• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

25.06.2020

09:16

OVA MESTA SU NAJVEĆI RASADNICI INFEKCIJE, RAZMATRA SE OGRANIČAVANJE RADA! Dr Kisić Tepavčević upozorila!

Društvo

OVA MESTA SU NAJVEĆI RASADNICI INFEKCIJE, RAZMATRA SE OGRANIČAVANJE RADA! Dr Kisić Tepavčević upozorila!

Podeli vest

Epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević je gostujući u Novom jutru na TV Pink objasnila da je za sprečavanje širenja koronavirusa ključno da se svako vodi pretpostavkom da ima virus u sebi i da može da zarazi nekoga i da se u skladu sa tim ponaša.

- Početak leta nije period kada očekujemo epidemiju respiratorne infekcije, međutim, vidimo da Kovid-19 ne reaguje tako i da se velikom brzinom širi čim se stvore uslovi za to - rekla je Kisić Tepavčević.

Doktorka je objasnila da isključivo od našeg ponašanja zavisi tok epidemije.

- Više od 140 osoba koje su juče potvrđene kao pozitivne su sve do juče normalno funkcionisale, kretale se, bile u kontaktu sa drugim ljudima i širili su virus. Zato je važno da se svi ponašamo kao da smo potencijalni rezervoari zaraze - objasnila dr Darija Kisić Tepavčević.

Foto: printscreen RTV Pink

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević kaže da se razmatra mogućnost da se ograniči rad klubova, jer se ispostavilo da je noćni provod najveći izvor zaraze virusa korona.

Ona je navela da među obolelima od kovid 19 najviše ima mlađih odraslih osoba.

- Ono o čemu sigurno treba razmisliti i o čemu smo pričali, što će da sledi u nekom narednom periodu je da se ograniči rad klubova, da bi smanjili izlasci do jutra. Ovo je nepopularno, ali se mora. To jeste najveći rasadnik infekcije - rekla je Kisić.

Ona je navela da je to sada najčešći put prenošenja infekcije i da je posebno opasno ukoliko mlađi ljudi, koji odlaze u noćni provod, žive sa hroničnim bolesnicima ili sa starijim osobama.

- Možemo da napravimo veliku tragediju u kući takvim ponašanjem - naglasila je ona.

Upitana da li može da se desi ponovo uvođenje vanrednog stanja, ona je rekla da je ono bilo neophodno u fazi u kojoj je to urađeno, kako bi se ojačao zdravstveni sistem, a da sada nema potrebe za tim.

- Sada smo ojačali zdravstveni sistem, imamo laboratorijske i kadrovske kapacitete i nadamo se da ih nikada nećemo iskoristiti u punom obimu - navela je ona.

Ona je još jednom ponovila da su efikasne mere - socijalna distanca, nošenje maski u zatvorenom prostoru i pranje ruku.



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
NEBOJŠA

pre 3 godine

слатка моја и лепа.ти се,у свој посао разумеш ко МАРИЦА У КРИВИ....КРАСТАВАЦ !!!

ODLAZAK NA BIRAČKO MESTO SE NE SMATRA VEĆIM RIZIKOM OD ODLASKA U PRODAVNICU! Kisić Tepavčević objasnila: Vodilo se računa o svakoj karici
Politika

ODLAZAK NA BIRAČKO MESTO SE NE SMATRA VEĆIM RIZIKOM OD ODLASKA U PRODAVNICU! Kisić Tepavčević objasnila: Vodilo se računa o svakoj karici

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević rekla je za RTS da se odlazak na biračko mesto sa aspekta prevencije kapljičnih infekcija ne smatra većim rizikom nego bilo koji odlazak u zatvoreni prostor gde boravimo kraće vreme. Ističe da svi članovi biračkih odbora sve vreme treba da nose maske, a nošenje maski se preporučuje i osobama koje izlaze na izbore.

21.06.2020

09:08

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija