• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti

16.06.2020

08:37

MALA MATURA POD MASKAMA - SRPSKI U SREDU, U ČETVRTAK MATEMATIKA, A U PETAK KOMBINOVANI TEST Ovo su pravila pod kojim će se održati polaganje

Društvo

MALA MATURA POD MASKAMA - SRPSKI U SREDU, U ČETVRTAK MATEMATIKA, A U PETAK KOMBINOVANI TEST Ovo su pravila pod kojim će se održati polaganje

Podeli vest

Testom iz srpskog jezika u sredu u 9 sati počinje polaganje završnog ispita za učenike osmog razreda. U četvrtak je test iz matematike, a u petak kombinovani test koji obuhvata zadatke iz fizike, hemije, biologije, istorije i geografije.

Ove godine mala matura odvija se u neobičnim okolnostima zbog pandemije, a Ministarstvo prosvete donelo je preporuke po kojima u učionici ne sme biti više od devetoro dece, sa kojima će biti dva dežurna nastavnika.

Deci je preporučeno da nose maske, dok je za nastavnike to obaveza.

Prosvetne vlasti apeluju na roditelje, ako primete bilo kakve simptome kod dece, da ih ne šalju u školu i da sačekaju avgustovski rok, jer ima dovoljno mesta da se upišu svi učenici.

- Sve je spremno - kaže Milan Pašić, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje.

- Ove godine je centralizovana štampa, priprema, distribucija u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja, tako da nema više eksternih štamparija i razloga da bude propusta koji su se dešavali ranijih godina. Sada je sve na jednom mestu.

Na testu najviše 40 bodova

Zadaci u okviru svakog testa podeljeni su po težini i grupisani su na osnovu tri nivoa znanja: osnovnog, srednjeg i naprednog.

Na osnovu uspeha na završnom ispitu, učenik može da osvoji najviše 40 bodova, odnosno najviše po 13 bodova na testovima iz srpskog i matematike i 14 bodova na kombinovanom testu. Nadležni su najavili da će 23. juna do 8.00 biti objavljeni rezultati, a da nakon toga sledi rok za žalbe.

On je istakao da je svaka faza - od pripreme, čuvanja i distribucije testova specifična i pod posebnim nadzorom. Na pitanje ko u ovom trenutku zna pitanja testa, Pašić kaže da ni svaki član komisije ne zna ceo test, već određeni deo zadataka i da se zadaci na kraju selekcionišu i stavljaju u završni ispit.

Govoreći o pitanjima iz oblasti koje su rađene tokom onlajn nastave, Pašić naglašava da će ta pitanja verovatno biti iz osnovnog nivoa, i da taj nivo treba da reši oko 80 odsto učenika.

- Mislim da su autori testa o tome vodili računa i da neće biti problema - kazao je on.

Direktori škola vrše poslednje pripreme pred polaganje testa.

- Spremni smo za završni ispit. Direktori u sredu ujutro u periodu između 5.00 i 7.00 preuzimaju testove na određenom punktu, nose ih u školu i u prisustvu komisije otvaraju i dele đacima - kaže Manuela Ilić, direktorka škole "Ćirilo i Metodije".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

SVE O VELIKOJ I MALOJ MATURI! Ove godine važiće POSEBNA PRAVILA - Klupe na dva metra, škole obezbeđuju PO DVE PLAVE HEMIJSKE I GRAFITNU OLOVKU
Srbija

SVE O VELIKOJ I MALOJ MATURI! Ove godine važiće POSEBNA PRAVILA - Klupe na dva metra, škole obezbeđuju PO DVE PLAVE HEMIJSKE I GRAFITNU OLOVKU

Polaganje završnog ispita, zbog aktuelne epidemije virusa korona, ove godine će se obaviti po izmenjenim pravilima. U učionici će biti najviše devetoro đaka, klupe moraju biti na udaljenosti od dva metra, dežurni nastavnici će nositi masku, škola je dužna da za svakog učenika obezbedi po dve obične plave hemijske olovke i jednu grafitnu, a testovi će biti rađeni pod identifikacionim kodom, kako bi se izbegle zloupotrebe.

31.05.2020

09:31

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija