• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

12.06.2020

11:28

VAŽNO! NBS USVOJILA IZMENE! Za kredit za prvi stan učešće 10 posto!

Društvo

VAŽNO! NBS USVOJILA IZMENE! Za kredit za prvi stan učešće 10 posto!

Podeli vest

Narodna banka Srbije je usvojila dopune Odluke o merama za očuvanje i jačanje stabilnosti finansijskog sistema, čime su stvorene regulatorne pretpostavke za izdvajanje manjeg učešća potrebnog za odobravanje stambenih kredita kupcima prvog stana.

Prema novom propisu, koji je usvojen na sednici Izvršnog odbora 11. juna, banke sad mogu klijetnima koji prvi put kupiju “krov nad glavom” da smanje traženo ušešće za odobrenje stambenog kredita na 10 procenata od ukupnog iznosa kredita, umesto dosadašnjeg pravila o učešhu od 20 procenata.

„Relaksacijom propisanog limita, Narodna banka Srbije nastoji da sa stanovišta svojih nadležnosti olakša poziciju građanima koji rešavaju svoje stambeno pitanje kupovinom prve stambene nepokretnosti na kredit”, izjavila je guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Uvođenje odmerenog podsticaja kreditne aktivnosti, kako je istakla, potpuno je opravdano u segmentu tržišta koji se i u prethodnim vremenima pokazao najotpornijim, što se odražava kroz istorijski kontinuirano nizak nivo problematičnih kredita u segmentu stambenih kredita.

Foto: pexels.com

Prema novom propisu, banka može za kupovinu prve stambene nepokretnosti da odobri fizičkom licu stambeni kredit koji je obezbeđen hipotekom na nepokretnosti pod uslovom da iznos tog kredita nije veći od 90 posto vrednosti te nepokretnosti (izuzetak u odnosu na opšte pravilo kada je ovaj limit 80 procenata), navodi se u saopštenju NBS.

Imajući u vidu da navedeni limiti propisani za banku iz ugla korisnika kredita najčešće predstavljaju i osnov za učešće koje mora da se obezbedi kod stambenog kredita, konkretna izmena zapravo znači da obavezno učešće može biti smanjeno na 10 posto od zahtevanog iznosa kredita.

Bez obzira na to što banke i dalje u skladu sa sopstvenim procenama mogu prilikom odobravanja stambenog kredita zahtevati i veće učešće, očekivanje od novog propisa je stimulisanje konkurencije na tržištu stambenih kredita i olakšan pristup građana kreditima za kupovinu prvog stana, napominje se u saopštenju NBS.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija