• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Crnomarković

07.06.2020

18:17

DIJETA U DOBA KORONE! DAN 81! Ovakve lepote postoje samo u Srbiji! "Crni eksplorer" na Staroj planini obilazio čuda prirode koja oduzimaju dah i za dan prepešačio neverovatnih 18 kilometara! (VIDEO)

Društvo

DIJETA U DOBA KORONE! DAN 81! Ovakve lepote postoje samo u Srbiji! "Crni eksplorer" na Staroj planini obilazio čuda prirode koja oduzimaju dah i za dan prepešačio neverovatnih 18 kilometara! (VIDEO)

Podeli vest

Dragi moji gurmani i gurmanke, debelići i debelice, i svi vi koji me pratite jer vam je zabavno iako ste mršavi i lepo građeni, mogu da vam kažem da definitivno u životu ima i lepših stvari od hrane. A kad vam to kaže neko ko je imao 152 kilograma, i ko je bio u stanju da ubije za rebarca ili dobre domaće kobasice, onda nemate nijedan razlog da mu ne verujete. U mom poslednjem danu na Staroj planini, obišao sam najveće prirodne lepote ovoga kraja ali i neverovatnu kulturnu baštinu, i tom prilikom sam prepešačio neverovatnih 23.116 koraka ili 17,51 kilometar što mi je apsolutni rekord tokom ovog čelendža, pogotovo ako se ima u vidu da sam mahom išao uzbrdo. Važno je napomenuti da sam tom prilikom potrošio 1.103 kalorije, što je nešto više od celokupnog dnevnog unosa, a uz ovaj tekst ćete videti i sliku sa moje aplikacije koja dokazuje sve ovo što pričam

Moje pešačenje je počelo u selu Rsovci odakle sam se uputio do pećinske crkve Svetih Apostola Pavla i Petra koja ima jedinstvenu ikonu u freskoslikarstvu  "ćelavi Isus" iz 13. veka. Da bih stigao do ove prelepe crkve u pećini, koja neodoljivo podseća na staroplaninski Ostrog, morao sam da savladam prvu visinsku prepreku u vidu nemalog broja stepenika. Razgledanje ove crkve iskoristio sam za odmor, nakon čega sam se brže-bolje zaputio ka lokalitetu Slavinjsko grlo u klisuri Rosomačke reke. Uprkos tome što sam dosta pešačio, distancu koju sam prešao nisam ni osetio jer sam se kretao po nedirnutoj prirodi, prelazio šumske potočiće, peo se po stenama...

Foto: informer.rs

Kada sam stigao do Slavinjskog grla, shvatio da uprkos tehnološkoj revoluciji i sve većem broju otkrića do kojih dolazimo, ljudi nikada neće moći da ispariraju onome što može da napravi priroda. Svestan da nisam Ivo Andrić, čak ni blizu, neću se truditi da vam opišem kako to izgleda a u videu i slikama sam pokušao da vam dočaram makar jedan delić svega toga.

Foto: informer.rs

Ono što je važno da kažem je da sam već na putu do Slavinjskog grla, negde posle podneva, imao više od 10.000 pređenih koraka što u Beogradu napravim za ceo dan. Sledeća tačka ovog mog putovanja je bio izvor Vrelo, a nakon toga i selo Dojkinci gde sam napravio kratku pauzu za odmor u najmodernijem planinarskom domu u Srbiji.

Foto: informer.rs

Odatle sam pešačkom stazom došao do vodopada Tupavica koji je nešto najimpozantnije što sam video na ovom kratkom putovanju. Amerikanci imaju Nijagaru, Afrikanci Viktorijine vodopade, ali verujte mi da i mi Srbi imamo čime da se pohvalimo i podičimo na tom polju a pogotovo Piroćanci jer se na Staroj planini nalazi čak trećina od ukupnog broja u našoj zemlji. Nakon što sam uz šum Tupavice i neopisivu vizuelnu impresiju odmorio i dušu i telo, zaputio sam se u obilazak specijalnog rezervata prirode Arbinje, gde sam jednim delom uživao u neverovatnoj "of roud" vožnji džipovima jer nisam profesionalni planinar i ni moja kondicija nije beskrajna. Poslednja tačka ovog mog poduhvata je bila obilazak geološkog fenomena, kraške uvale Ponor koja je pravi primer remek-dela prirode i nalazi se na gotovo 1.500 metara nadmorske visine.

Foto: informer.rs

Posle svega što sam prošao mogu samo da vas pozovem da obavezno obiđete Staru planinu koja ima više od 300 kilometara obeleženih staza za planinarenje, pešačenje, trčanjem biciklizam, jahanje i druge sadžaje ali i sve ostale prirodne lepote Srbije. Za nas koji smo na dijeti je to dobro jer možemo mnogo da unapredimo svoju kondiciju i formu, pogotovo što je vazduh oko 1389. puta čistiji od onoga u gradovima i shodno tome telo može da podnese veće napore. Za one koji ne moraju da paze na ishranu ovo je i gurmanski raj sa brojnim specijalitetima od peglane kobasice i najbolje jagnjetine u zemlji, preko ovcijeg i kozijeg sira i čuvenog kačkavalja, pa do kolenica, repova, ribića...

Foto: informer.rs


U svakom slučaju jedno neverovatno iskustvo, a mi nastavljamo dalje, poštujući sva pravila u ishrani i trenirajući sve više i više. Ide nam odlično, izgledamo sve bolje, i jedino odustajanje može da nas spreči da ne uspemo u ovoj priči. A kako odustajanje nikada nije bilo opcija, pobeda nam masnim naslagama, suvišnim kilogramima i gojaznošću nam se smeši. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

DIJETA U DOBA KORONE! DAN 80! Mršavimo po Srbiji! Crni ozbiljno trenira na Staroj planini, hrani se zdravom domaćom hranom, a vreme odmora provodi sa životinjama! (VIDEO)
Društvo

DIJETA U DOBA KORONE! DAN 80! Mršavimo po Srbiji! Crni ozbiljno trenira na Staroj planini, hrani se zdravom domaćom hranom, a vreme odmora provodi sa životinjama! (VIDEO)

Dragi moji gurmani i gurmanke, debelići i debelice, i svi vi koji me pratite jer vam je zabavno iako ste mršavi i lepo građeni, odlučili smo da naš metabolizam ubrzamo visinskim pripremama na Staroj planini. Ko god da je trenirao zna da se kondicija ne dobija u Beogradu i da se mora malo otići u prirodu, najbolje na planinu, jer je tamo teren pogodan za pešaćenje i planinarenje, menjate nadmorske visine a uz to imate izuzetno čist i kvalitetan vazduh pa možete da napravite značajno bolje rezultate i postignete veće napore

06.06.2020

19:10

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija