• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.06.2020

10:39

IGRAMO UTAKMICU SA VIRUSOM I ISHOD ZAVISI I OD NAS Janković: Sada nisu neophodne ekstremno restriktivne mere

Društvo

IGRAMO UTAKMICU SA VIRUSOM I ISHOD ZAVISI I OD NAS Janković: Sada nisu neophodne ekstremno restriktivne mere

Podeli vest

Imunolog Srđa Janković rekao je danas da je važno da preventivne mere ugradimo u životne aktivnosti, kako se ne bi ponovio prvi talas virusa korona i dodao da se još uvek igra utakmica sa epidemijom, u kojoj od nas zavisi kakav će biti ishod.

"Mi igramo utakmicu sa virusom i ne zavisi samo od virusa, nego i od nas kakav će biti ishod te utakmice", rekao je Janković za TV Pink.

Istakao je da ne smemo da se ponašamo kao da je epidemija gotova, dodajući da sada nisu neophodne ekstremno restriktivne mere, ali i da primena mera fizičke distance kao i drugih preventivnih mera može da utiče da se ranije izađe na kraj sa trenutnom epidemiološkom situacijom.

"Trenutno se kontroliše prenošenje virusa time što se otkrivaju potencijalno nova žarišta i lokalizuju, tako što se kontakti svih osoba kod kojih je nađen virus testiraju i onda sprovode mere", naveo je Janković.

Podsetio je da u kolektivima i grupama postoji potencijalno veća izloženost zaraze i naveo da sve više moramo da, kako kaže, radimo na više frontova, te da je jedan od njih i da ne dozvolimo da zbog fizičke neaktivnosti poraste rizik da više osoba dođe u situaciju da postaje gojazno i time ugrozi svoje zdravlje na drugi način.

Foto: Marko Đoković

 



Janković je izrazio nadu da neće biti potrebno da se vratimo rigidnim merama sa početka epidemije i istakao da se trenutno broj slučajeva održava, što, kako navodi, nije u potpunosti zadovoljavajuće.

"Mi smo se nadali da će opadati broj slučajeva u ovoj fazi, to su sada nova potencijalna žarišta donekle poremetila, ali nemamo ubrzano prenošenje virusa kroz širu zajednicu", poručio je.

Kako je rekao, važno je da se u naš svakodnevni ritam uvede određena svest o važnosti preventivnih mera, uz naglasak da postoji potencijal za drugi talas, ali da veruje da do težih scenarija neće doći, ukoliko budemo "stražarili" i kad prođe leto i dođe jesenji i zimski period, koji je, kaže, podobniji za prenošenje virusa.

"Teorijski može da se desi drugi talas, potencijal postoji, ali to može da se desi ako mi uopšte ne sprovodimo nikakvu prevenciju, odnosno ako je neefikasna potpuno", zaključio je Janković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija