Srbija je sa 212 tenkova na drugom mestu u regionu. Ima 199 tenkova M-84 i M84A nasleđenih iz JNA koji su dokazali svoje karakteristike u Zalivskom ratu i na Balkanu. Ovoliki broj oklopnjaka Srbiju čini ozbiljnom regionalnom tenkovskom silom, ali modernizacija i dalje nije na vidiku - piše u tekstu.

Na trećem mestu je Bugarska sa 90 tenkova T-72 M1 i M2 iz vremena Varšavskog pakta, koji su inferiorniji u odnosu na M-84 jer nemaju sistem za upravljanje vatrom. Hrvatska ima 75 jugoslovenskih tenkova M-84, koji su na istom nivou kao srpski tenkovi, a Zagreb planira da modernizuje jednu četu tih tenkova.

BiH ima 13 tenkova M-84 nasleđenih od Vojske Republike Srpske i 45 američkih M-60A3, koji su donirani Armiji Federacije BiH krajem 90-ih godina. Iako su oba tipa na sličnom tehnološkom nivou, M-60A3 je komplikovan za održavanje zbog nedostatka i cene rezervnih delova.

Mađarska ima tenkove T-72 ali je naručila 44 nova tenka Lepard 2A7 i zato prednjači po modernizaciji u regionu. Ove godine u tu zemlju stižu remontovani tenkovi Leopard 2A4, na kojima će se posade pripremati za nove Leoparde koji stižu 2023. godine. Severna Makedonija ima 31 tenk T-72A nabavljenih u Ukrajini 2001. godine dok najmanje tenkova (14) ima Slovenija, koja koristi M-84 iz JNA.

Sve zemlje u regionu imaju ratne rezerve tenkova i procena je da se radi o više stotina primeraka koji su konzervirani u skladištima.

Portal navodi da će, kada bude isporučen, tenk Leopard 2A7 biti najmoćniji tenk u regionu po tehnološkim i borbenim karakteristikama.

- Kada je reč o nasleđu prošlosti, jugoslovenski M-84 jedini je korišćen u borbenim dejstvima i isproban u urbanim sredinama, otvorenom prostoru, brdima, sve do skrivanja od NATO avijacije 1999. godine. M-84 je koristila Vojska Kuvajta u Zalivskom ratu 1991. godine, a na testiranju u Pakistanu 1990, jugoslovenski tenk je prošao mnogo bolje od američkog M1A1 Abrams - dodaje portal.

Dodaje se da M-84 na daljinama do 2.000 metara, što je standardna daljina za ocenu efikasnosti tenkovskog naoružanja, i dalje može da uništi sve vrste oklopnih vozila i tenkove T-55 ili T-72, kao i da ošteti savremene ruske ili zapadne tenkove.

- Međutim, nedostaje dodatni oklop i laka je meta za protivoklopne projektile i modernije tenkove. Više puta je najavljivana modernizacija u Srbiji, ali do sada se nije maklo dalje od poligonskih ispitivanja - piše portal Balkanska bezbednosna mreža.

Neizvesna ekonomska situacija i cene novih tenkova od nekoliko miliona evra po komadu, govore da će vojske u regionu i dalje svoje tenkovske jedinice zasnivati na više decenija starim mašina iz vremena Hladnog rata.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
djole

pre 3 godine

Cek malo, a grcki tenkovi Leopard 2, njih ne racunamo???? grci nisu u regionu???

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija