• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Rina

12.06.2020

10:34

NEKADAŠNJI GIGANT DIŽE SE IZ PEPELA Uloženo 5 miliona evra, ovako sada izgleda čuvena "Budimka"

Društvo

NEKADAŠNJI GIGANT DIŽE SE IZ PEPELA Uloženo 5 miliona evra, ovako sada izgleda čuvena "Budimka"

Podeli vest

Nekadašnji gigant u preradi voća i povrća, "Budimka" iz Požege, od danas piše svoju novu istoriju.

Posle višegodišnjeg stečaja, domaći investitor "ITN grupa", uložila je više od pet miliona evra kako bi poznata fabrika ponovo oživela. U pogonima se nalazi savremena tehnologija, koja će nadaleko čuvenim Budimkinim proizvodima vratiti staru slavu.

„Uspeli smo da sačuvamo stare recepture, ali i stručnjake koji su ovde nekada radili. Stari kvalitet spojili smo sa savremenim tehnologijama i modernim načinom proizvodnje. Svi koji znaju za džemove i sokove iz Budimke, imaće priliku da se prisete nekih starih vremena. Uspeli smo da sačuvamo i pojedinu staru ambalažu, poput tetrapaka i limenih kantica. Od svežeg voća prave se koncentrati, koji će se kasnije upotrebljavati za sokove. Počinjemo sa jabukom, kajsijom,  višnjom i pomorandžom“, izjavio je za RINU, Aleksandar Marković, izvršni direktor "ITN grupe".

Ponovno otvaranje Budimke sa nestrpljenjem očekuje preko pet hiljada lokalnih poljoprivrednika, jer će sada otkup njihovog voća biti zagarantovan.

„Kod nas se na godišnjem nivou prerade tone voća. Već imamo svoje kooperanate sa kojima sarađujemo, cilj nam je da tu mrežu još više proširimo.  Napravili smo i dogovor sa Poljoprivrednom školom, ući ćemo u sistem dualnog obrazovnja. Prehrambeni tehničari i operateri na prehrambenim mašinama, sticaće svoja prva praktična znanja u Budimki i imati mogućnost da ovde ostanu i dobiju zaposlenje nakon školovanja, kaže Marković.

Požeška Budimka je prošle godine prodata „ITN grupi“ iz Kosjerića za 212,7 miliona dinara. Planirano je da u početnoj fazi bude zaposleno 150 radnika.

„Ovo je veliki praznik za Požegu i sve njene građane. Svi mi znamo šta je nekada bila Budimka i nadamo se da će vratiti svoj sjaj. Kao lokalna samouprava potrudili smo se da obezbedimo sve neophodne uslove, kako bi fabrika što pre počela sa ponovnim radom“, zaključio je Đorđe Nikitović, predsednik opštine Požega.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!
preokret

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da advokat , Nebojša Živanović, po želji Radoslava Dragijevića oca osumnjičenog za teško ubistvo male Danke Ilić, Dejana Dragijevića više nije pravni zastupnik njega i njegove supruge Svetlane koja je dobila status zastićenog svedoka. Živanović koji je zastupao Dragijeviće pri davanju iskaza o slučaju ubistva dvogodišnje devojčice , pred tužiocem VJT u Zajecaru.

25.04.2024

11:40

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija