• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti

01.07.2020

13:22

BEOGRAĐANKA OTIŠLA U BANKU da zatvori račun, A ONDA JE SAZNALA DA DUGUJE 300.000 DINARA ZBOG PET ROMANA!

Društvo

BEOGRAĐANKA OTIŠLA U BANKU da zatvori račun, A ONDA JE SAZNALA DA DUGUJE 300.000 DINARA ZBOG PET ROMANA!

Podeli vest

U pokušaju da pronađe rešenje za presudu prema kojoj, kako je mislila, mora da plati 90.000 dinara na ime nevraćenih pet knjiga Biblioteci grada Beograda, Beograđanska N. S. saznala je da je dug, zapravo - tri puta veći.

U ovom kafkijanskom procesu, posle razgovora sa izvršiteljem Svetlanom Manić, predstavnicima Biblioteke i zaposlenima u Pravobranilaštvu grada Beograda, koje ju je tužilo, saznala je da duguje gotovo 300.000 dinara.

Kako su "Novosti" objavile, ona je sasvim slučajno, pokušavajući da zatvori račun u banci koji je otvorila kao student, saznala da je on u blokadi. Tim tragom otkrila je da ju je Biblioteka tužila za knjige uzete pre gotovo deceniju, kada je bila srednjoškolka. Kako nam je rekla, nijedan poziv do nje nije stigao, pa nije ni znala da je "gone".

- Najpre sam kod izvršitelja kojem je pripao moj predmet saznala da treba da platim 6.831 dinara za vrednost knjiga, zatim 53.000 sudskih troškova, kao i deset dinara po danu kao kaznu za prekoračenje roka za povratak knjiga. Otišla sam, potom, u Biblioteku, gde su mi rekli da je njihova računica slična, ali da konačan iznos treba da odredi Pravobranilaštvo. Tamo sam saznala da se ova kazna od deset dinara po danu odnosi na deset dinara po knjizi, a ne za pet ukupno, pa je iznos drastično skočio - prepričava borbu sa birokratijom N. S.

Foto: pexels.com

Posle obilazaka šaltera u Pravobranilaštvu, gde je, kako nam je rekla, bilo i neljubaznosti, jedino joj je preostalo da Biblioteci grada Beograda napiše molbu i zamoli da joj umanje makar deo duga, jer je kao diplomirani defektolog nezaposlena. U dopisu će navesti i da nije znala za tužbu, da joj pozivi nisu stizali, jer je kuća u kojoj je živela srušena još 2008. godine, zbog čega poštar nije mogao da joj ih uruči. Knjige je u međuvremenu pronašla i vratila na police Biblioteke.

- Zaista mislim da knjige treba da se vraćaju u biblioteku i želim da rešim problem. Ali sam isto tako razočarana što sam dospela do izvršitelja zbog pet knjiga i primećujem da mi neki ljudi u institucijama ne veruju, iako na sve načine pokušavam da im objasnim šta se događalo i da dođemo do rešenja koje je u interesu svih - kaže nam N. S.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Darko

pre 3 godine

Gospođo, da vam greškom nije proknjižena neka rata kredita ili nekog računa imali bi ste punu podršku. Ovako ima da platite svoju evidentnu glupost, nemarnost i lenjost. Uzmete knjige iz biblioteke i umesto za 15 dana vi ih ne vratite nikad. Ovo je stvar vašeg bezobrazluka i nevaspitanja, a ne sistema. Žao mi je, ali sad se češite gde vas ne svrbi. Apsolutno ste sami krivi.

Vlado

pre 3 godine

Ne opravdavam nikoga ako ne vrati knjigu, ili bilo šta drugo vlasniku, ali ovo je stvarno IDIOTIZAM! Kako to da zastarevaju potraživanja od građana javnih preduzeća u roku od godinu dana a pet knjiga za učenike srednje škole (valjda su sa zlatnim okvirima) koštaju 300.000 dinara?!

Zoran

pre 3 godine

Kod privatnih zelenaša bi taj dug bio neoliko stotina miliona eura. A šta je sa prijavom boravka? Zar je nisu mogli pronaći gde je prijavljena, ima valjda matični broj? Joj, a koliko su sad narasle neisplaćene dnevnice rezervista iz 1999?

Vla

pre 3 godine

Ma kakvi izvsitelji, to su pljackasi naroda, a kakav je to Sud Koji nije mogao da pronadje zenu I uputi joj poziv za rociste, banda, sto bi rekao moj deda, nesposobnjakovici, Mamini I tatini nesposobni rade u sudstvu, sramota, sramota, sramota, smeniti predsednika tog Suda gde se predmet nalazi a sudiji dati otkaz, neka kopa Kanäle

Žigolo

pre 3 godine

Jel knjige uzela? Jeste, ne poriče. Jel knjige nije vratila nego se pravila blesava decenijama? Jeste. Jel treba da plati kaznu? Treba, pravila su pravila, zakon je zakon i kazne postoje u pravo zbog takvih ... Šta sad očekuje, da se dignu narodni protesti ili da organizujemo SMS akcije da platimo njenu bahatost i neodgovornost?

Panta

pre 3 godine

Neka logikka nalaže da ta nadoknada biblioteci nebi trebalo da pređe više od vrednosti samih knjiga. Ovako oni će za pet knjiga moći kupiti nekoliko stotina novih knjiga. To mu dođe kao ovi zelenaši što pozajmljuju novac uz zelenašku kamatu.

Maja

pre 3 godine

Nenormalna kazna, nenormalna drzava. A nju sramota treba da bude diplome koju ima za toliko neodgovorno ponasanje. Mladi odrastaju bez savesti, morala. Bruka.

OBJAVLJENI POBEDNICI! Evo ko je osvojio nagrade na konkursu "Živeo život"!
Srbija

OBJAVLJENI POBEDNICI! Evo ko je osvojio nagrade na konkursu "Živeo život"!

Povodom obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine, JKSP „Topola“ u saradnji sa Bibliotekom „Radoje Domanović“ i Predškolskom ustanovom „Sofija Ristić“ u Topoli organizovali su svečanu dodelu nagrada pobednicima i učesnicima konkursa za najlepši crtež koji je raspisan na temu „Živeo Život“ po istoimenoj pesmi Dobrice Erića

05.06.2020

19:39

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija