• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

05.07.2020

18:24

SAOPŠTENJE UDRUŽENJA SUDIJA I TUŽILACA SRBIJE! Sudovi da hitno postupe po zaključku visokog SAVETA SUDSTVA!

Društvo

SAOPŠTENJE UDRUŽENJA SUDIJA I TUŽILACA SRBIJE! Sudovi da hitno postupe po zaključku visokog SAVETA SUDSTVA!

Podeli vest

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) poziva predsednike sudova i javne tužioce čija su sedišta na teritoriji gradova u kojima je progašena vandredna situacija da bez odlaganja organizuju rad sudova i tužilaštava u skladu sa zaključkom Visokog saveta sudstva od 30.06.2020. godine i uputstvom Republičkog javnog tužioca od 03.07.2020. godine, kojima se nalaže usklađivanje rada tužilaštava sa radom sudova pred kojima postupaju, a sve radi sprečavanja daljeg širenja COVID – 19, navodi se u saopštenju koje prenosimo u celosti:

UST ukazuje da zaključak Visokog saveta sudstva od 30.06.2020. godine direktno upućuje na Preporuke za rad sudova i javnih tužilaštava za vreme vanrednog stanja donetog od strane Ministarstva pravde od 17.03.2020. godine, a između ostalog i na raniji zaključak Visokog saveta sudstva od 18.03.2020. godine, iz kojeg jasno proizilazi da se suđenjima koja ne trpe odlaganje u krivičnoj materiji smatraju predmeti u kojima je određen pritvor ili se određivanje pritvora traži, koji se vode za krivična dela iz člana 235, 248 i 249 КZ, protiv maloletnih učinilaca krivičnih dela, odnosno gde je oštećeni maloletno lice u vezi krivičnih dela protiv polne slobode, koji se odnose na nasilje u porodici, u kojima postoji opasnost od zastarelosti i za krivična dela učinjena u toku vandredne situacije ili u vezi sa vanrednom situacijom, dok su u građanskoj materiji u pitanju suđenja u kojima treba odlučiti o privremenoj meri, merama zaštite od nasilja u porodici, zabrane rasturanja štampe i širenja informacija sredstvima javnog informisanja, o zadržavanju u zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost u oblasti psihijatrije, kao i izvršenju izvršnih isprava u vezi sa porodičnim odnosima.

UST ukazuje da je Evropska komisija za efikasnost pravosuđa (CEPEJ) u svojoj deklaraciji od 10.06.2020. godine podsetila, između ostalog, da su zaštita zdravlja i bezbednost svih zaposlenih u pravosuđu, kao i stranaka u postupcima, prioritet tokom pandemije, kao te da su informacione tehnololgije prilika da pravosuđe nastavi da nesmetano funkcioniše tokom pandemije, uz poštovanje principa pravičnog suđenja i  uvođenje jasnog pravnog osnova za primenu iste.

Stoga, UST poziva na hitnu izmenu procesnih zakona, koji bi omogućili da se pravosuđe prilagodi novonastaloj situaciji i nesmetano nastavi svoje funkcionisanje tokom pandemije, uz poštovanje svih principa deklaracije Evropska komisija za efikasnost pravosuđa. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija