• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.06.2020

13:27

POPOVIĆ: Startap tržište Beograda i Novog Sada vredi 502 miliona dolara!

Društvo

POPOVIĆ: Startap tržište Beograda i Novog Sada vredi 502 miliona dolara!

Podeli vest

Američka organizacija Startap džinom (Startup Genome) procenjuje, u novom izdanju svog redovnog godišnjeg izveštaja, da startap tržište Beograda i Novog Sada vredi oko 502 miliona dolara i pozicionira Srbiju u top pet zemalja po broju blokčejn developera u svetu, saopštio je danas kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoja Nenada Popovića


Uključivanje Srbije u to najrelevantnije godišnje istraživanje o startapima u svetu pokrenuli su Inicijativa Digitalna Srbija i Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića, dok su u samom prikupljanju podataka učestvovali ključni igrači iz domaće startap zajednice.

U ovogodišnjem istraživanju Startap džinoma učestvovalo je gotovo 300 startap ekosistema širom sveta, što ga čini najopsežnijim do sada.

Novo istraživanje daje mnogo realniju sliku o tome gde se u svetskim okvirima nalazi naša preduzetnička scena, jer je imalo daleko veći obuhvat u odnosu na prošlu godinu kada su posmatrana 54 ekosistema.


Od danas je celokupan izveštaj dostupan javnosti, a u njemu je drugi put analiziran ekosistem Beograd i Novi Sad, jedini u regionu Zapadnog Balkana.

Verovatno najvažniji podatak izložen u istraživanju odnosi se na procenu vrednosti analiziranih startap ekosistema.

Ove godine, računica američkih istraživača kaže da vrednost ekosistema Beograd-Novi Sad iznosi oko 502 miliona dolara.

U izveštaju se i ove godine ukazuje na to da postoji značajan prostor za poboljšanje indeksa investicionih aktivnosti jer se Srbija, prema nivou investiranja u startape, i dalje vrednuje najnižom ocenom.

- Država je u poslednje četiri godine uložila blizu 100 miliona evra u izgradnju inovacione infrastrukture i mehanizama za podršku startap kompanijama. Izgradili smo četiri najsavremenija naučno-tehnološka parka u kojima nauka i privreda zajednički rade na razvoju vrhunskih inovacija za globalno tržište. Otvorili smo deset inovacionih startap centara u regionima Srbije, a do kraja godine biće ih još četiri - rekao je Popović.

Država, dodaje ministar, prepoznaje problem nedostatka investiticija u startapove i zato je donela u prethodnom periodu značajne poreske podsticaje za ulaganje u startap kompanije.

- Nastavićemo da radimo na razvoju mehanizama kojima se stimulišu bogate kompanije i pojedinci iz Srbije, koji su do sada uglavnom investirali u tržište nekretnina, da više ulažu u srpske startapove. Osim toga, u saradnji sa Startap džinomom radimo na razvoju novih programa finansiranja, a jedan od njih je i Nacionalni fond za sufinansiranje inovacija.

Kako kaže, taj fond će biti dodatni podsticaj predstavnicima venčurnog kapitala iz celog sveta i investitorima da ulažu u srpske startap kompanije.

Autori izveštaja prepoznaju rast u domenu domaće industrije video-igara kroz dve velike akvizicije: novosadski studiji 3Lateral i Eipix postali su u prethodnoj godini deo globalnih gejming lidera, kompanija Epic Games, odnosno Playrix.

Srbija je i dalje pozicionirana u top pet zemalja po broju blokčejn developera u svetu, te izveštaj drugu godinu zaredom izdvaja blokčejn i video-igre kao domaće podsektore sa najvećim potencijalom.

O rezultatima izveštaja i načinima kako dalje razvijati startap scenu, direktor Inicijative Digitalna Srbija Nebojša Ðurđević kaže da misija Inicijative Digitalna Srbija jeste da pomogne uspostavljanje domaćeg ekonomskog rasta koji će biti konkurentan i na globalnom planu.

- To svakako podrazumeva i da srpska startap scena bude prepoznata u svetu, a uvrštavanje Srbije u jedan ovako prestižan izveštaj nam bez sumnje pomaže u tome. Naime, onog trenutka kada se neka zemlja pojavi u Startap džinom istraživanju povećavaju se šanse da je zapaze strani investitori i organizacije.

Prema njegovim rečima, osim što je važno za krojenje slike Srbije u svetu, to istraživanje je važno i zato što nam omogućava da u isto vreme vidimo kako se naš ekosistem pozicionira u odnosu na druge startap ekosisteme u svetu i mapiramo jake strane koje možemo da koristimo kao poluge, kao i jazove koje treba da premostimo za dalji rast našeg ekosistema i napredak na polju tehnološkog preduzetništva,

Izveštaj se bavi i uticajima pandemije KOVID-19 na startape, gde je jedan od glavnih nalaza da četiri od deset njih ne raspolože novčanim sredstvima za poslovanje duže od tri meseca.

Nedavno objavljeno istraživanje Inicijative Digitalna Srbija (https://dsi.rs/skener-digitalne-privrede-covid-19) posvećeno implikacijama pandemije na digitalnu privredu, pokazalo je da čak dve trećine domaćih startapa beleži pad prodaje veći od 60 odsto.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija