• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.07.2020

10:00

EVO KAKVO NAM JE ČUDO STIGLO! Vučić: Sa bespilotnim letelicama CH-92A spremni smo za savremeni način ratovanja! (VIDEO/FOTO)

Društvo

EVO KAKVO NAM JE ČUDO STIGLO! Vučić: Sa bespilotnim letelicama CH-92A spremni smo za savremeni način ratovanja! (VIDEO/FOTO)

Podeli vest

Predsednik Srbije i vrhovni komandant Aleksandar Vučić prisustvuje danas prikazu novih bespilotnih letelica CH-92A na aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici.

- Ovo je šest letelica koje smo kupili u Kini, i koje mogu da gađaju mete sa razdaljine od 9 kilometara, ali i da snimaju i izviđaju neprijateljsku teritoriju. To je savremeni način ratovanja, u kome nismo mogli da se merimo sa drugim zemljama, a sada smo počeli i to da razvijamo. Važan je i transfer tehnologije za našeg "Pegaza", to su danas najmodernija oružja. Vidite kako se danas ratuje u Saudijskoj Arabiji i Jemenu, gde ne trpite gubitke a u stanju ste da napadnete neprijatelja - rekao je predsednik.

 

 

Na pitanje koliko su koštale letilice, on je odgovorio:

- Ne možemo reći, ali nisu mnogo. I ja sam se iznenadio da vam iskreno kažem. Sve vojske takve podatke drže u tajnosti, ali ponavljam - nije skupo i cena je bila odlična. 

Predsednika je Nenad Miloradović, v.d. pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse upoznao sa karakteristikama novog sistema, a Vučića je posebno interesovalo sa koje daljine CH-92A može lansirati rakete na neprijatelja, i dokle se stiglo sa razvojem domaćeg "Pegaza".

 

 

Nabavkom kineskih izviđačko-borbenih bespilotnih letelica CH-92A, Srbija postaje prvi korisnik ovakvih vazduhoplova u regionu, to neće biti samo prva borbena BPL u Vojsci Srbije već i prvi srednji daljinski pilotiran vazduhoplov u VS koja je do sada, počevši od 2008. godine koristila samo mini bespilotne izviđačke letelice (izraelski Orbiter).

Foto: Tanjug

VS dakle dobija sasvim novu klasu vazduhoplova, sasvim nove mogućnosti i sposobnosti, ali je još važnije da je u saradnji sa NR Kinom po pitanju bespilotnih letelica akcenat stavljen na transfer tehnologije koja će se primeniti na domaću bespilotnu letelicu Pegaz koja će takođe postati izviđačko-borbena.

Bespilotna letelica CH-92A koja pripada familiji BPL Cai Hong (skraćenica CH, u prevodu Rainbow, duga) je do sada čak i stručnoj javnosti bila manje poznat ili gotovo nepoznat tip kineske izviđačko-borbene bespilotne letelice što je donekle i bilo za očekivati jer je reč o novijoj letelici čije su prve opšte poznate fotografije nastale na avio-salonu u Žuhaiju pre dve godine.

Foto: Tanjug

CH-92A ima raspon krila nešto manji od deset metara, akcioni radijus veći od 150 kilometara, maksimalna visina leta je 5.000 metara, a brzina nešto manja od 200 kilometara na sat. Nosi dve navođene rakete dometa do šest kilometara i namenjena je za izviđanje, korekciju artiljerijske vatre i za napad na važne ciljeve, kao što su laka vozila, radarsko-komunikacioni sistemi i drugo.

Foto: Tanjug

Na odabir CH-92A najverovatnije je uticalo to što su njene taktičko-tehničke karakteristike vrlo bliske domaćem Pegazu, zvanično znamo da je nosivost kineske letelice za 20 procenata veća (nosivost Pegaza je 40 kg što se odnosi i na elektronsku opremu). Sve sličnosti kineske i srpske BPL mogu olakšati rad inženjerima na doradi Pegaza do željenog izgleda i zadovoljenja zadatih taktičko-tehničkih zahteva.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija