• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.06.2020

11:57

KCS dobio najsavremeniju GAMA kameru za dijagnostiku

Društvo

KCS dobio najsavremeniju GAMA kameru za dijagnostiku

Podeli vest

Klinički centar Srbije dobio je najsavremeniju GAMA kameru, koja od sutra počinje da radi, a aparat služi za dijagnostiku u onkologiji, kardiologiji, endokrinologiji.



Ministar zdravlja Zlatibor Lončar obišao je jutros obnovljeni Nacionalni PET centar i najavio da će KCS u avgustu dobiti još jednu GAMA kameru.

On je rekao da je ovo veliki dan za srpsko zdravstvo, zaposlene u Nacionalnom PET centru, ali za pacijente.

- Savremena GAMA kamera služi za dijagnostiku u onkologiji, kardiologiji, endokrinologiji i to u situacijama kada se luta sa dijagnozom - rekao je Lončar nakon obilaska obnovljenog Nacionalnog PET centra.

 

Foto: Ministarstvo zdravlja

On je naveo da su radovi na obnovi Nacionalnog PET centra koštali oko dva miliona evra, a da je GAMA kamera koštala oko 250.000 evra.

Podseća da tokom radova PET skeneri nisu prestajali sa radom, jer postoje samo dva takva centra: jedan u KCS i jedan u Sremskoj Kamenici.

Direktorka Centra za nuklearnu medicinu prof. Vera Artiko kaže da je kompletno renoviran prostor Nacionalnog PET centra i da je pripremljena prostorija za novi PET, koji bi trebalo da stigne sledeće godine.

- Dobili smo šest novih radnih stanica uz postojeću PET mašinu koja nam omogućava bržu i bolju interpretaciju nalaza i veću interakciju između doktora koji rade - navela je ona.

 

Foto: Ministarstvo zdravlja

Nova GAMA kamera , kako je rekla, omogućiće pouzdaniju interpretaciju nalaza, a radiće se i sa nižim dozama zračenja.

Direktor KCS prof. Milika Ašanin kaže da je KCS imao tri GAMA kamere, dve starije od 15 godina i jednu malu koja može samo da se koristi u domenu endokrinologije.

- Na tim aparatima godišnje dijagnozu dobije oko 5.000 pacijenata. Instaliranjem nove mašine i najavom nabavke još jedne u avgustu godišnje će se broj pregleda povećati za još 4.000 - rekao je on.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija