• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. G.

20.06.2020

08:51

SRPSKI VERNICI U ČUDU, SVEŠTENICI "RETROAKTIVNO" SVETE VODICU! Da li je ovo po crkvenim kanonima?!

Društvo

SRPSKI VERNICI U ČUDU, SVEŠTENICI "RETROAKTIVNO" SVETE VODICU! Da li je ovo po crkvenim kanonima?!

Podeli vest

Osvećenje vaskršnjih vodica koje je zbog epidemije koronavirusa u martu mesecu odloženo do daljeg, na teritoriji Eparhije šabačke nastavljeno je po ukidanju vanrednog stanja

Mnogi građani zatečeni su najavom dolaska sveštenika i mogućnošću ovakvog, kako kažu, "retroaktivnog" osvećenja vodice. To nas dovodi do pitanja: Šta je obred osvećenja vode? Zašto i kada se vrši?

- Osvećenje vode temelji se na događaju Hristovog krštenja u reci Jordanu, koji je opisan u Jevanđeljima. Zato je vrlo rano molitveno formulisan čin osvećenja vode i to "veliko osvećenje vode" koje se vrši na Bogojavljenje i "malo osvećenje vode", kod nas popularno nazvano "vodica", koje se vrši u raznim prilikama. Nekada se vrši samostalno, kao uvodni čin neke sveštenoradnje osvećenja: npr. pri počinjanju nekog dela, posla, prilikom osvećenja doma, i sl. Osvećenje vode u posebnim prilikama, kao samostalan čin u našoj sredini je najčešće vezano za "svećenje vodice" pred krsnu slavu (ili za preslave) i u periodu vaskršnjeg posta. Svećenje vodice pred slavu je fiksirano za datum kad se određena krsna slava proslavlja.

Foto: S. G.

Međutim, tzv. "Vaskršnja vodica" je čin osvećenja vode koji nije u vezi sa datumom slavljenja Vaskrsa. Svoje poreklo vodi iz običaja da sveštenici na Bogojavljenje i u danima nakon toga nose bogojavljensku vodu i njome krope domove verujućih, radi osvećenja i blagoslova. U nekim sredinama u okviru SPC, poput naše, iz praktičnih razloga je premešteno kropljenje domova sa Bogojavljenja na period vaskršnjeg posta.

DUHOVNA BORBA PROTIV VIRUSA U SELU ZAKLOPAČA! Pop u traktoru sveti ulice (Video)

Da li je moguće i opravdano da se zbog neredovnih prilika privremeno odloži poseta hramu i osvećivanje i blagosiljanje domova? Itekako! Istorija nas uči da je takvih situacija bilo veoma mnogo na ovim prostorima. Da li je primereno da se propušteno nadoknadi čim se za to steknu uslovi? Itekako, još i više! Naravno, svemu ovome treba da prethodi iskrena vera, želja i namera. Ono što je u svemu ovome najbitnije jeste suština, a to je - "udostoj nas da se pijenjem i kropljenjem ove vode ispunimo Tvoga osvećenja" - objašnjava sveštenik Nikola Kovačević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Žigolo

pre 3 godine

Retroaktivno osvećenje vodice, ma da li je moguće? Koji bre kanoni i vera, sve samo da se uzmu pare od lakovernog, zatupljenog naroda ... Kao da smo u srednjem veku

Dragan

pre 3 godine

Samo da se uzmu pare, sve može. Osvešćuju oni svinjce i skupe automobile ovim novokomponovanim bogatašima. Dolaze na školske slave koje škole slave u kafanama uz iznamljenu fol'k kreštalice i vesele alkoholisane orkestre. I onda se čude što su crkve sve praznije.

Makarije Cudotvorac

pre 3 godine

O pope, zasmeja me... Koiko domova tolikobparica.... 700 domova po 20 eura, 14.000 eura... Malo li je da propadne zbog korone... Voda, vatra, snijeg, kiša ..pomaže bog domo ovome u onome, Alahhhh se uvalih!!!

Ucenik

pre 3 godine

Makarije mogao bi ti opet u skolu, malo da obnovis gradivo... Mada nije losa ta tvoja matematika...

Dzjordje milosavljevic

pre 3 godine

Moze, ustav SPC je akt sa retroaktivnom pravnom snagom. Uzrok retroaktivnosti je covida19. Sta srbi napadaju popove kakvi srbi takvi popovi. Napise irinej neki akt i posalje naredzjenje episkopima. Ove crkve u srbiji su vrednije za turizam od tajkunskih hotela, dolazice americki turisti da proučavaju slikarstvo i arhitekture, treba uvesti i liniju beograd los angeles, i beograd cikago,

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija